Πολιτικές αναταράξεις στο Ισραήλ: Παραίτηση του υπουργού Άμυνας με «βολές» κατά Νετανιάχου

Πολιτικές αναταράξεις στο Ισραήλ: Παραίτηση του υπουργού Άμυνας με «βολές» κατά Νετανιάχου
Israeli Defense Minister Moshe Ya'alon? speaks at the Wilson Center, in Washington, Monday, March 14, 2016. (AP Photo/Andrew Harnik)
Israeli Defense Minister Moshe Ya'alon? speaks at the Wilson Center, in Washington, Monday, March 14, 2016. (AP Photo/Andrew Harnik)
ASSOCIATED PRESS

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιααλόν, την Παρασκευή, λόγω «έλλειψης πίστης/ εμπιστοσύνης» προς τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από πρότασή του να αντικατασταθεί, στο πλαίσιο επέκτασης της κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου προσέφερε το ιδιαίτερης σημασίας για το Ισραήλ υπουργείο στον υπερεθνικιστή πολιτικό Αβίγκντορ Λίμπερμαν την Τετάρτη. «Πληροφόρησα τον πρωθυπουργό ότι, μετά τη στάση του πρόσφατες εξελίξεις, και δεδομένης της έλλειψης πίστης σε αυτόν, παραιτούμαι από την κυβέρνηση και τη Βουλή και κάνω ένα διάλειμμα από την πολιτική ζωή» έγραψε στο Twitter ο Γιααλόν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Haaretz, ο Γιααλόν δήλωσε σε ομιλία του στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στο Τελ Αβίβ πως «εξτρεμιστικά κόμματα έχουν καταλάβει τη χώρα και το κόμμα Λικούντ (του Νετανιάχου)», τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τον πολιτικό και δημόσιο βίο, και πως στο μέλλον θα επιστρέψει για να διεκδικήσει την εθνική ηγεσία του Ισραήλ. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι είχε συνεργαστεί αρμονικά με τον Νετανιάχου για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και «δυστυχώς πρόσφατα βρέθηκα να διαφωνώ κάθετα σε ηθικά και επαγγελματικά ζητήματα με τον πρωθυπουργό, κάποιους υπουργούς και αρκετούς βουλευτές».

Η έξοδός του θα μπορούσε να προκαλέσει νέα προβλήματα όσον αφορά στην εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση Νετανιάχου- τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Ο Γιααλόν, πρώην επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είχε ενισχύσει τις σχέσεις με το αμερικανικό Πεντάγωνο, δημιουργώντας ένα αντίβαρο στην πολιτική αντιπαλότητα του πρωθυπουργού Νετανιάχου με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τα θέματα των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από πλευράς του ο Λίμπερμαν – ο διορισμός του οποίου στη θέση δεν έχει επιβεβαιωθεί – είναι άπειρος στρατιωτικά, και γνωστός για τις «σκληρές» τοποθετήσεις του στο παρελθόν εναντίον των Παλαιστινίων, της αραβικής μειονότητας και της Αιγύπτου.

Τα περί πρότασης προς τον Λίμπερμαν είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, αφού συνομιλίες για να μπει στην κυβέρνηση ο κεντροαριστερός Ισαάκ Χέρτσογκ απέτυχαν. Η είσοδος του κόμματος του Λίμπερμαν, Γίσραελ Μπεϊτένου, στον συνασπισμό, θα έδινε στο Λικούντ του Νετανιάχου τον έλεγχο 67 εδρών από τις 120 στη βουλή, κάτι που συνιστά αξιοσημείωτη αύξηση από την ισχνή πλειοψηφία των 61.

Δημοφιλή