ΔΙΕΘΝΕΣ
23/10/2018 14:24 EEST

Ιντερπόλ: Διεθνής επιχείρηση «μαμούθ» κατά του οnline εμπορίου ναρκωτικών

Towfiqu Photography via Getty Images

Συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε 116 χώρες είχαν ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 500 τόνων παράνομου φαρμακευτικού υλικού η διάθεση του οποίου γινόταν online, περιλαμβανομένων πλαστών ιατρικών συνταγών για καρκίνο, παυσίπονων- απομιμήσεων, παράνομων ιατρικών συριγγών κ.α., ανακοίνωσε την Τρίτη η Ιντερπόλ.

Η Ιντερπόλ, η οποία εδρεύει στη Λυών, ανακοίνωσε πως η επιχείρηση, υπό την κωδική ονομασία Pangea XI, οδήγησε σε 859 συλλήψεις ανά τον κόσμο και την κατάσχεση δυνάμει επικίνδυνων φαρμακευτικών αξίας περίπου 14 εκατ. δολαρίων.

«Επικεντρώνοντας στις υπηρεσίες διάθεσης που ελέγχονταν από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, στο πλαίσιο της επιχείρησης έκλεισαν 3.671 web links, περιλαμβανομένων ιστοσελίδων, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και online αγορών» ανέφερε η Ιντερπόλ.

Το παράνομο εμπόριο φαρμάκων στο Ίντερνετ – και ειδικά στο αποκαλούμενο Dark Web- αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, παρά το ότι οι αρχές έχουν κλείσει μεγάλα sites αγορών, καθώς τα εγκληματικά κυκλώματα προβαίνουν σε «διασπορά» των δραστηριοτήτων τους και αναζητούν νέους πελάτες online.