ΔΙΕΘΝΕΣ
31/03/2019 11:38 EEST

Ισραήλ: Ξανάνοιξαν τα μεθοριακά περάσματα στη Λωρίδα της Γάζας

Μετά την επεισοδιακή διαδήλωση του Σαββάτου, με τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

ASSOCIATED PRESS

Στο άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων με τη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία είχαν κλείσει πριν από έξι ημέρες μετά τη ρίψη ρουκέτας στο ισραηλινό έδαφος, προχώρησαν την Κυριακή οι Αρχές της χώρας, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας.

Το μεθοριακό πέρασμα του Ερέζ είχε κλείσει για τη διέλευση πολιτών την Δευτέρα, όπως και αυτό του Κερέμ Σαλόμ, για τη διέλευση αγαθών, μετά τη ρίψη ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα, η οποία έπεσε σε ένα σπίτι στο κεντρικό Ισραήλ και προκάλεσε τον τραυματισμό 7 ανθρώπων.

Η απόφαση αυτή να ξανανοίξουν τα μεθοριακά περάσματα ελήφθη παρά τη ρίψη 5 ρουκετών κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ και τα πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης σε θέσεις της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα σε αντίποινα για τις ρουκέτες. 

Οι εκτοξεύσεις των 5 ρουκετών και τα ισραηλινά αντίποινα καταγράφηκαν λίγες ώρες μετά το τέλος της μαζικής διαδήλωσης στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με το Ισραήλ, η οποία έγινε το Σάββατο με αφορμή την πρώτη επέτειο της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής».

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση αυτή κατά την οποία ξέσπασαν επεισόδια με τέσσερις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, χωρίς πάντως η βία να φθάσει σε επίπεδο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη γενικευμένη σύρραξη για την οποία εκφράζονταν φόβοι από διάφορες πλευρές το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