ΔΙΕΘΝΕΣ
26/02/2015 04:23 EET | Updated 26/02/2015 04:23 EET

Ιρανική άσκηση βύθισης αμερικανικού αεροπλανοφόρου

Μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση πραγματοποίησαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κοντά στα Στενά του Χορμούζ, στο πλαίσιο της οποίας βύθισαν ομοίωμα ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από την άσκηση («Μεγάλος Προφήτης 9»), με πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από χερσαίες βάσεις και ταχύπλοα σκάφη έπληξαν το «αεροπλανοφόρο». Επίσης, η άσκηση περιελάμβανε την κατάρριψη ενός drone και την πόντιση ναρκών. Σημειώνεται πως ήταν η πρώτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε ομοίωμα τέτοιου σκάφους.

«Τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα είναι πολύ μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών, με πολλούς πυραύλους, ρουκέτες, τορπίλες κ.α» δήλωσε στην τηλεόραση ο επικεφαλής του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, ναύαρχος Αλί Φανταβί, υπογραμμίζοντας ότι ένα πυραυλικό πλήγμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μεγάλη δευτερεύουσα έκρηξη. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα ο Φανταβί είχε πει ότι οι δυνάμεις του ήταν ικανές να βυθίσουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περίπτωση πολέμου.

Ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, ανέφερε ότι η άσκηση στέλνει ένα μήνυμα για τη δύναμη του Ιράν σε «μακρινές δυνάμεις».

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, ο πλοίαρχος Κέβιν Στίβενς, εκπρόσωπος του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, δήλωσε ότι οι ναυτικές ασκήσεις δεν είχαν επιπτώσεις στη ναυτιλία στην περιοχή. Όπως πρόσθεσε, οι αμερικανικές δυνάμεις παρακολουθούσαν τα γυμνάσια, ωστόσο υποβάθμισε τη σημασία της επίθεσης στο «αεροπλανοφόρο», λέγοντας ότι δεν υπάρχουν λόγοι προβληματισμού, καθώς «έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες των δυνάμεών μας να αμυνθούν. Φαίνεται ότι προσπάθησαν να καταστρέψουν το αντίστοιχο ενός χολιγουντιανού σετ ταινίας».