ΔΙΕΘΝΕΣ
06/09/2021 19:24 EEST

Ισραήλ: Καταζητούνται έξι Παλαιστίνιοι που απέδρασαν από φυλακή σκάβοντας σήραγγα

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την υπηρεσία των φυλακών δείχνει μια στενή τρύπα στο πάτωμα ενός κελιού.

picture alliance via Getty Images
Ισραήλ: Καταζητούνται έξι Παλαιστίνιοι που απέδρασαν από φυλακή σκάβοντας σήραγγα

Το Ισραήλ εξαπέλυσε μαζικό ανθρωποκυνηγητό στο βόρειο τμήμα της χώρας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη νωρίς τη Δευτέρα, αφού έξι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι το έσκασαν από το κελί τους και διέφυγαν τη νύχτα από μια φυλακή υψίστης ασφάλειας σε μια εξαιρετικά σπάνια απόδραση.

Η απόδραση αποτελεί μια ενοχλητική παραβίαση της ασφάλειας για το Ισραήλ λίγο πριν από την Εβραϊκή Πρωτοχρονιά, όταν οι Ισραηλινοί συρρέουν στο βορρά για να απολαύσουν τις παραλίες, τα κάμπινγκ και τη θάλασσα της Γαλιλαίας.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν τους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ ως ήρωες και πολλοί γιόρτασαν την εν λόγω απόδραση στα κοινωνικά μέσα. Οι προσπάθειες σύλληψης των δραπέντων πιθανότατα θα επιστήσει την προσοχή στις Παλαιστινιακές Αρχές για την ασφάλεια με το Ισραήλ. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν δημιουργήσει οδοφράγματα και πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι 400 κρατούμενοι μετακινούνται ως προστατευτικό μέτρο έναντι τυχόν πρόσθετων προσπαθειών διαφυγής. Το ραδιόφωνο ανέφερε ότι οι κρατούμενοι διέφυγαν μέσω μιας σήραγγας από τις φυλακές Gilboa, λίγο βόρεια της Δυτικής Όχθης, που υποτίθεται ότι είναι μία από τις πιο ασφαλείς εγκαταστάσεις του Ισραήλ.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την υπηρεσία των φυλακών δείχνει μια στενή τρύπα στο πάτωμα ενός κελιού και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να εξετάζουν μια παρόμοια τρύπα ακριβώς έξω από τους τοίχους της φυλακής.

picture alliance via Getty Images
Ισραήλ: Καταζητούνται έξι Παλαιστίνιοι που απέδρασαν από φυλακή σκάβοντας σήραγγα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, το χαρακτήρισε «σοβαρό περιστατικό» που απαιτούσε προσοχή από τους διάφορους κλάδους ασφαλείας του Ισραήλ.

Είπε ότι λαμβάνει συνεχείς ενημερώσεις για την απόδραση από την φυλακή, που συνέβη λίγες ώρες πριν το Ισραήλ σηματοδοτήσει την εβραϊκή Πρωτοχρονιά.

«Αυτή είναι μια μεγάλη ηρωική πράξη, η οποία θα προκαλέσει σοβαρό σοκ στο ισραηλινό σύστημα ασφαλείας και θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον στρατό και ολόκληρο το σύστημα στο Ισραήλ», δήλωσε ο Νταούντ Σεχάμπ, εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φαουζί Μπαρχούμ, σχολίασε την απόδραση με τον ίδιο τρόπο, λέγοντας ότι δείχνει «ότι ο αγώνας για την ελευθερία με τον κατακτητή είναι συνεχής και εκτεταμένος, μέσα στις φυλακές και έξω».

Ακόμη και το κόμμα της Φατάχ του Αμπάς επαίνεσε τη διαφυγή, με έναν επίσημο λογαριασμό στο Twitter να δημοσιεύει μια φωτογραφία του Ζουμπέιντι και να χαιρετίζει την «σήραγγα ελευθερίας».

Η απόδραση θέτει ένα δίλημμα για τον Αμπάς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς πριν από μια εβδομάδα στην πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και χρόνια. Ο Αμπάς δήλωσε ότι ελπίζει να αναβιώσει την ειρηνευτική διαδικασία μετά από μια παύση δεκαετίας υπό τον πρώην Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστίνης συντονίζονται με το Ισραήλ για να στοχεύσουν τη Χαμάς και άλλους μαχητές που θεωρούν αμφότεροι ως απειλή. Αλλά κάθε προσπάθεια να βοηθήσει το Ισραήλ να συλλάβει εκ νέου τους δραπέτες που δραπέτευσαν κινδυνεύει να υπονομεύσει περαιτέρω την Παλαιστίνη στα μάτια των Παλαιστινίων.