ΔΙΕΘΝΕΣ
09/06/2015 05:58 EEST | Updated 09/06/2015 05:59 EEST

Ο σκοτεινός ρόλος των συζύγων του Ισλαμικού Κράτους

dying regime/Flickr
Protest held on 6 September 2014 calling for Islamic Shariah to be implemented in Maldives. Protestors used their democratic right to call to end democracy & claim that its a religion among other things.

Η ευρύτερη εικόνα για το Ισλαμικό Κράτος και το ακραίο Ισλάμ γενικότερα είναι ότι αντιμετωπίζει τις γυναίκες με πολύ υποτιμητικό (επιεικής ο χαρακτηρισμός) τρόπο. Ωστόσο, σύμφωνα με νέες έρευνες του αμερικανικού στρατού, τα πράγματα ενδεχομένως να είναι διαφορετικά στην περίπτωση του ISIS.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNN, οι σύζυγοι στελεχών του ISIS ενδεχομένως να παίζουν σημαντικότερο ρόλο στις επιχειρήσεις και τις επικοινωνίες της οργάνωσης από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, επειδή εκτιμάται ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ασχολούνται λιγότερο μαζί τους.

Τον προηγούμενο μήνα, μία επιδρομή της Δύναμης Δέλτα στην ανατολική Συρία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Αμπού Σαγιάφ, ανώτερο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, που είχε να κάνει με τα οικονομικά και τις επιχειρήσεις, και την αιχμαλωσία της συζύγου του. Τα οφέλη από την επιδρομή ήταν μεγάλα από άποψης πληροφοριών σχετικά με τη δομή και τις επικοινωνίες του Ισλαμικού Κράτους.

Κάποιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ωστόσο ότι όλες οι πληροφορίες που έχουν προκύψει από την ανάκριση της συζύγου πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς και να επιβεβαιωθούν.

Όπως αναφέρει το CNN, αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών επεσήμανε ότι η επιδρομή απέφερε terabytes δεδομένων σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους κ.α. - μεγαλύτερο όγκο από ό,τι αναμενόταν και ως εκ τούτου εξετάζεται το εάν κάποιες από αυτές τις πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά.

Δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι αεροπορικό χτύπημα των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία πριν λίγες ημέρες, που σκότωσε έναν τοπικό εμίρη του ISIS, πραγματοποιήθηκε χάρη σε πληροφορίες που είχαν προκύψει από την επιδρομή- ενώ επίσης υπήρξαν στοιχεία για τις δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους όσον αφορά στο λαθρεμπόριο πετρελαίου. Ο αξιωματούχος αυτός επιβεβαίωσε στο CNN πως οι ΗΠΑ τώρα πιστεύουν ότι τα μισά έσοδα από το λαθρεμπόριο αξιοποιούνται για στρατιωτικές επιχειρήσεις/ δραστηριότητες στο πεδίο της μάχης. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για πληρωμές εργαζομένων στην εξόρυξη πετρελαίου και την υποστήριξη εγκαταστάσεων που στοχοποιούνται από αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να διαπιστώνεται ποιοι από τους εργαζομένους ανήκουν όντως στο Ισλαμικό Κράτος ή απλά εργάζονται λόγω εκφοβισμού.

Ο Αμπού Σαγιάφ ήταν σε σταθερή και άμεση επικοινωνία με τον ηγέτη της οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι,, αλλά δεν ήταν γνωστό πώς γινόταν η επικοινωνία/επαφή αυτή. Σύμφωνα με το CNN, μέσα στους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες σχετικά με τοποθεσίες όπου βρέθηκε ο αλ Μπαγκντάντι, ωστόσο ήταν με καθυστέρηση και δεν ήταν δυνατή η διεξαγωγή αεροπορικών πληγμάτων. Βασικό πρόβλημα για αυτό είναι η έλλειψη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο από πράκτορες στο έδαφος, από αεροσκάφη που ίπτανται πάνω από περιοχές ή δορυφόρους, που μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την επιβεβαίωση επαρκών πληροφοριών που μπορούν αν οδηγήσουν σε επιδρομές.

Ο Μπαγκντάντι, εκτιμούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, τώρα μένει σε κατοικημένες περιοχές, γνωρίζοντας ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού δεν θα χτυπήσουν σε ζώνες όπου υπάρχουν φόβοι για απώλειες αμάχων. Επίσης, ο επικεφαλής του ISIS είναι εξαιρετικά προσεκτικός όσον αφορά στη χρήση κινητών τηλεφώνων και την ηλεκτρονική παρακολούθηση από πλευράς των ΗΠΑ.