ΔΙΕΘΝΕΣ
13/11/2018 07:45 EET

Ιρίτ Μπεν- Άμπα: Γιατί χρειάζονται οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν

Άρθρο της πρέσβεως του Ισραήλ στη HuffPost Greece

Πρεσβεία Ισραήλ

Το Ιρανικό καθεστώς είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής κρατικής τρομοκρατίας στον κόσμο και αποτελεί άμεση απειλή τόσο για τους γείτονές του όσο και για τη διεθνή κοινότητα.

Τα αρχεία του Ιράν αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το Ιράν είχε ένα ολοκληρωμένο και μυστικό σχέδιο για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Ακόμα και μετά την εφαρμογή της συμφωνίας με το Ιράν, γνωστή ως JCPOA, η ιρανική κυβέρνηση συνέχισε τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα, διατηρώντας τα αρχεία της για την ανάπτυξη πυρηνικών καθώς και μυστικές αποθήκες και κρίσιμο εξοπλισμό. Το Ιράν διατήρησε τις πυρηνικές ικανότητές του με εξαπάτηση, υπό τον μανδύα της δήθεν επιστημονικής έρευνας.

Εκτός από το γεγονός ότι η συμφωνία δεν σταμάτησε την πορεία του Ιράν προς τα πυρηνικά όπλα, το JCPOA δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει τις επιθετικές φιλοδοξίες του Ιράν, πέρα από τις πυρηνικές δυνατότητές του, όπως είναι η ανάπτυξη μεγάλης εμβέλειας βαλλιστικών πυραύλων καθώς και η στρατιωτική ανάμειξη των Ιρανών σε συνδυασμό με την υποστήριξη σε δορυφόρους τους στην Συρία, την Υεμένη, τον Λίβανο και το Ιράκ. Επιπρόσθετα, υπάρχει η υποστήριξη που παρέχει το Ιράν στη Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας και σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη.

Η συνεχιζόμενη υποστήριξη στην τρομοκρατία και η μαζική ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων αποδεικνύουν ότι το JCPOA δεν ήταν μια συνολική συμφωνία και δημιούργησε μόνο μια ψευδαίσθηση περιορισμού του Ιράν. Αντί να γίνει ένα πιο μετριοπαθές και ειρηνικό καθεστώς, οι επιθετικές και επεκτατικές βλέψεις του Ιράν έχουν αυξηθεί. Δηλαδή η συμφωνία δεν έχει οδηγήσει σε πιο μετριοπαθή στάση το Ιράν, όπως ήλπιζαν πολλοί όταν υπεγράφη το JCPOA. Αντίθετα, έχει δώσει την δυνατότητα στους κληρικούς του θεοκρατικού καθεστώτος να γίνουν ακόμα πιο ακραίοι τόσο στην διεθνή όσο και στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Στο Λίβανο, η Χεζμπολλάχ, η τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν, κατασκευάζει εγκαταστάσεις ανάπτυξης πυραύλων λίγα μόλις μέτρα από το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, κάτι που θα δώσει την δυνατότητα στην οργάνωση να εξαπολύσει κατευθυνόμενους πυραύλους ακρίβειας εναντίον ισραηλινών πόλεων.

Στη Συρία, τα ιρανικά εργοστάσια κατασκευής πυραύλων και οι μονάδες εκπαίδευσης προσωπικού υπό την επίβλεψη των Σωμάτων της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν προωθούν των εξτρεμισμό, διευκολύνουν την δολοφονία άμαχων Σύριων και απειλούν τις γειτονικές χώρες.

Στην Λωρίδα της Γάζας, το Ιράν συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να κατασκευάζει ρουκέτες της Χαμάς, προωθώντας έτσι την επιδίωξή της να εξαφανίσει το Ισραήλ από τον χάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επεκτατικές βλέψεις του Ιράν στην περιοχή και η χρήση δορυφόρων υπό την επίβλεψη των IRGC, βλάπτουν επίσης τους τοπικούς πληθυσμούς του Λιβάνου και της Γάζας που χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες.

