ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2020 09:56 EEST | Updated 11/05/2020 10:55 EEST

Ιρανικό πολεμικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο σε άσκηση στον Κόλπο του Ομάν

Στους 19 οι νεκροί και 15 οι τραυματίες.

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Στους 19 ανέχονται οι νεκροί και στους 15 οι τραυματίες από πλήγμα πυραύλου σε ιρανικό πλοίο υποστήριξης, σε περιστατικό φίλιων πυρών, ανέφερε το ιρανικό ναυτικό τη Δευτέρα. 

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ναυτικής άσκησης στον Κόλπο του Ομάν, μετέδωσε τη Δευτέρα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο Κόλπος του Ομάν αποτελεί μια ιδιαίτερα «ευαίσθητη» ναυτική οδό, καθώς συνδέεται με τα Στενά του Ορμούζ, μέσα από τα οποία διέρχεται το 1/5 του πετρελαίου του κόσμου.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν τακτικά ασκήσεις στην περιοχή.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars είπε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στο πλοίο υποστήριξης Konarak, ένα πλοίο που εντάχθηκε στον στόλο το 2018. «Οι συνθήκες του περιστατικού επί της παρούσης υποβάλλονται σε τεχνικές έρευνες» μετέδωσε το ISNA.

Ωστόσο το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim ανέφερε πως ένα άλλο πλοίο κατά λάθος εκτόξευσε εναντίον του πύραυλο κατά τη διάρκεια άσκησης με πραγματικά πυρά. «Η φρεγάτα Jamaran κλάσης Moudge κατά λάθος έπληξε το Konarak με πύραυλο» ανέφερε.

Τον Ιανουάριο οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέρριψαν κατά λάθος ένα ουκρανικό επιβατηγό κοντά στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 176 επιβαινόντων. Το περιστατικό είχε λάβει χώρα εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τις ΗΠΑ. Λίγο καιρό πριν το Ιράν είχε εξαπολύσει πυραυλική επίθεση εναντίον ιρακινής βάσης με Αμερικανούς στρατιωτικούς σε αντίποινα προς αμερικανικό πλήγμα με drone εναντίον του Ιρανού υποστρατήγου των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί κοντά στη Βαγδάτη.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Sponsored Post