ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2018 19:53 EEST

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει την πυρηνική συμφωνία

POOL New / Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει αρκετά για να διατηρηθούν τα οφέλη προς το Ιράν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ στον επίτροπο Ενέργειας της Κομισιόν την Κυριακή.

Ο Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα, είπε πως η Τεχεράνη ήθελε η ΕΕ να ενεργήσει γρήγορα για να διατηρήσει το εμπόριο πετρελαίου της με το Ιράν και να εξετάσει το ενδεχόμενο πληρωμών σε ευρώ για το ιρανικό πετρέλαιο στην κεντρική τράπεζα του Ιράν, παρακάμπτοντας το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Με την απόσυρση της Αμερικής...η ευρωπαϊκή πολιτική στήριξη για τη συμφωνία δεν είναι επαρκής» είπε ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στον Αρίας Κανέτε στην Τεχεράνη, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Από τις 8 Μαΐου, που ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε πως θα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι η Ουάσινγκτον θα επέβαλλε ξανά ένα μεγάλο εύρος κυρώσεων στο Ιράν μετά τη λήξη περιόδων 90 και 180 ημερών, περιλαμβανομένων κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα και συναλλαγών με την κεντρική του τράπεζα.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη ροή του εμπορίου και των επενδύσεων, αλλά έχουν ομολογήσει πως δεν θα είναι δύσκολο.

«Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη συμφωνία, έτσι ώστε να μην πρέπει να διαπραγματευτούμε μια καινούρια», είπε ο Αρίας Κανέτε σε δυτικούς δημοσιογράφους μετά από δύο ημέρες συναντήσεων με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Είναι μια πυρηνική συμφωνία που λειτουργεί».