ΔΙΕΘΝΕΣ
11/10/2015 12:25 EEST | Updated 11/10/2015 14:08 EEST

Χτυπήθηκε από ιρακινά μαχητικά το κονβόι του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους

ASSOCIATED PRESS
FILE - This file image made from video posted on a militant website Saturday, July 5, 2014, which has been authenticated based on its contents and other AP reporting, purports to show the leader of the Islamic State group, Abu Bakr al-Baghdadi, delivering a sermon at a mosque in Iraq during his first public appearance. An online image released Wednesday purported to show the Islamic State affiliate in Egypt had beheaded a Croatian hostage. (AP Photo/Militant video, File)

Η πολεμική αεροπορία του Ιράκ έπληξε την αυτοκινητοπομπή του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι στην επαρχία Άνμπαρ, στα δυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ανακοίνωσαν οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Η τύχη του ηγέτη του «χαλιφάτου» παραμένει αδιευκρίνιστη. Ωστόσο, όπως μεταδίδουν Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενα νοσοκομειακές πηγές και κατοίκους της περιοχής, στην επιχείρηση σκοτώθηκαν ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους αλλά ο αυτοαποκαλούμενος «χαλίφης» Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι δεν είναι μεταξύ των θυμάτων.

«Οι ιρακινές αεροπορικές δυνάμεις βομβάρδισαν την αυτοκινητοπομπή του εγκληματία τρομοκράτη Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι ενώ κατευθυνόταν στην Καράμπλα για να παραστεί σε συνάντηση με τους διοικητές του Daesh» ανέφερε νωρίτερα σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζεται «ηρωική» η επιχείρηση της ιρακινής αεροπορίας, δεν διευκρινίζεται αν χτυπήθηκε ο ίδιος ο Αλ Μπαγκντάντι. «Η τοποθεσία της συνάντησης βομβαρδίστηκε επίσης και πολλά ηγετικά στελέχη της οργάνωσης σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Η τύχη του δολοφόνου Αλ Μπαγκντάντι είναι άγνωστη. Απομακρύνθηκε από το σημείο με ένα όχημα. Η κατάσταση της υγείας του είναι αδιευκρίνιστη», ανέφερε ο στρατός.

Η Καράμπλα βρίσκεται πάνω στον ποταμό Ευφράτη, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Συρία.

Η επιχείρηση αυτή έγινε σε συντονισμό με τις υπηρεσίες πληροφοριών του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ και το κοινό κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι ο διεθνής συνασπισμός έπληξε 24 στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ το Σάββατο. Οι 17 από τις επιθέσεις αυτές έγιναν στο Ιράκ και οι 7 στη Συρία. Οι στόχοι ήταν κυρίως μονάδες της οργάνωσης, κτίρια, όπλα και θέσεις μαχητών της.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ έχουν και στο παρελθόν ανακοινώσει ότι ο Αλ Μπαγκντάντι τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε σε επιδρομές, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γαλλ. Πρακτ.)

Sponsored Post