ΔΙΕΘΝΕΣ
02/03/2019 07:42 EET | Updated 02/03/2019 10:14 EET

Το Instagram πρώτο στην αποπλάνηση ανηλίκων

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - κυρίως για τους νεαρούς χρήστες.

stockcam via Getty Images

Ολο και περισσότερα παιδιά αποπλανούνται στο Instagram, παρά σε οποιοδήποτε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με νέα στοιχεία, τα οποία οδηγούν τις εταιρείες τεχνολογίας να εκδώσουν ισχυρότερους κανονισμούς όσον αφορά τα παιδιά. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βίας σε βάρος των Παιδιών (NSPCC) στη Μεγάλη Βρετανία. Η αστυνομία στην Αγγλία και την Ουαλία κατέγραψε περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις διαδικτυακής αποπλάνησης σε παιδιά, από τότε που οι σεξουαλικές επικοινωνίες έγιναν εγκληματικές τον Απρίλιο του 2017, σύμφωνα με την έρευνα. 

Πιο συγκεκριμένα, το Instagram είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με το υψηλότερο ποσοστό (32%) περιπτώσεων (1.317 περιστατικά). Το Facebook έρχεται δεύτερο με ποσοστό 23%, ενώ το Snapchat τρίτο με 14%. 

Μετά από καμπάνιες και πίεση από χρήστες και μη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προς τους ευθύνοντες. Οι υπεύθυνοι του Instagram και του Facebook είπαν ότι «πάλεψαν» πολύ για να καταπολεμήσουν τη διαδικτυακή παιδική αποπλάνηση. Οι ιδρυτές του Snapchat κάνουν λόγο για ένα «απαράδεκτο» γεγονός. 

Paul Campbell via Getty Images

 

Στόχος τα κορίτσια

Τα κορίτσια ηλικίας από 12 έως 15 ετών καταγράφονται ως ο μεγαλύτερος στόχος των δραστών, ενώ υπάρχουν και θύματα μικρότερων ηλικιών, κάτω των 12, σύμφωνα με την έρευνα. Ένα πέμπτο των θυμάτων ήταν 11 χρονών ή μικρότερα. 

«Αυτές οι φιγούρες αποτελούν μια συντριπτική απόδειξη του ότι τα παιδιά δεν μπορούν να είναι ασφαλή στα κοινωνικά δίκτυα», είπε ο Πίτερ Γουάνλες, διευθύνων σύμβουλος της NSPCC, σε ανακοίνωση. 

«Δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε την επόμενη τραγωδία πριν αναλάβουν δράση οι εταιρίες τεχνολογίας. Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία στο σχεδιασμό της πλατφόρμας και κυρίως στις υπηρεσίες που προσφέρει στις νεότερες ηλικίες», είπε ο Βρετανός Υπουργός Εσωτερικών, Σαχίντ Τζαβίντ, σχετικά με τους υποχρεωτικούς κανονισμούς προστασίας. 

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στην αρνητική κριτική που δέχονται τους τελευταίους μήνες οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Εκπρόσωπος του Snapchat είπε: «Κι ενώ κατανοούμε ό,τι κάθε άλλη υπηρεσία που διευκολύνει τις μυστικές επικοινωνίες, υπάρχει προοπτική να κατηγορηθεί για τέτοιου είδους περιστατικά, προσπαθούμε μέσω του να να εμποδίσουμε και να αντιδράσουμε γρήγορα σε αυτού του είδους την παράνομη δράση στην πλατφόρμα μας».

Πηγή: CNN