ΔΙΕΘΝΕΣ
17/07/2019 10:16 EEST

Ιράν: «Ξένο δεξαμενόπλοιο» αντιμετώπισε πρόβλημα στον Περσικό Κόλπο

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έλαβε σήμα κινδύνου.

SzymonBartosz via Getty Images

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ισλαμική δημοκρατία βοήθησε, αφού έλαβε σήμα κινδύνου, ένα «ξένο δεξαμενόπλοιο που αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα» στον Περσικό Κόλπο.

«Βάσει του διεθνούς δικαίου (…) οι ιρανικές δυνάμεις πλησίασαν» το πλοίο «και με τη βοήθεια ρυμουλκού το οδήγησαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα για να γίνουν εκεί οι απαραίτητες επισκευές», δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί εκπρόσωπος του υπουργείου σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης.

Ο Μουσαβί πρόσθεσε ότι επιπλέον πληροφορίες θα γίνουν γνωστές στη συνέχεια.

Νωρίτερα την Τρίτη ο ιστότοπος TankerΤrackers, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση φορτίων πετρελαίου, είχε ανακοινώσει ότι το δεξαμενόπλοιο Riah με σημαία Παναμά, το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στα Στενά του Ορμούζ για να ανεφοδιάζει άλλα πλοία, είχε εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα στις 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον TankerΤrackers, το αυτόματο σύστημα ταυτοποίησης του δεξαμενόπλοιου διακόπηκε εκείνη την ημέρα. Η τελευταία γνωστή θέση του Riah ήταν στα Στενά του Ορμούζ στα ανοικτά του νησιού Κεσμ.

Σύμφωνα με το Marine Traffic, το πλοίο ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Prime Tankers με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους τελευταίους 12 μήνες είχε καταγραφεί να πλέει μόνο μεταξύ των λιμανιών Φουτζάιρα και Σάρζαχ των Εμιράτων. Με χωρητικότητα 1.900 τόνων θεωρείται ένα μικρό τάνκερ.

Ωστόσο τόσο η εκπρόσωπος της Prime Tankers αρνήθηκε ότι το δεξαμενόπλοιο ανήκει στον στόλο της εταιρείας, ενώ και τα Εμιράτα διέψευσαν ότι το διαχειρίζεται εταιρεία της χώρας.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε, υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας του, ότι το δεξαμενόπλοιο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πολίτες της χώρας σε αυτό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAM.

«Το εν λόγω τάνκερ δεν ανήκει στα Εμιράτα (…) και δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου», τόνισε. «Παρακολουθούμε την κατάσταση με τους διεθνείς εταίρους μας», πρόσθεσε.

Η ένταση στα Στενά του Ορμούζ, από το οποίο διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, έχει οξυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν ότι ευθύνονται για μια σειρά συμβάντων και επιθέσεων στην περιοχή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa)

Sponsored Post