Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα ανέθεσε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στον οικονομολόγο Όμαρ αλ-Ρατζάζ

Ο Ρατζάζ εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ήταν υπουργός Παιδείας στην απερχόμενη κυβέρνηση
Muhammad Hamed / Reuters

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ανέθεσε σήμερα σε έναν οικονομολόγο που έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και κάλεσε να διεξαχθούν συνομιλίες σχετικά με ένα νομοσχέδιο για τον φόρο εισοδήματος που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα.

Ο Αμπντάλα διόρισε έναν απόφοιτο του Χάρβαρντ, τον Όμαρ αλ-Ρατζάζ, μετά την αποδοχή της παραίτησης του Χάνι Μούλκι από το αξίωμα του πρωθυπουργού, στην προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή για τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν με βάση συστάσεις του ΔΝΤ.

Οι αυξήσεις των τιμών κατέβασαν χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους του Αμάν και άλλων πόλεων της Ιορδανίας τις τελευταίες ημέρες.

Ο βασιλιάς είπε πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το φορολογικό σύστημα της χώρας και να αρχίσει αμέσως διάλογο για το νομοσχέδιο που αφορά τον φόρο εισοδήματος στο οποίο οι διαδηλωτές εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους. Είπε πως τα κόμματα, τα συνδικάτα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να λάβουν μέρος στις συνομιλίες.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διάλογο σε συντονισμό με το Κοινοβούλιο και με τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο νόμου για τον φόρο εισοδήματος».

«Προτεραιότητα της κυβέρνησής σας πρέπει να είναι να κινητοποιήσετε το δυναμικό της ιορδανικής οικονομίας… να αποκαταστήσετε την ικανότητά της για ανάπτυξη και δημιουργία ευκαιριών για δουλειές», αναφέρει στην επιστολή με την οποία διορίζει τον Ρατζάζ.

Ο Ιορδανός μονάρχης είπε πως οι αυξήσεις των τιμών επιβάρυναν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και κάλεσε για βελτίωση των υπηρεσιών, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας στην περιφερειακή αστάθεια.

Ο Ρατζάζ εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ήταν υπουργός Παιδείας στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως είναι αντίθετος με τις μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τους φτωχούς. Ο διορισμός του ωστόσο στέλνει ένα μήνυμα στους ξένους πιστωτές πως η Ιορδανία θα προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, αν και σταδιακά, όπως λένε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή