ΔΙΕΘΝΕΣ
25/05/2019 12:14 EEST

Ιράν: Επικίνδυνες για την παγκόσμια ειρήνη οι κινήσεις αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή

«Βολές» από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε το Σάββατο πως η αμερικανική απόφαση ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, ως αντίδραση στην υποτιθέμενη απειλή από το Ιράν, είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» για την ειρήνη.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως αποστέλλουν 1.500 στρατιωτικούς στην περιοχή, σε αυτό που χαρακτήρισαν προσπάθεια ενίσχυσης των αμυνών τους απέναντι στην Τεχεράνη, και κατηγόρησαν ευθέως τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν πως ευθύνονται για τις επιθέσεις εναντίον τάνκερ αυτόν τον μήνα.

«Οι Αμερικανοί προβαίνουν σε τέτοιους ισχυρισμούς για να δικαιολογήσουν τις εχθρικές πολιτικές τους και να αυξήσουν τις εντάσεις στον Περσικό Κόλπο» είπε ο Ζαρίφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Η αυξημένη αμερικανική παρουσία στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και απειλή την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επίσης επικαλέστηκε την απειλή από το Ιράν για να κηρύξει εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που θα ανοίξει τον δρόμο για την πώληση όπλων αξίας δισεκατομμυρίων στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις επιτάχυνσης της αποστολής μιας ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου καθώς και βομβαρδιστικών και επιπλέον πυραύλων Patriot στη Μέση Ανατολή.

Ένας διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης είπε πως η ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, οδού διέλευσης πετρελαίου, συνδέεται με τη τη δυνατότητα του Ιράν να εξάγει το πετρέλαιό του, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Ο στρατηγός Γκολαμαλί Ρασίντ είπε πως οι συζητήσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ δεν είναι δυνατές χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα συμφέροντα του ιρανικού έθνους, περιλαμβανομένων των εξαγωγών πετρελαίου» μετέδωσε το Fars.

Το Ιράν έχει απειλήσει να εμποδίσει τις μεταφορές πετρελαίου από τα στενά εάν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να «στραγγαλίσουν» την οικονομία της Τεχεράνης, σταματώντας τις εξαγωγές πετρελαίου της μέσω αύξησης κυρώσεων.

Ένας Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε πως το Ιράν θα μπορούσε να βυθίσει αμερικανικά αεροπλανοφόρα στον Κόλπο, ενώ άλλος είπε πως ήταν απίθανο να αρχίσει πόλεμος στην περιοχή.

«Πιστεύουμε πως λογικοί Αμερικανοί και οι έμπειροι διοικητές τους δεν θα επιτρέψουν στα ακραία τους στοιχεία να τους οδηγήσουν σε μια κατάσταση από την οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να βγουν, και για αυτό δεν θα μπουν σε πόλεμο» είπε ο ταξίαρχος Χασάν Σεΐφι, βοηθός του επικεφαλής του ιρανικού στρατού, στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.