5 διάσημες ιστορίες αιμομιξίας. Από πανίσχυρες δυναστείες έως επιστήμονες και διάσημα μουσικά συγκροτήματα

5 διάσημες ιστορίες αιμομιξίας. Από πανίσχυρες δυναστείες έως επιστήμονες και διάσημα μουσικά συγκροτήματα
the mamas and the papas/youtube

Μέχρι ακόμη και τον 19ο αιώνα η αιμομιξία και κυρίως οι γάμοι μεταξύ αδερφών ήταν κάτι που όχι μόνο δεν ήταν κατακριτέο αλλά έως και κοινωνικά αποδεκτό -τουλάχιστον σε κάποιες χώρες- ή συχνά επιβεβλημένο. Ακόμη βέβαια και εκείνη την εποχή, οι επιπτώσεις των αιμομικτικών σχέσεων όταν αυτές παρήγαγαν απογόνους ήταν εμφανείς. Με τα χρόνια η αιμομιξία απαγορεύτηκε χωρίς όμως αυτό να σημαίνει- όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω- πως δεν είναι κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει και στην εποχή μας.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο γνωστές περιπτώσεις αιμομιξιών:

  • Charles Darwin, θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, συγγραφές του βιβλίου «Η Καταγωγή των ειδών»

Ήταν παντρεμένος με την πρώτη του ξαδέρφη Emma Wedgwood Darwin. Απέκτησαν δέκα παιδιά εκ των οποίων τα τρία πέθαναν. Από τα άλλα επτά τα τρία δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν. Όταν τα παιδιά του αρρώσταιναν εξέφραζε φόβους πως είχαν κληρονομήσει “αδυναμίες” εξαιτίας της αιμομιξίας του ίδιου με την γυναίκα του αλλά και των προηγούμενων αιμομιξιών στην οικογένεια του Darwin και στην οικογένεια της Emma.

Ερευνητές εξετάζοντας το γενεαλογικό δέντρο του ζευγαριού, τέσσερις γενιές πίσω, διαπίστωσαν πως οι πρόγονοι και των δύο επιδίδονταν σε αιμομικτικούς γάμους επηρεάζοντας, όπως φοβόταν και ο διάσημος φυσιοδίφης, το DNA των παιδιών του και προκαλώντας προβλήματα υγείας.

  • Τουταγχαμών, Φαραώ της Αιγύπτου

Όταν ανακαλύφθηκε ο τάφος του Φαραώ της Αιγύπτου το 1922 αλλά μέχρι πρόσφατα η αιτία θανάτου του παρέμενε ένα μυστήριο. Οι επιστήμονες εκτιμούσαν πως ο πρόωρος θάνατός του επήλθε από την πτώση του από κάποιο άρμα ή ότι έπεσε θύμα δολοφονίας. Μια εικονική όμως αυτοψία στη μούμια του Φαραώ που απεβίωσε όταν ήταν μόλις 19 ετών έφερε νέα στοιχεία στο φως. Όπως αποδείχθηκε, ο βασιλιάς είχε ανοιχτή γυναικεία λεκάνη και σοβαρή εκ γενετής πιθανότατα αναπηρία στο ένα του πόδι.

Η ανάλυση DNA έδειξε πως ήταν «προϊόν» αιμομιξίας γεγονός στο οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλονται και άλλες παθήσεις από τις οποίες υπέφερε όπως η επιληψία και η ασθένεια Kohler ενώ σε συνδυασμό και με την ελονοσία από την οποία προσβλήθηκε μπορεί να οδήγησαν, εξαιτίας της επιβάρυνσης του οργανισμού του, στον θάνατό. Σημειώνεται πως η αιμομιξία ήταν κάτι ευρέως διαδεδομένο στις βασιλικές οικογένειες της αρχαίας Αιγύπτου προκειμένου να διατηρηθεί η «καθαρότητα» των επόμενων γενεών. Για την ιστορία πάντως και ο ίδιος ο Τουταγχαμών παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδερφή Ανκεσεναμούν η οποία γέννησε δύο νεκρά κοριτσάκια.

  • Η δυναστεία των Αψβούργων, από τις πιο ισχυρές οικογένειες της Ευρώπης επί σειρά αιώνων

Οι γάμοι ήταν μια...ενδεδειγμένη μέθοδο της εποχής προκειμένου μια βασιλική ή αυτοκρατορική οικογένεια να επεκτείνει την κυριαρχία της. Και ανά περιόδους η δυναστεία των Αψβούργων είχε επεκταθεί πέραν τις Αυστρίας και της Ουγγαρίας μέχρι τη Ισπανία. Το ιδιαίτερα διευρυμένο γενεαλογική δέντρο με τις πολυάριθμες διακλαδώσεις, απλωνόταν προς όλες τις ισχυρές βασιλικές οικογένειες της εποχής σε σημείο που η στρατηγική του γάμου για την επέκταση των εδαφών κυριαρχίας να μην αποδίδει καρπούς.

