Industry 4.0: H συνδεσιμότητα στη νέα εποχή - Η Αθήνα του αύριο, σήμερα

Για να οικοδομήσουμε, λοιπόν, μία «έξυπνη πόλη» και να εισάγουμε πραγματική καινοτομία στην Αθήνα πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες.
@ Didier Marti via Getty Images

Η επανάσταση των πόλεων έχει αποτελέσει εστία επιχειρηματικής ευκαιρίας με αρκετές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να αρχίζουν να εκφράζουν μια σαφή πρόθεση να ενσωματώσουν προηγμένες τεχνολογίες, όπως το ΙοΤ, στην μακροπρόθεσμη αστική τους στρατηγική.

H πραγματικότητα και η ευκαιρία

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα όσον αφορά την ψηφιακή τεχνολογία. Σύμφωνα με την έκθεση DESI 2019 (δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα κατατάσσεται 26η, σημειώνοντας μικρή άνοδο σε σχέση με το 2018. Παρόλ΄αυτά, την τελευταία τριετία έχουμε δει σημαντικές ενέργειες από ελληνικούς δήμους και μεγάλες επιχειρήσεις που αφορούν την συνδεσιμότητα νέας γενιάς. Σε συνδυασμό με την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς IoT, τα δίκτυα ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος, LPWAN (όπως το ΝΒ-IoT και το LoRaWan), έχουν γίνει μια δημοφιλής τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας μεγάλης εμβέλειας.

Μία τεχνολογία για όλα

Το IoT είναι ένα σύστημα διασυνδεδεμένων ψηφιακών συσκευών, όπου μέσω αισθητήρων, πραγματοποιείται η επικοινωνία και συλλογή /μετάδοση δεδομένων. Στοχεύει στη δημιουργία ενός «έξυπνου» περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο απλές αλλά και πολύπλοκες εργασίες, μπορούν γίνουν με ένα πιο βελτιωμένο, γρήγορο και αποδοτικό τρόπο.

Ενδεικτικά, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από γνωστή εταιρεία ερευνών, προβλέπεται ότι το 2021 ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών θα φτάσει τα 25 δισεκατομμύρια, ενώ σε μια άλλη μελέτη αναφέρεται ότι ο όγκος των δεδομένων που θα προκύψουν θα είναι 14% περισσότερος από αυτά που παράγονται σήμερα, σε ετήσια βάση.

Ας περάσουμε όμως στο παράδειγμα της Αθήνας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της πόλης προχωράει ολοένα και πιο εντατικά μέσα από πρωτοβουλίες που προάγουν την καινοτομία. Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι το Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων, η early-stage τεχνολογική θερμοκοιτίδα για ψηφιακές λύσεις «έξυπνων πόλεων». Mε αφορμή, λοιπόν, το 2ο κύκλο του προγράμματος και τις πιλοτικές εφαρμογές IoT λύσεων που θα ξεκινήσουν σύντομα, μιλήσαμε με δύο στελέχη εταιρειών τεχνολογίας από τα αντίστοιχα τμήματα καινοτομίας, οι οποίοι συνεργάζονται στενά με τις ομάδες του ADL, ως mentors. Μας μίλησαν για την εμπειρία τους σχετικά με το δίκτυο NB - IoT και τις πλατφόρμες διαχείρισης IoT.

Smart city and communication network concept. IoT(Internet of Things). ICT(Information Communication Network).
Smart city and communication network concept. IoT(Internet of Things). ICT(Information Communication Network).
metamorworks via Getty Images

«Πώς αξιοποιούνται αυτές οι νέες τεχνολογίες για να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες μιας μοντέρνας μητρόπολης όπως η Αθήνα και να βελτιώσουν πρακτικά την καθημερινότητα των πολιτών και επισκεπτών της

O Χρήστος Γκιζέλης, Digital Transformation Analyst - Όμιλος ΟΤΕ, μας είπε ότι το NB - IoT θα αποτελέσει το κλειδί για την εξέλιξη των δυνατοτήτων του Internet of Things.

«Ζούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση, όπου τεχνολογία αλλάζει τα πάντα με ταχύτατους ρυθμούς και ολοένα περισσότερες συσκευές συνδέονται μεταξύ τους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το Internet of Things αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τις πόλεις.

Ειδικότερα, η καινοτόμος τεχνολογία NarrowBand-IoT (NB-IoT) προσφέρει τη δυνατότητα διασύνδεσης συσκευών ευκολότερα, ασφαλέστερα, χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και με χαμηλό κόστος. Μειώνει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και προσφέρει περισσότερες δυνατότητες σε πόλεις και επιχειρήσεις, μέσα από ένα ευρύ φάσμα νέων εφαρμογών.

