ΔΙΕΘΝΕΣ
05/03/2019 16:23 EET

Ιστορική απόφαση: Το Βατικανό ανοίγει τα αρχεία του Πάπα Πίου ΙΒ'

Σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Καθολικής - Εβραϊκής κοινότητας.

The Guardian
Ο Πάππας Πίος ΙΒ'.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε την Δευτέρα πως θα ανοίξει τα αρχεία που αφορούν την θητεία του Πάπα Πίου ΙΒ′ στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους ιστορικούς να ρίξουν άπλετο φως στις ενέργειές του κατά το Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα την περίοδο του ολοκαυτώματος.

Η Παποσύνη του Πάπα Πίου του ΙΒ′ κατά την διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει ένα θέμα ιστορικής αντιπαράθεσης. Οι κατηγορίες που τον ακολουθούν κάνουν λόγο για εσκεμμένη σιωπή από πλευράς του, όταν οι Εβραίοι σφαγιάστηκαν από τους Ναζί.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ενημέρωσε πως τα αρχεία θα ανοίξουν στις 2 Μαρτίου του 2020, την 81η επέτειο απο την εκλογή του Πίου ως Πάπας.

Πρόσθεσε δε, πως πήρε την απόφασή του μετά από ήρεμη και νηφάλια σκέψη, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε σοβαρούς μελετητές να αξιολογήσουν με τον σωστό τρόπο τα καλά και τα κακά μίας Παποσύνης που διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες, από το 1939 εως το 1958.

Reuters
Ο Πάπας Φραγκίσκος

Το σημαντικό στοιχείο στην ενέργεια αυτή του Ποντίφικα έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Βατικανό ανοίγει τα αρχεία αφού πρώτα έχουν συμπληρωθεί 70 χρόνια από την ολοκλήρωση της θητείας του εκάστοτε Πάπα. Τα συγκεκριμένα θα ανοίξουν δέκα χρόνια νωρίτερα - στα 61 χρόνια. 

Οι εκκλήσεις υπέρ της δημοσιοποίησης των αρχείων αυξήθηκαν κατακόρυφα, όταν δημοσιοποιήθηκε πως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ξεκινάει τις ενέργειες της αγιοποίησής του Πάπα Πίου ΙΒ’. 

«Η εκκλησία δεν φοβάται την ιστορία» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στα μέλη του Archivio Segreto Vatikano, την επίσημη υπηρεσία αρχείων του Βατικανού, με έγγραφα που αγγίζουν τους 12 αιώνες.

Κατά τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Πάπας Πίος ο ΙΒ′ «αντιμετώπισε στιγμές ιδιαίτερα δύσκολες και χρειάστηκε να πάρει αποφάσεις πολύ βασανιστικές, γεμάτες όμως ανθρώπινη και Χριστιανική σύνεση».

Από την μεριά της Αμερικανο - Εβραϊκής Επιτροπής, ο Ραβίνος Ντέϊβιντ Ρόσεν, εξέφρασε την πεποίθηση πως η ενέργεια του Φραγκίσκου «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Καθολικής - Εβραϊκής κοινότητας».

Associated Press
Ο Ραβίνος Ντέϊβιντ Ρόσεν

Με μία πολύ λιτή του δήλωση ο Ραβίνος Ρόσεν επισήμανε πως οι μελετητές θα αξιολογήσουν «Τα ιστορικά στοιχεία των πιο σημαντικών στιγμών, ούτως ώστε να αναγνωριστούν όχι μόνο οι αποτυχίες αλλά και οι ανδρείες προσπάθειες που γίνανε κατά την διάρκεια της συστηματικής δολοφονίας έξι εκατομμυρίων Εβραίων».

Πηγή: New York Times