ΔΙΕΘΝΕΣ
10/04/2021 09:19 EEST | Updated 10/04/2021 09:25 EEST

Ισραήλ: Αγριος ξυλοδαρμός βουλευτή από την αστυνομία μπροστά στις κάμερες

Σε διαδήλωση κατά ενός ισραηλινού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

AHMAD GHARABLI via Getty Images

Βουλευτής στο Ισραήλ ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά ενός ισραηλινού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έδαφος προσαρτημένο και κατεχόμενο από το εβραϊκό κράτος.

Ο Οφέρ Κασίφ, εβραίος βουλευτής του κόμματος «Κοινή Λίστα» (αραβικό), μετείχε σε διαδήλωση κατά της ανάπτυξης ισραηλινού οικισμού στην παλαιστινιακή συνοικία Σέιχ Τζάραχ.

AHMAD GHARABLI via Getty Images

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που παρακολούθησε το συμβάν, είδε Ισραηλινούς αστυνομικούς να πιάνουν τον Κασίφ και να τον ρίχνουν στο έδαφος, ενώ σε βίντεο που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13, διαδηλωτές φωνάζουν στα εβραϊκά ότι πρόκειται για «βουλευτή».

«Αρχισαν να με χτυπούν, μου έσπασαν τα γυαλιά.... έχουν τρελαθεί», δηλώνει ο Κασίφ στο βίντεο. «Δεν τους ένοιαζε αν ήμουν βουλευτής».

Τραυματισμένος, ο βουλευτής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κασίφ, Ιτάι Ακνίν, στο AFP. Πριν φτάσει η αστυνομία, η διαδήλωση πραγματοποιείτο «ειρηνικά και ήρεμα», είπε.

AHMAD GHARABLI via Getty Images

Η αστυνομία της Ιερουσαλήμ από την πλευρά της δήλωσε σε ανακοίνωση ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ένας διαδηλωτής είχε επιτεθεί σε αστυνομικό.

«Αυτός που επιτέθηκε» αφέθηκε ελεύθερος όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν βουλευτής, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αρκετοί βουλευτές κατήγγειλαν το περιστατικό.

«Η ωμή αστυνομική βία εναντίον του (Κασίφ) είναι ένα θανατηφόρο πλήγμα κατά του κοινοβουλίου και της κοινοβουλευτικής ασυλίας», έγραψε στο Twitter ο δεξιός βουλευτής, Γιντεόν Σάαρ, πρώην σύμμαχος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος υποστηρίζει τους ισραηλινούς οικισμούς.

Ο κεντρώος Γιαϊρ Λαπίντ της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε το περιστατικό «σκανδαλώδες» και κάλεσε την αστυνομία να διενεργήσει έρευνα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)