ΔΙΕΘΝΕΣ
23/04/2019 16:42 EEST | Updated 23/04/2019 17:06 EEST

ΗΠΑ: Ωρα μηδέν για τον Τραμπ - Λήγει η διορία για τις φορολογικές του δηλώσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να παραβιάσει το νόμο, προσβλέποντας σε «φιλική» δικαστική αντιμετώπιση,

ASSOCIATED PRESS

Διορία μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (5 μ.μ. τοπική ώρα) έχει η αμερικανική εφορία (IRS) για να παραδώσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλιώς η υπόθεση θα λάβει την νομική οδό.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο είχαν καθορίσει τη συγκεκριμένη προθεσμία νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η κυβέρνηση του Τραμπ δήλωσε ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί στο αρχικό αίτημα για τις δηλώσεις των έξι προηγούμενων ετών.

Ο ομοσπονδιακός νόμος δίνει στις προεδρίες ορισμένων επιτροπών του Κογκρέσου την εξουσία να εξετάζουν τους φόρους οποιουδήποτε. Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που που αρνείται να αποκαλύψει οποιαδήποτε φορολογική πληροφορία, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι δεν μπορεί, επειδή είναι υπό έλεγχο.

Το IRS ελέγχει αυτόματα τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο κάθε χρόνο, γεγονός που δεν εμπόδισε τους προηγούμενους προέδρους να δημοσιοποιήσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. 

Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Ρίτσαρντ Νιλ, δήλωσε με επιστολή του στο IRS, πως αν δεν υπάρχει απόκριση μέχρι τις 5 μ.μ. της Τρίτης, «η αποτυχία σας θα ερμηνευθεί ως άρνηση του αιτήματός μου».

Το IRS και το Υπουργείο Οικονομικών, που επιβλέπει το IRS, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμορφωθούν με το νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι πρέπει να παραδώσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις που επιθυμεί η επιτροπή. Ο Νιλ δήλωσε ότι ο νόμος είναι «σαφής και δεν δημιουργεί νομικές παρερμηνείες». Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν κανένα προηγούμενο παράδειγμα του IRS που αψηφεί ένα αντίστοιχο αίτημα γνωστοποίησης.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «δεν υπάρχει κανένας νόμος». Ο νόμος περί φορολογικής αποκάλυψης βρισκόταν στα βιβλία από το 1924.

Αν απορριφθεί η αίτηση, οι Δημοκρατικοί είναι πολύ πιθανόν να εκδώσουν μια κλήτευση για τα έγγραφα και στη συνέχεια να καταθέσουν μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ώστε να επιβληθεί η κλήτευση, εφόσον χρειαστεί.

Αυτή θα είναι μία από τις πολλές κλητεύσεις από τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου που διεξήγαγαν την εποπτεία της κυβέρνησης του Τραμπ. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων, Τζέρι Νάντλερ, απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την μη εκδοθείσα έκθεση του ειδικού συμβούλου σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 και τις εικαζόμενες προσπάθειες του προέδρου να παρεμποδίσει την έρευνα του ειδικού συμβούλου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επανειλημμένα διατηρήσει την εξουσία του Κογκρέσου να διερευνεί το εκτελεστικό τμήμα, αλλά η κυβέρνηση του Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ομοσπονδιακά δικαστήρια για να σταματήσει τις έρευνες.

 Πηγή: HuffPost US