ΔΙΕΘΝΕΣ
07/07/2019 16:37 EEST

Ιράν: Το τάνκερ που κατέλαβαν οι Βρετανοί πεζοναύτες δεν πήγαινε στη Συρία

Δηλώσεις του Ιρανού αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Αμπάς Αρακτσί.

ASSOCIATED PRESS

Το ιρανικό τάνκερ που κατελήφθη από Βρετανούς Βασιλικούς Πεζοναύτες δεν κατευθυνόταν προς τη Συρία, δήλωσε ο Ιρανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Αμπάς Αρακτσί, την Κυριακή, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά στην κρατική τηλεόραση.

Οι Βρετανοί πεζοναύτες κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο την Πέμπτη για απόπειρα μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, κατά παράβαση των κυρώσεων από την ΕΕ- σε μια επέμβαση που χαρακτηρίστηκε «ναυτική ληστεία» από τον Αρακτσί.

Ο υπουργός είπε ότι το γιγαντιαίο τάνκερ είχε χωρητικότητα μέχρι και δύο εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και αυτός ήταν ο λόγος που πήγε από το Γιβραλτάρ αντί για τη διώρυγα του Σουέζ. Ωστόσο, δεν έδωσε πληροφορίες για τον τελικό του προορισμό.

«Παρά τα όσα υποστηρίζει η αγγλική κυβέρνηση, ο στόχος και προορισμός του τάνκερ δεν ήταν η Συρία» είπε ο Αρακτσί. «Το λιμάνι που κατονόμασαν στη Συρία πρακτικά δεν έχει τη δυνατότητα να δεχτεί ένα τέτοιο τάνκερ. Ο στόχος ήταν κάπου αλλού. Περνούσε από διεθνή ύδατα μέσα από το Στενό του Γιβραλτάρ και δεν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει στην Αγγλία να σταματήσει αυτό το τάνκερ. Η άποψή μας είναι πως το σταμάτημα του σκάφους αυτού ήταν ναυτική ληστεία και θέλουμε την απελευθέρωσή του».

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανέφερε την Παρασκευή πως είχε λάβει την άδεια από το ανώτατο δικαστήριο να κρατήσει το τάνκερ για 14 ημέρες.