ΔΙΕΘΝΕΣ
26/03/2019 19:14 EET | Updated 26/03/2019 22:18 EET

ΗΠΑ: Οχι στην εκταμίευση 1 δις. για το τείχος του Τραμπ λέει η αρμόδια Επιτροπή

Το Πεντάγωνο προσπαθεί να παρακάμψει το Κογκρέσο και την αντίθεση του αμερικανικού λαού.

ASSOCIATED PRESS

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Πάτρικ Σάναχαν, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι αποδεσμεύει ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την οικοδόμηση τμήματος του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όμως την Τρίτη η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε το σχέδιο του Πενταγώνου.

Ο Σάναχαν είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το υπουργείο του μετέφερε το ποσό αυτό από άλλα κατασκευαστικά σχέδια του στρατού, προκειμένου να βοηθήσει στην οικοδόμηση του τείχους που θέλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής, Aνταμ Σμιθ, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Επιτροπή δεν εγκρίνει την προτεινόμενη χρήση των πόρων του Πενταγώνου.

«Το υπουργείου Εθνικής Αμυνας προσπαθεί να παρακάμψει το Κογκρέσο και την αντίθεση του αμερικανικού λαού στη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για το χτίσιμο ενός άχρηστου τείχους και ο στρατός πληρώνει το τίμημα» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Σμιθ.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας είχε ζητήσει από το Πεντάγωνο να κατασκευάσει αυτό το τμήμα του τείχους, μήκους 91 χιλιομέτρων, στην περιοχή του Ελ Πάσο, στο Τέξας.

«Η Επιτροπή αρνείται αυτό το αίτημα. Η Επιτροπή δεν εγκρίνει την προτεινόμενη χρήση των πόρων του υπουργείου Αμυνας για την κατασκευή επιπρόσθετων φυσικών φραγμάτων και δρόμων ή την εγκατάσταση φωτισμού κοντά στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Σμιθ σε επιστολή του που απευθύνεται στο Πεντάγωνο.

Η απόφαση της Επιτροπής ενδέχεται να έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα, αφού το υπουργείο επιμένει ότι έχει τη δικαιοδοσία να κατανείμει τα χρήματα σε άλλα έργα. Ωστόσο, θα μπορούσε να σταθεί αφορμή για την τροποποίηση του νόμου από το Κογκρέσο, ώστε στο μέλλον να μην επιτρέπεται στον πρόεδρο να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί και η πιθανότητα μιας μακράς δικαστικής διαμάχης.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή, η οποία ήταν σε εξέλιξη όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Σμιθ, ο Σάναχαν παραδέχτηκε ότι η μεταφορά χρημάτων σε άλλα έργα θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυνατότητα του Πενταγώνου να επαναπρογραμματίσει τους πόρους αυτούς στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να ανατρέψουν το βέτο του προέδρου Τραμπ, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει σε ισχύ η «κατάσταση εθνικής ανάγκης», που κήρυξε τον περασμένο μήνα με σκοπό να εξασφαλίσει χρήματα για την κατασκευή του τείχους.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή, όμως μόνο 14 Ρεπουμπλικάνοι υπερψήφισαν την πρόταση που αν και συγκέντρωσε 248 ψήφους υπέρ έναντι 181 κατά, δεν πέρασε. Ενας Δημοκρατικός βουλευτής και δύο Ρεπουμπλικανοί δεν μετείχαν στην ψηφοφορία.

 Πηγή: ΑΠΕ