Αξιοποιώντας το NB-IoT οι πόλεις μετασχηματίζονται σε «έξυπνες» για να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, με λύσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος (έξυπνο parking και φωτισμός), στην καλύτερη διαχείριση των συγκοινωνιακών δομών (ανάλυση κίνησης οχημάτων), στη βελτίωση της διαχείρισης υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (έξυπνη μέτρηση ενέργειας ή νερού) καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς. Η COSMOTE βρίσκεται πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας, για αυτό και αναπτύσσει δίκτυο ΝΒ-ΙοΤ σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει υλοποιήσει διάφορα πιλοτικά έργα.

Χρήση του NB-IoT, έγινε στο πλαίσιο του 1ου κύκλου του Athens Digital Lab από την oμάδα Inagros, της οποίας η λύση εφαρμόστηκε με επιτυχία στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας. Απευθύνεται σε γεωπόνους και κηπουρούς, προσφέροντάς τους μια πλατφόρμα διαχείρισης εργασιών, που μπορεί να ελέγχει αυτοματοποιημένα το πότισμα, το επίπεδο νερού και λίπανσης, να προβλέπει την υγεία των φυτών, ενώ παράλληλα οργανώνει και, παρακολουθεί, μέσω τηλεματικής, τις καθημερινές εργασίες του Κήπου και ταυτόχρονα διατηρεί ένα ολοκληρωμένο ιστορικό εργασιών».

Ενώ ο Davide Berretti, Senior Project Manager - Νοkia Networks, σημείωσε ότι μπορεί τα νέα ολοκληρωμένα IoT συστήματα να είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, επιτρέπουν όμως την ενοποίηση τεχνολογιών με πολλαπλές δυνατότητες και αυτό μας δείχνει το υψηλό επίπεδο σπουδαιότητας τους.

«Η Intelligent Management Platform for All Connected Things (IMPACT), ως ολοκληρωμένη πλατφόρμα, απλοποιεί τη διαδικασία εισαγωγής και κλιμάκωσης πολλαπλών εφαρμογών σε μια ενιαία πλατφόρμα. Έτσι, η χρήση της δίνει τη δυνατότητα της ανάπτυξης διαφόρων εφαρμογών IoT, με μεγαλύτερη ταχύτητα και απόδοση σε διαφορετικούς τομείς. Η πλατφόρμα χειρίζεται τη συλλογή δεδομένων, την επεξεργασία συμβάντων, τη διαχείριση συσκευών και την end-to-end ασφάλεια, την προσαρμογή και ανάλυση δεδομένων καθώς και την ενεργοποίηση εφαρμογών για οποιαδήποτε συσκευή και οποιοδήποτε πρωτόκολλο.

Προσφέρει μια ενοποίηση των αλληλένδετων τεχνολογιών IoT για τη δημιουργία αξίας για το δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα. Επιτρέπει ουσιαστικά την ενεργοποίηση, διαχείριση, έλεγχο και συλλογή δεδομένων από όλες τις συνδεδεμένες συσκευές με οικονομικά αποδοτικό τρόπο και με αξιοπιστία.

Ένα επιτυχημένο παράδειγμα χρήσης της πλατφόρμας IMPACT στο δημόσιο χώρο αποτελεί η πιλοτική εφαρμογή του project MaGOS, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του Athens Digital Lab. Το έργο αφορά τη δημιουργία ενός πρωτότυπου wireless «γαντιού», που παρακολουθεί την κίνηση του χεριού και των δακτύλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διασύνδεση του παραπάνω προϊόντος με περιβάλλον επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (Augmented / Virtual Reality) δίνουν άλλη διάσταση στο πεδίο εφαρμογής. Η ομάδα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει με βέλτιστο τρόπο τα δεδομένα της συσκευής. Η πιλοτική εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ηρακλειδών, όπου οι επισκέπτες του μουσείου θα βιώσουν μια διαδραστική εμπειρία, ταξιδεύοντας στον αρχαίο κόσμο, με το πιο γνωστό πολεμικό πλοίο, την Αθηναϊκή Τριήρης».

Για να οικοδομήσουμε, λοιπόν, μία «έξυπνη πόλη» και να εισάγουμε πραγματική καινοτομία στην Αθήνα πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες. Να είμαστε ανοιχτοί, να δοκιμάζουμε και να εξελισσόμαστε μαζί με την πόλη μας. Έτσι, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλους. Θα έχουμε μια πιο ισχυρή οικονομία, ένα βιώσιμο περιβάλλον και οι πολίτες θα συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος.

Το αύριο είναι σήμερα.

Δημοφιλή