Ιράν vs Σαουδική Αραβία: Ποιος είναι ο ισχυρότερος από τους δύο αντιπάλους σε άμυνα και οικονομία

Τι επενδύει η κάθε χώρα στην άμυνά της και ποια υπερισχύει οικονομικά;
halbergman via Getty Images

Τα τελευταία πέντε κυρίως χρόνια οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε ένοπλες συγκρούσεις, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το 32% των εισαγωγών όπλων παγκοσμίως προέρχεται από την περιοχή αυτή.

Η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Radio Farda, φημίζεται για τα τεράστια ποσά που επενδύει στα όπλα, τα οποία υπολογίζονται γύρω στα 7 δισ. δολάρια ετησίως. Το αντίστοιχο ποσό για το Ιράν είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.

Η Σαουδική Αραβία επίσης δαπανά περίπου 56 δισεκατομμύρια δολάρια για τις πολεμικές συμφωνίες με άλλες χώρες, στο ποσό ωστόσο αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται αυτές που υπογράφηκαν με την Ισπανία και τις ΗΠΑ, οι οποίες συνολικά υπολογίζονται στα 3 δισ. δολάρια.

Με βάση την έκθεση του SIPRI για το 2017 από την άλλη, το Ιράν εισήγαγε τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν ο κύριος προμηθευτής όπλων στις χώρες του αραβικού κόλπου.

Σχεδόν το 50% των εξαγωγών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου πηγαίνει στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα επίσης με το SIPRI, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των εισαγωγών αυτών χρησιμοποιούνται από τη χώρα ως πυρά ενάντια στην Υεμένη.

Να σημειωθεί επίσης πως η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία προέρχεται από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά την οικονομία των δύο χωρών, υπογραμμίζεται πως η οικονομία του Ιράν κινήθηκε ανοδικά κατά 7,4% το 2017, ενώ σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η εν λόγω τάση ήταν αποτέλεσμα της επέκτασης της παραγωγής πετρελαίου. Η άνοδος αυτή ωστόσο -όπως αποδείχθηκε- δεν συνδυάστηκε με την αύξηση των θέσεων εργασίας, αφού το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να κυμαίνεται στο 11,4% τα δύο τελευταία χρόνια.

Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας από την άλλη τους τελευταίους έξι μήνες σημείωσε μια μικρή επιβράδυνση παρά τις προσπάθειες των αρχών να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο.

Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία, η οποία κατέχει το 22% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, έχει ασκήσει έντονες πιέσεις σε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές παγκοσμίως.

(Με πληροφορίες από aljazeera.com)

Δημοφιλή