Ισραήλ - Παράταση της ακυβερνησίας

Θα υπάρξει και τέταρτη εκλογική ανάμετρηση;
Αφίσα με τον Μπένι Γκαντς. Οι ερχόμενες ημέρες θα δείξουν εάν τελικά το αδιέξοδο που προέκυψε και η άπρακτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που εξέπνευσε αποτελούν μία συνειδητή απόφαση του Μπένι Γκαντς ή μία κίνηση τακτικής. (Photo by JACK GUEZ / AFP) (Photo by JACK GUEZ/AFP via Getty Images)
Αφίσα με τον Μπένι Γκαντς. Οι ερχόμενες ημέρες θα δείξουν εάν τελικά το αδιέξοδο που προέκυψε και η άπρακτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που εξέπνευσε αποτελούν μία συνειδητή απόφαση του Μπένι Γκαντς ή μία κίνηση τακτικής. (Photo by JACK GUEZ / AFP) (Photo by JACK GUEZ/AFP via Getty Images)
JACK GUEZ via Getty Images

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Νετανιάχου και Γκαντς με αποτέλεσμα να εκπνεύσει άπρακτη η παράταση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που είχε παραχωρήσει ο Πρόεδρος της χώρας, Ρεουβέν Ρίβλιν, προς τον Μπένι Γκαντς. Η εντολή εξέπνευσε χθες τα μεσάνυχτα.

Όπως διαρρέουν πηγές από την παράταξη Γκαντς, αιτία του αδιεξόδου στάθηκε η επιμονή από πλευράς Νετανιάχου να προβούν νομοθετικές αλλαγές στον οικείο νόμο ανωτέρας συνταγματικής ισχύος που καθορίζει τον σχηματισμό και τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, ούτως ώστε να μην υφίσταται ασυμβίβαστο στο πρόσωπο του υποδίκου Βενιαμίν Νετανιάχου να εκτελεί καθήκοντα Αναπληρωτή Πρωθυπουργού όταν θα επέλθει ο χρόνος της περιτροπής στον κυβερνητικό θώκο. Έτι περαιτέρω, σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζεται η παράταξη Γκαντς, οι διαπραγματευτές του Λικούντ επεδίωκαν η νομοθετική αυτή αλλαγή να παρεμποδίσει το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει ως ασυμβίβαστο στο πρόσωπο του Νετανιάχου την ανάληψη εκ μέρους του των καθηκόντων του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, ήδη προ του χρόνου περιτροπής - και με αυτόν τον τρόπο, να τίθεται εν αμφιβόλω αυτή καθαυτή η συμφωνία περί σχηματισμού νέας κυβέρνησης, προτού καν τεθεί σε εφαρμογή.

Στις ως άνω αιτιάσεις, η πλευρά Νετανιάχου δεν έχει προβεί σε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση. Παράλληλα, το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδιδε κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες ότι, παρότι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης του Μπένι Γκαντς είχε ήδη εκπνεύσει, οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων του Λικούντ και του ”Γαλανόλευκου” δεν έχουν διακοπεί. Ωστόσο, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις οι πιθανότητες να βρεθεί, μία συμβιβαστική λύση που θα οδηγήσει τελικά στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θεωρούνται από ελάχιστες έως ανύπαρκτες - τουλάχιστον στο παρόν στάδιο.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα - και εφόσον ο Πρόεδρος του Κράτους δεν αποφασίσει να επιτρέψει ακόμα μία παράταση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης προς τον Μπένι Γκαντς (σ.σ. η νομοθεσία δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο) - τότε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατεθεί στο κοινοβούλιο (Κνέσετ).

Εάν η ανάθεση της εντολής στην Κνέσετ ανατεθεί σήμερα, Πέμπτη 16/4, υπάρχει χρονικό περιθώριο 21 ημερών εντός των οποίων 61 βουλευτές θα προτείνουν στον Πρόεδρο του Κράτους να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον από τους συναδέλφους τους. Ο εντολοδόχος βουλευτής μπορεί να είναι τόσο ο Βενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο Μπένι Γκαντς, ως επίσης και οιοσδήποτε άλλος, αρχηγός κόμματος ή μη, που θα συγκεντρώσει την προτίμηση τουλάχιστον 61 βουλευτών. Εάν η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανατεθεί την Πέμπτη 16/4, η προθεσμία θα εκπνεύσει στις 7 Μαΐου.

