Ινδονησία: Τι συμβαίνει και πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο οι εμβολιασμένοι γιατροί

Το 95% των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί, αλλά πάνω από 130 έχουν πεθάνει τον τελευταίο 1,5 μήνα.
Willy Kurniawan via Reuters

Η πνευμονολόγος Ερλίνα Μπουρχάν από την Ινδονησία είναι εξοργισμένη μετά από μια ατελείωτη βάρδια σε ένα ασφυκτικά γεμάτο νοσοκομείο, από το οποίο απουσιάζουν 200 μέλη του προσωπικού που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό παρά το ότι έχουν εμβολιαστεί τους προηγούμενους μήνες.

«Είναι τρελό, πραγματικά τρελό», λέει στο Reuters. «Οι ασθενείς είναι όλο και περισσότεροι ενώ το προσωπικό μειώνεται. Αυτό είναι γελοίο».

Ajeng Dinar Ulfiana via Reuters

Περίπου το 95% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας έχουν εμβολιαστεί πλήρως, στη συντριπtική πλειοψηφία τους με το κινεζικό Sinovac, δήλωσε η Ινδονησιακή Ενωση Νοσοκομείων (IHA).

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα δεδομένων Lapor COVID-19, 131 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εμβολιασμένοι ως επί το πλείστον με το εμβόλιο της Sinovac, έχουν πεθάνει από τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένων 50 μόνο τον Ιούλιο.

Εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων, ορισμένοι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα αμφισβητούν τώρα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αν και η ινδονησιακή κυβέρνηση λέει ότι το πρόβλημα έγκειται στην μετάλλαξη Δέλτα του ιού και όχι στο εμβόλιο.

Thomas Peter via Reuters

Οι περισσότεροι μολυσμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα, αλλά μια έρευνα του Reuters σε ιατρούς, διευθυντές νοσοκομείων και επικεφαλής της υγείας δείχνει ότι χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να απομονωθούν σε ολόκληρο το νησί της Ιάβας, όπου φιλοξενούνται περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι και αποτελεί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο της επιδεινούμενης επιδημίας στη χωρά.

Η Λια Παρτακουσούμα, γενική γραμματέας της IHA, δήλωσε ότι είχε πραγματοποιήσει έρευνα στα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία της Ιάβα.

«Λένε ότι το 10% του προσωπικού τους είναι θετικό στην COVID», παραδέχτηκε.

Αυτό το προσωπικό θα πρέπει να απομονωθεί για δύο εβδομάδες, πρόσθεσε, αν και άλλοι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα δήλωσαν ότι πολλοί από αυτούς επέστρεψαν μετά από μόλις πέντε ημέρες, επειδή τους χρειάζονταν απεγνωσμένα στη δουλειά.

Willy Kurniawan via Reuters

Η αύξηση των θανάτων και λοιμώξεων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή, λένε οι γιατροί και τα στελέχη των νοσοκομείων.

Ο τετραπλασιασμός των επίσημων κρουσμάτων κορονοϊού τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας πλέον σε πάνω από 31.000 την ημέρα, σημαίνει ότι οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία έχουν αυξηθεί κατά «τρεις έως πέντε φορές», σύμφωνα με την IHA.

Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και προειδοποιούν ότι η Ινδονησία θα μπορούσε να είναι η «επόμενη Ινδία», όπου τα κρούσματα έφτασαν στα ύψη και το σύστημα υγείας έφτασε στα όριά του τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Αλλά η Ινδονησία είναι λιγότερο προετοιμασμένη από την Ινδία για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι η Ινδονησία έχει 0,4 γιατρούς ανά 1.000 άτομα - το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και λιγότερο από το ήμισυ της Ινδίας.

Thomas Peter via Reuters

Παλεύοντας με τις ελλείψεις προσωπικού, τα νοσοκομεία προσλαμβάνουν «εθελοντές» - φαρμακοποιούς, ακτινολόγους και φοιτητές ιατρικής που πληρώνονται με μικροποσά.

Η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρούς κοινωνικούς περιορισμούς στα νησιά της Ιάβας και του Μπαλί, ενώ ο υπουργός Υγείας έχει υποσχεθεί σχεδόν 8.000 περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια.

Αλλά οι γιατροί ρωτούν τι θα κάνουν τα περισσότερα κρεβάτια χωρίς προσωπικό.

Η Ινδονησία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο εμβόλιο Sinovac από την Κίνα, επειδή ήταν η μόνη φαρμακευτική εταιρεία που το πούλησε γρήγορα σε μεγάλο αριθμό δόσεων.

Εχει εμβολιάσει τους περισσότερους εργαζομένους στον τομέα της υγείας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθιστώντας τους μια σημαντική παγκόσμια δοκιμαστική περίπτωση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Αρχικά το πρόγραμμα εμβολιασμού με Sinovac μείωσε σημαντικά τους θανάτους από την COVID-19. Τον Ιανουάριο, 158 γιατροί πέθαναν από την αναπνευστική νόσο, αλλά μέχρι τον Μάιο ο αριθμός μειώθηκε σε 13.

Μέχρι τον Ιούνιο τουλάχιστον 30 γιατροί έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την Ινδονησιακή Ιατρική Ένωση.

Η Sinovac δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό, αλλά τον περασμένο μήνα, ο εκπρόσωπος της, Λιού Πειτσένγκ, δήλωσε στο Reuters ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε τριπλάσια μείωση στην εξουδετερωτική δράση έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Είπε, επίσης, ότι μια ενισχυτική δόση θα μπορούσε γρήγορα να προκαλέσει ισχυρότερη και πιο ανθεκτική παραγωγή αντισωμάτων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος προέτρεψε την κυβέρνηση να δώσει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μια τρίτη δόση του εμβολίου και γρήγορα.

Μερικοί γιατροί φτάνουν μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εμβολιαστούν με άλλα εμβόλια. Για τους περισσότερους όμως, ένα τέτοιο ταξίδι είναι πολύ ακριβό.

Δημοφιλή