ΔΙΕΘΝΕΣ
20/04/2019 11:36 EEST | Updated 20/04/2019 11:37 EEST

Ιρλανδία: Δύο άνδρες συνελήφθησαν για τον θάνατο της 29χρονης δημοσιογράφου Λίρα Μακί

Σκοτώθηκε την ώρα που παρακολουθούσε τις ταραχές εν όψει της Εξέγερσης του Πάσχα.

Liam McBurney - PA Images via Getty Images

Δύο άνδρες ηλικίας 19 και 19 ετών συνελήφθησαν για τον θάνατο της δημοσιογράφου Λίρα Μακί η οποία έπεσε νεκρή από σφαίρες στο Λόντοντερι, την ώρα που παρακολουθούσε τις ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η 29χρονη δημοσιογράφος βρισκόταν στο σημείο όταν ένας ένοπλος εμφανίστηκε στην γωνία και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως προς τα αστυνομικά οχήματα. Εκείνη χτυπήθηκε και έπεσε πίσω από ένα Land Rover της αστυνομίας και αργότερα μεταφέρθηκε  στο νοσοκομείο όπου εξέπνευσε.

Στο βίντεο που βγήκε στην δημοσιότητα, ο ένοπλος φορούσε μάσκα και πυροβολούσε προς τους αστυνομικούς και τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην γύρω περιοχή.

Η αρχηγός του Δημοκρατικου Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ έγραψε στο Twitter: ”Θλιβερή είδηση. Μια παράλογη ενέργεια. Μια οικογένεια διαλύθηκε”. ”Εκείνοι που έβγαλαν τα όπλα στους δρόμους στις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90 έσφαλαν. Το ίδιο σφάλλουν και το 2019. Κανένας δεν θέλει να επιστρέψει”.

Ο φόνος αποτελεί «τραγωδία για την οικογένειά της» και «επίθεση εναντίον όλων των μελών της κοινότητας, επίθεση εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας μας και εναντίον της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής», πρόσθεσε το κορυφαίο στέλεχος του Σιν Φέιν, αναφερόμενο στη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στις βορειοϊρλανδικές παρατάξεις και τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και του ΗΒ το 1998.

 Πηγή: BBC