Έτσι κατά τον 16ο αιώνα οι μόνοι γάμοι που μπορούσαν να γίνουν ήταν μεταξύ μελών της ίδιας δυναστείας. Τα αρχεία της εποχής δείχνουν μια ανεξέλεγκτη αιμομιξία κατά τα 200 χρόνια βασιλείας των Αψβούργων στην Ισπανία. Η δυναστεία τελικά κατέρρευσε μετά τον θάνατο του Καρόλου Β', ο οποίος δεν άφησε απογόνους. Μετά από διαδοχικές αιμομιξίες οι ιστορικοί υποστηρίζουν πως ο Κάρολος ήταν αδύνατον να τεκνοποιήσει εξαιτίας εκ γενετής παραμόρφωσης, οδηγώντας έτσι τη δυναστεία στο τέλος της.

  • Nahienaena, βασίλισσα της Χαβάης τον 19ο αιώνα

Η διάσημη βασίλισσα της Χαβάης ανέλαβε τα ηνία της χώρας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη μεταβατική περίοδο. Οι χριστιανοί ιεραπόστολοι κέρδιζαν έδαφος ενώ οι παραδοσιακοί φύλαρχοι παρέμεναν πιστοί στις αξίες τους. Η Nahienaena ανατράφηκε από τη μητέρας ως χριστιανή αν και κόρη του βασιλιά Kamehameha και σύντομα έγινε το μήλον της έριδος.

Στη Χαβάη δεν ήταν σπάνιες οι αιμομιξίες και συχνά τα αδέρφια οικογενειών που βρίσκονταν ψηλά στην κοινωνική ιεραρχία συχνά απαιτούσαν το γάμο μεταξύ των αδερφών. Έτσι και η Nahienaena παντρεύτηκε τον αδερφό της εξαγριώνοντας τους χριστιανούς συμπατριώτες της για τους οποίους πλέον ήταν μια παρίας. Τελικά ζήτησε την συγχώρεση των ιεραποστόλων και παντρεύτηκε ξανά τον γιο ενός ισχυρού φύλαρχου. Αν και φαίνεται να τον αγάπησε, συνέχισε όμως να έχει δυνατά αισθήματα για τον αδερφό της ενώ λίγο μετά τον δεύτερο γάμος της εκείνη ανακάλυψε πως ήταν έγκυος και ο αδερφός της ανακοίνωσε πως ήταν εκείνος ο πατέρας. Εκείνη βρέθηκε και πάλι στο περιθώριο ενώ το κοριτσάκι της πέθανε λίγες ώρες μετά τη γέννα.

  • The Mamas and the Papas, αμερικανικό folk συγκρότημα

Σίγουρα θυμάστε το California Dreamin και το Monday Monday. Εάν όχι σίγουρα θα ακούσετε κάποια στιγμή γιατί συνεχίζουν να παίζονται στα ραδιόφωνα. Ο John Phillips ήταν ο επικεφαλής του συγκροτήματος και ο συνθέτης μιας σειράς επιτυχιών του συγκροτήματος αλλά και ένας ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο κυρίως στις ΗΠΑ. Το 2009, σχεδόν δηλαδή μια δεκαετία μετά τον θάνατό του, η κόρη του Mackenzie, αποκάλυψε δημοσίως την αιμομικτική σχέση που είχε με τον πατέρα της από όταν ήταν 19 ετών. Την παραμονή του πρώτου γάμου της, πατέρας και κόρη έκαναν χρήση ναρκωτικών και εκείνη έχασε τις αισθήσεις της. Όταν ξύπνησε είδε τον πατέρα της από πάνω να κάνει σεξ μαζί της.

Αυτή η σχέση ναρκωτικών και αιμομικτικών επαφών συνεχίστηκε για μια 10ετία και τελείωσε όταν η Mackenzie έμεινε έγκυος και φοβήθηκε πως ο πατέρας του παιδιού της ίσως να ήταν ο δικός της πατέρας. Στο βιβλίο της, High on Arrival, αναφέρει πως ο πατέρας πλήρωσε για την άμβλωση και δεν βρέθηκαν ερωτικά ποτέ ξανά.

Δημοφιλή