ΔΙΕΘΝΕΣ
11/09/2019 15:56 EEST

Ιράν: Το φορτίο του τάνκερ Adrian Darya 1 πουλήθηκε εν πλω σε ιδιωτική εταιρεία

Ο αγοραστής ορίζει τον προορισμό του, σύμφωνα με την Τεχεράνη.

ASSOCIATED PRESS

Ο απεσταλμένος του Ιράν στο Λονδίνο δήλωσε την Τετάρτη πως το φορτίο πετρελαίου του δεξαμενοπλοίου Adrian Darya 1 πωλήθηκε εν πλω σε μια ιδιωτική εταιρεία, αρνούμενος πως η Τεχεράνη παραβίασε διαβεβαιώσεις τις οποίες έδωσε σχετικά με το πλοίο, όμως επέμεινε πως οι κυρώσεις της ΕΕ για τη Συρία δεν ισχύουν για την Τεχεράνη.

«Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, υπογραμμίστηκε πως η δράση των βρετανικών αρχών εναντίον του δεξαμενοπλοίου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο παραβίασε το διεθνές δίκαιο», έγραψε στο Twitter ο πρεσβευτής Χαμίντ Μπαεϊντινεζάντ αφού εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο.

«Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επεκτείνονται σε τρίτες χώρες. Παρά τις πολυάριθμες απειλές της Αμερικής, το δεξαμενόπλοιο πούλησε το πετρέλαιό του εν πλω σε μια ιδιωτική εταιρεία και δεν έχει παραβιάσει καμία υποχρέωση», πρόσθεσε ο Μπαεϊντινεζάντ.

«Η ιδιωτική εταιρεία ... που είναι ο ιδιοκτήτης του πετρελαίου ορίζει τον προορισμό στον οποίο θα πωληθεί το πετρέλαιο», δήλωσε ο Μπαεϊντινεζάντ μιλώντας στο κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τρίτη, πως το Ιράν πώλησε το φορτίο πετρελαίου του τάνκερ Adrian Darya 1 στη Συρία, παραβιάζοντας διαβεβαιώσεις που είχε δώσει σχετικά με το πλοίο, το οποίο είχε συλληφθεί στο Γιβραλτάρ με υποψίες για παραβίαση κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή πως το δεξαμενόπλοιο παρέδωσε το πετρέλαιό του κάπου στην περιοχή της Μεσογείου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)