ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2016 10:59 EEST

Βασιλιάς της Ιορδανίας: Η Τουρκία στέλνει τρομοκράτες στην Ευρώπη

OLIVIER DOULIERY via Getty Images
His Majesty Al Sharif Abdullah Bin Al Hussein, King of Jordan, arrives for a working dinner on the South Lawn of the White House March 31, 2016 in Washington, DC. World leaders are gathering for a two-day conference that will address a range of issues including ongoing efforts to prevent terrorist groups from accessing nuclear material. / AFP / Olivier Douliery (Photo credit should read OLIVIER DOULIERY/AFP/Getty Images)

Ο βασιλιάς Αμπτουλλάχ της Ιορδανίας κατηγόρησε την Τουρκία για την εξαγωγή τρομοκρατών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye που υπογράφει ο David Hearst ο αυτά ήταν τα λόγια που εξέφρασε ο Ιορδανός μονάρχης σε μυστική συνάντηση που είχε με αμερικανούς Γερουσιαστές στην Ουάσιγκτον στις 11 Ιανουαρίου.

Παρόντες στη συνεδρίαση του Κογκρέσου ήταν ο πρόεδρος και τα μέλη της συγκλήτου Πληροφοριών, Εξωτερικών Σχέσεων και επιτροπές Ενόπλων Υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Γερουσιαστών Τζον Μακέιν και Μπόμπ Κόρκερ.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας φέρεται να δήλωσε: "Η προσφυγική κρίση δεν είναι τυχαίο γεγονός. Μαζί με τους πρόσφυγες η Τουρκία στέλνει τρομοκράτες στην Ευρώπη. Η Άγκυρα βοηθάει τον ISIS  και εμπορεύεται πετρέλαιο. Η Τουρκία αποτελεί στρατηγικό πρόβλημα στον αγώνα ενάντια στον ISIS” και πρόσθεσε "H Άγκυρα προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα θεοκρατικό καθεστώς στη Συρία. Το ίδιο κάνει και στη Λιβύη και τη Σομαλία. Γιατί άραγε εκπαιδεύει το Στρατό της Σομαλίας; Εμείς σαν Ιορδανία αγωνιζόμαστε εναντίον του ISIS αλλά η Τουρκία δεν είναι με το μέρος μας. Η προώθηση τρομοκρατών στην Ευρώπη είναι μέρος του σχεδίου και της στρατηγικής του Ερντογάν".

Η αποκάλυψη για την Τουρκία έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες που θα της αποφέρει δισεκατομμύρια.

Επίσης αποκάλυψε πως οι μυστικές υπηρεσίες επιθυμούν να παραμείνουν ανοιχτές οι τρομοκρατικές ιστοσελίδες, ώστε να μπορέσουν να βρουν τους εξτρεμιστές, ενώ η Google είπε στον Ιορδανό μονάρχη πως έχει βάλει 500 ανθρώπους να εργάζονται για το θέμα.

Παράλληλα ο Ιορδανός Βασιλιάς έθεσε τον προβληματισμό του για την Ισλαμικό γκρουπ Al-Shabaab της Σομαλίας που έχει δεσμούς με την Al-Qaida και το ISIS.

Η Ιορδανία εξετάζει σοβαρά την Al-Shabaab επειδή κανένας άλλος δεν το κάνει και πιστεύει πως δεν αποτελεί ξεχωριστό θέμα στην Ισλαμική τρομοκρατία. Η Ιορδανία έχει δυνάμεις ταχείας ανάπτυξες που μαζί με τις Βρετανικές και τις Κενυατικές είναι έτοιμες να επιχειρήσουν στην Σομαλία.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν θα σχολιάσε επίσημα τις απόψεις του Ιορδανου Βασιλιά ωστόσο ανώτερη Τούρκη πηγή τον κατηγόρησε αναφέροντας "να γίνει εκπρόσωπος του Μπασάρ αλ-Άσαντ".

Sponsored Post