ΔΙΕΘΝΕΣ
07/06/2016 03:38 EEST | Updated 07/06/2016 03:38 EEST

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ 16 επιπλέον στόχοι του ISIS σε Συρία και Ιράκ

ASSOCIATED PRESS
In this Friday, Dec. 25, 2015 photo released by the U.S. Navy, the aircraft carrier USS Harry S. Truman navigates the Gulf of Oman. Iranian naval vessels conducted rocket tests last week near the USS Harry S. Truman aircraft carrier, the USS Bulkeley destroyer and a French frigate, the FS Provence, and commercial traffic passing through the Strait of Hormuz, the American military said Wednesday, Dec. 30, 2015 causing new tension between the two nations after a landmark nuclear deal. (Mass Communication Specialist 3rd Class J. M. Tolbert/ U.S. Navy via AP) MANDATORY CREDIT

Αμερικανικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο βομβάρδισαν 16 νέους στόχους του ΙSIS στο Ιράκ και τη Συρία τη Δευτέρα, την τέταρτη μέρα αυτών των επιχειρήσεων.

Οι επιθέσεις από τη Μεσόγειο έχουν ανοίξει νέο μέτωπο στις επιθέσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης δια αέρος.

«Ολοκληρώνουμε τη δουλειά», είπε σε δημοσιογράφους στο αεροπλανοφόρο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών ο υποναύαρχος Μπρετ Μπάτσελντερ, διοικητής της task force του αεροπλανοφόρου Harry S. Truman.

Ο υποναύαρχος είπε ότι τα μαχητικά F/A-18 του αεροπλανοφόρου είχαν ρίξει 10-20 βόμβες σε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία από την Παρασκευή, όταν το αεροπλανοφόρο μετακινήθηκε στη Μεσόγειο από τον Κόλπο για να ξεκινήσει εκ νέου τον βομβαρδισμό στρατιωτικών στόχων και στις δύο χώρες.

Οι αξιωματούχοι του Ναυτικού δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες για το είδος των στόχων που καταστράφηκαν, είπαν όμως ότι ήταν κυρίως παρόμοιοι με εκείνους προηγούμενων βομβαρδισμών από τον Κόλπο, εστιαζόμενοι κυρίως στην καταστροφή και υποβάθμιση της βάσης χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους.

Η μετακίνηση του αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο σκοπεύει να αναδείξει την ετοιμότητα του αμερικανικού Ναυτικού να αντιμετωπίσει απειλές και να χτυπήσει στόχους από οπουδήποτε στον κόσμο, είπε ο Μπάτσελντερ. Εαν χρειαστεί, τα 72 μαχητικά του αεροπλανοφόρου και άλλα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στόχους στη Λιβύη, όπου οι μαχητές του ISIS διεισδύουν με επιτυχία, αλλά δεν αποτελεί το λόγο για την αποστολή του αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο, πρόσθεσε.

Η μάχη ενάντια στο ISIS έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα, είπε, με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι έχει ανακαταληφθεί περίπου το 45% των εδαφών που ελέγχονταν προηγουμένως από την τζιχαντιστική οργάνωση.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Post