Η Μέση Ανατολή στις φλόγες, με το Ισλαμικό Κράτος να προελαύνει σε Ιράκ και Συρία

Η Μέση Ανατολή στις φλόγες, με το Ισλαμικό Κράτος να προελαύνει σε Ιράκ και Συρία

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το τελευταίο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Ιράκ που ήταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το πέρασμα αλ Τανφ- γνωστό ως αλ Ουαλίντ στο Ιράκ- ενώπιον της προέλασης του Ισλαμικού Κράτους. Η απώλεια του αλ Τανφ ακολουθεί την κατάληψη της αρχαίας πόλης της Παλμύρας από τους τζιχαντιστές την Πέμπτη. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 1/3 του πληθυσμού των 200.000 κατοίκων της πόλης την έχει εγκαταλείψει, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου κύματος προσφύγων.

Ακόμη, άπραγοι δεν παραμένουν οι τζιχαντιστές της αλ Κάιντα στη Συρία (Μέτωπο Αλ Νόσρα), οι οποίοι κατέλαβαν ένα νοσοκομείο στην πόλη Τζισρ αλ-Σούγουρ (βορειοδυτική Συρία) όπου είχαν καταφύγει 150 στρατιώτες και οι οικογένειές τους εδώ και σχεδόν έναν μήνα, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το Μέτωπο αλ Νόσρα και ισλαμιστές αντάρτες πήραν τον πλήρη έλεγχο του νοσοκομείου του Τζισρ αλ-Σούγουρ. Δεκάδες στρατιώτες διέφυγαν, άλλοι σκοτώθηκαν επί τόπου και έξω από το κτίριο ή συνελήφθησαν», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είχε δεσμευθεί νωρίτερα αυτό τον μήνα πως θα ανακαταληφθεί το νοσοκομείο προκειμένου να διασωθούν οι πολιορκημένοι «ήρωες».Στις 25 Απριλίου, η Τζισρ αλ-Σούγουρ έπεσε στα χέρια της αλ Νόσρα, του συριακού σκέλους της αλ Κάιντα, και των ανταρτών συμμάχων της, εκτός από το νοσοκομείο, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης. Από τότε, οι στρατιώτες, οι οικογένειές τους και γραφειοκράτες του καθεστώτος οχυρώθηκαν εκεί.

Η αλ Κάιντα και μία συμμαχία ανταρτικών οργανώσεων κατέλαβαν επίσης στις 19 Μαΐου τη μεγαλύτερη και τελευταία βάση του συριακού στρατού σε αυτή τη βορειοδυτική επαρχία στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «δύσκολη πρόκληση», καθώς πλέον οι τζιχαντιστές πλέον ελέγχουν πάνω από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Συρία- σχεδόν το 50% της χώρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης, σημαντικά είναι τα εδαφικά κέρδη στο γειτονικό Ιράκ, με χαρακτηριστική την κατάληψη του Ραμάντι στην επαρχία Ανμπάρ, μετά από εβδομάδες συγκρούσεων.

Η κατάληψη του αλ Τανφ, στην επαρχία Χομς, επιτρέπει στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους να συνδέσουν τις θέσεις τους στην κεντρική και ανατολική Συρία πιο άμεσα με τις εκτάσεις που ελέγχουν στην επαρχία Ανμπάρ. Επίσης θεωρείται ότι στο Ιράκ οι τζιχαντιστές πιέζουν ανατολικά από το Ραμάντι κατά μήκος της κοιλάδας του Ευφράτη προς τη Χαμπανίγια, όπου φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονται για αντεπίθεση προς την κατεύθυνση του Ραμάντι.

Εάν πάρουν τη Χαμπανίγια, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους θα είναι πολύ κοντά στο να συνδεθούν άμεσα με τη Φαλούτζα, κοντά στη Βαγδάτη, που είναι υπό τον έλεγχο της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης εδώ και πάνω από έναν χρόνο, παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων. Ωστόσο, από πλευράς του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επέμεινε ότι οι ΗΠΑ «δεν χάνουν τον πόλεμο» εναντίον της οργάνωσης- αν και δέχτηκε πως υπήρξε αναμφίβολα μια «τακτική οπισθοδρόμηση», παρόλο που το Ραμάντι ήταν ευάλωτο για πολύ καιρό, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο The Atlantic. Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ανέφερε ότι ο Ομπάμα διαφωνεί με αίτημα Ρεπουμπλικανών για αποστολή χερσαίων δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, οι νέες επιτυχίες των ισλαμιστών δεν ασκούν απλά πίεση προς τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη, αλλά θέτουν υπό αμφισβήτηση το πόσο επιτυχής είναι η αμερικανική στρατηγική της χρήσης μόνο αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Από την Τετάρτη ο διεθνής συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει 18 αεροπορικά πλήγματα σε θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη Λιβύη, μαχητές που πρόσκεινται στη σουνιτική οργάνωση έχουν εδραιώσει τον έλεγχό τους επί της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι.

Δημοφιλή