Σε περίπτωση κατά την οποία κανένας βουλευτής δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη τουλάχιστον 61 βουλευτών, τότε η Κνέσετ διαλύεται αυτοδικαίως και η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι για τέταρτη συνεχή φορά, σε βουλευτικές εκλογές, οι οποίες - σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα - ενδέχεται να πραγματοποιηθούν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2020.

GALI TIBBON via Getty Images

Παρά την απρόσμενη εξέλιξη και το πολιτικό αδιέξοδο που διαμορφώθηκε, η θέση του Βενιαμίν Νετανιάχου παραμένει πλεονεκτική για τους ακόλουθους λόγους:

Στο διάγγελμα που απηύθυνε την Δευτέρα 13/4, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του με τον Γκαντς, είχε εμφανισθεί ήρεμος, λέγοντας ότι ”ακόμα και εάν τελικά δεν καταλήξουν σε συμφωνία, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μετά” την εκπνοή της προθεσμίας που έθεσε ο Πρόεδρος του Κράτους. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες - όσοι γνωρίζουν την διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα που ισχύουν αντιλαμβάνονται πλήρως τι εννοούσε: Από την ημέρα που θα αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης η Κνέσετ, θα υπάρξει ούτως ή άλλως πρόσθετος χρόνος τριών εβδομάδων έως ότου η Κνέσετ διαλυθεί αυτοδικαίως.

Μέσα σε αυτό το διάστημα πολλά μπορεί να συμβούν: Η αρχηγός του κόμματος ”Γκέσερ”, Όρλι Λέβι-Αμπεκασίς, είχε δηλώσει την Κυριακή 12/4 ότι προσχωρεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των κομμάτων της Δεξιάς, διακόπτοντας και επισήμως πια την κομματική της σύμπραξη με το κεντροαριστερό Κόμμα των Εργατικών και με το αριστερότερο κόμμα Μέρετς. Η κίνηση αυτή καθιστά την δεξιά κοινοβουλευτική ομάδα να ελέγχει 59 από τις 120 έδρες της Κνέσετ. Παράλληλα, έχουν ήδη αποσκιρτήσει από το πάλαι ποτε ”Γαλανόλευκο”, δύο ‘δεξιότεροι’ βουλευτές του: ο Ιοάζ Χέντελ και ο Τσβι Χάουζερ, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι ”θα στηρίξουν μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ Γκαντς-Νετανιάχου, διαφορετικά, θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση”.

Ωστόσο, μοιραία θα έχουν 21 ολόκληρες ημέρες στη διάθεσή τους για να ξανασκεφτούν εάν και κατά πόσον δεν θα ενδώσουν τελικά σε πιθανή πρόσκληση του Νετανιάχου να συμμετέχουν και εκείνοι σε μία δεξιά κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμα και εάν αυτή δεν θα συμπεριλαμβάνει τον Μπένι Γκαντς. Εάν ενδώσουν, τότε ο Νετανιάχου θα τεθεί επικεφαλής μίας ακόμα κυβέρνησης συνεργασίας που θα στηρίζεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία - ήτοι από 61 εκ των συνολικά 120 βουλευτών.

Ως εκ τούτου, η ηρεμία που εκδήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του την περασμένη Δευτέρα ήταν απολύτως δικαιολογημένη, μιας και ο πολιτικός χρόνος θα μετράει μόνο υπέρ του. Αντιθέτως, ο Μπένι Γκαντς, έχοντας ήδη κόψει τις γέφυρες με τους πάλαι ποτε κομματικούς του εταίρους, Γιαΐρ Λαπίντ και Μοσέ Γιααλόν, εάν τελικά δεν ”τα βρει” με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, πιθανότατα θα μείνει εκτός κυβέρνησης αφ′ ενός , αφ′ ετέρου θα πρέπει να ”πείσει” ξανά , τόσο τους ψηφοφόρους του, όσο και τον ίδιο του τον εαυτό ότι ανήκει στην αντιπολίτευση.

Οι ερχόμενες ημέρες θα δείξουν εάν τελικά το αδιέξοδο που προέκυψε και η άπρακτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που εξέπνευσε αποτελούν μία συνειδητή απόφαση του Μπένι Γκαντς ή μία κίνηση τακτικής.

Δημοφιλή