Τα πλοκάμια του Ιράν επεκτείνονται και πέρα από την Μέση Ανατολή. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές ασφάλειας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν συλλάβει Ιρανούς πράκτορες που σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η ανεπτυγμένη τεχνολογία του καθεστώτος και η χρηματική και υλική υποστήριξη που παρέχει σε πράκτορες ανά τον κόσμο εντείνουν την παγκόσμια απειλή από το ιρανικό καθεστώς. Θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια καθώς και τις βασικές ελευθερίες και αξίες της Δύσης.

Η ιρανική οικονομία καταρρέει. Το ιρανικό ριάλ έχει πέσει στα δύο τρίτα της αξίας του, εξαιτίας της αδιαφορίας που η ιρανική κυβέρνηση επιδεικνύει για την ευημερία του λαού της. Διεθνή κεφάλαια που στόχο είχαν να επιλύσουν κρίσιμα ζητήματα στις υποδομές υδροδότησης και ενέργειας και για να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων προς όφελος του ιρανικού λαού, διοχετεύθηκαν στις στρατιωτικές δραστηριότητες του Ιράν, στη χρηματοδότηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας και στους πολέμων μέσω δορυφόρων. Ο ιρανικός λαός έχει βγει στους δρόμους πραγματοποιώντας μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του καταπιεστικού καθεστώτος, ενώ πολλοί ακτιβιστές που έχουν εκφραστεί εναντίον της κυβέρνησης έχουν προφυλακιστεί.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι με την υποστήριξή του για πολέμους μέσω των δορυφόρων του στη Μέση Ανατολή, το Ιράν φέρει μεγάλες ευθύνες για την μεταναστευτική κρίση που έχει οδηγήσει εκατομμύρια εκτοπισμένους πρόσφυγες στις ακτές της Μεσογείου. Η εισροή προσφύγων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αποτελεί μια ανησυχητική εξέλιξη των επιθετικών ενεργειών του Ιράν στην περιοχή.

Δυστυχώς η συμφωνία για το Ιράν δημιούργησε ψευδείς ελπίδες και απέτυχε να αλλάξει την επιθετική συμπεριφορά του καθεστώτος, κάτι που μας επηρεάζει όλους. Εάν αποτύχουμε να πάρουμε μέτρα τώρα αυτό θα σηματοδοτήσει μια υποχωρητικότητα προς τις σημερινή επιθετικότητα του Ιράν με καταστροφικές συνέπειες στο μέλλον για όλον τον κόσμο. Δημιουργεί ερωτηματικά η προώθηση εμπορικών σχέσεων του Ιράν, αγνοώντας την επιθετικότητά του και την καταπίεση του λαού του. Τα εμπορικά συμφέροντα δεν μπορούν να αποτελούν προτεραιότητα έναντι σε παγκόσμια ζητήματα ασφάλειας. Το Ιράν συνεχίζει να προωθεί τις ακρότητες στη Συρία, εξοπλίζει την Χεζμπολάχ, και την Χαμάς, σχεδιάζει την δολοφονία αντιφρονούντων στην Ευρώπη, ενώ αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας και πυρηνικές δυνατότητες. Το Ιράν αποτελεί απειλή για την παγκόσμια κοινότητα και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Οι μαζικές πιέσεις και οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν αποδείχθηκαν αποτελεσματικές. Γι΄αυτό, η ανανέωση των κυρώσεων μπορεί να είναι και πάλι αποτελεσματική. Η επιβολή κυρώσεων σε κρίσιμους τομείς της ιρανικής οικονομίας είναι ο σωστός τρόπος να εμποδιστεί η πορεία του Ιράν προς την πυρηνική βόμβα και να αποτραπούν οι επιθετικές επιδιώξεις των αγιατολλάδων. 

Sponsored Post