Instagram: Λάνσαρε εργαλείο που προτρέπει τους εφήβους χρήστες να κάνουν διάλειμμα

Οι γονείς θα μπορούν εξάλλου να βλέπουν πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά τους στο Instagram και να θέτουν χρονικά όρια.
picture alliance via Getty Images

Το Instagram παρουσίασε την Τρίτη μια λειτουργία που παροτρύνει τους εφήβους να κάνουν διαλείμματα από την πλατφόρμα κοινής χρήσης φωτογραφιών ενώ ανακοίνωσε κι άλλα εργαλεία που στοχεύουν στην προστασία των νεαρών χρηστών από επιβλαβές περιεχόμενο.

Η προαναγγελθείσα λειτουργία “Take A Break” (σ.σ ”Κάνε διάλειμμα”) ενθαρρύνει τους εφήβους να σταματήσουν προσωρινά να σκρολάρουν, αν είναι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για αρκετό χρόνο, δήλωσε ο επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri σε μια ανάρτηση ιστολογίου. Η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τον Καναδά τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία την Τρίτη και θα φτάσει στον υπόλοιπο κόσμο στις αρχές του επόμενου έτους, πρόσθεσε.

Οι νεαροί χρήστες θα βλέπουν ειδοποιήσεις σχετικά με την εφαρμογή και θα τους ζητείται να ορίσουν υπενθυμίσεις για να κάνουν περισσότερα διαλείμματα στο μέλλον, ανέφερε η ανάρτηση του Mosseri.

Είναι μια από τις προσπάθειες που το Facebook, το οποίο μετονομάστηκε σε Meta Platforms, έχει διαφημίσει στις πλατφόρμες του καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλές αντιδράσεις ότι δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει το επιβλαβές περιεχόμενο την στιγμή που νέο νομοθετικό πλαίσιο επιδιώκει να επιβάλει περιορισμούς στους τεχνολογικούς γίγαντες.

Η πρώην διευθύντρια προϊόντων του Facebook, Frances Haugen κατέθεσε ενώπιον Αμερικανών και Ευρωπαίων νομοθετών που εργάζονται πάνω σ′ αυτά τα μέτρα. Επικάλεστηκε έρευνα εσωτερικής εταιρείας που υποδηλώνει ότι η πίεση από τους συνομηλίκους που δημιουργείται από την χρήση του Instagram έχει οδηγήσει νεαρούς χρήστες, κυρίως κορίτσια, σε προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την εικόνα που έχουν για τα σώματα τους και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, σε διατροφικές διαταραχές και σκέψεις αυτοκτονίας.

Η Haugen μίλησε ξανά την περασμένη εβδομάδα στο Κογκρέσο, προτρέποντας τους νομοθέτες των ΗΠΑ να προχωρήσουν με προτάσεις που παρουσιάστηκαν μετά την πρώτη της εμφάνιση τον Οκτώβριο. Ανάμεσα τους περιορισμούς στη μακροχρόνια νομική προστασία για τις ομιλίες που δημοσιεύονται στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Haugen έχει επίσης παρέχει συμβουλές σχετικά με νέους διαδικτυακούς κανόνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την τελευταία να έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες χαλιναγώγησης μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Την Τρίτη εξάλλου, το Instagram ανακοίνωσε επίσης ότι τα πρώτα του εργαλεία για γονείς θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του επόμενου έτους, επιτρέποντάς τους να βλέπουν πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά τους στο Instagram και να θέτουν χρονικά όρια.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε επίσης ότι αναπτύσσει λειτουργίες που θα εμποδίζουν τους χρήστες να προσθέτουν ετικέτες ή να ονομάζουν εφήβους που δεν τους ακολουθούν, να σκουντούν νεαρούς χρήστες σε άλλα πράγματα εάν έχουν επικεντρωθεί σε ένα θέμα για κάποιο διάστημα. Επίσης σκοπεύει σε πιο αυστηρό έλεγχο σχετικά με τις αναρτήσεις, τα hashtags και λογαριασμούς ώστε να περιοριστεί το δυνητικά επιβλαβές ή ευαίσθητο περιεχόμενο.

Popular in the Community