ΔΙΕΘΝΕΣ
24/08/2019 19:50 EEST | Updated 24/08/2019 19:52 EEST

Ιταλία: Η Σαρδηνία επιστρατεύει «Φύλακες της άμμου»

Η κλοπή άμμου, βότσαλων ή κοχυλιών τιμωρείται στην Ιταλία με έως και έξι χρόνια φυλάκιση.

Travel Wild via Getty Images

Η ιταλική πόλη Κάμπρας στη Σαρδηνία, που φημίζεται για τις παραλίες της, θέτει από το Σάββατο στην υπηρεσία της «φύλακες της άμμου», οι οποίοι θα καταγγέλλουν κάθε απόπειρα παράνομης συλλογής.

Οι «φύλακες της άμμου» θα είναι πολίτες, οι οποίοι θα φοράνε μπλουζάκι με διακριτικά ώστε να είναι αναγνωρίσιμοι και θα αναφέρονται στην Διεύθυνση Προστασίας της Θαλάσσιας Περιοχής, ενώ θα λειτουργούν ως ενισχύσεις των επιβλεπόντων των λουομένων και της αστυνομίας του Κάμπρας.

Θα είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση και ενημέρωση των τουριστών, αλλά και για την καταγγελία τυχόν κρουσμάτων κλοπής. Επίσης, θα παρακολουθούν την τήρηση της απαγόρευσης καπνίσματος στις παραλίες και ρύπανσης με σκουπίδια. Θα συλλέγουν την άμμο που συγκεντρώνεται στα πεζοδρόμια κοντά τις ακτές, θα αδειάζουν τα τασάκια και θα καθαρίζουν τις περιοχές που προορίζονται για καπνίζοντες.

«Δεν είναι πάντα εύκολο να αναφέρεις στην αστυνομία ή να υποδείξεις την ακριβή θέση που βρίσκεται κάποιος, ο οποίος κλέβει άμμο ή καπνίζει κάτω από μια ομπρέλα θαλάσσης» σε μια απαγορευμένη ζώνη, εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων Agi ο δήμαρχος του Κάμπρας, Αντρέα Αμπίς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρχές αποφάσισαν να συγκροτήσουν αυτή την ομάδα «ανθρώπων που ενεργεί απευθείας στην παραλία και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική». 

Τις τελευταίες ημέρες 200 κιλά πολύτιμης λευκής άμμου κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο Έλμας από τις υπηρεσίες ασφαλείας που ανέφεραν στη σελίδα τους στο Facebook το φαινόμενο υπό τον τίτλο «Η Σαρδηνία λεηλατείται και υποβαθμίζεται». 

DEA / G. COZZI via Getty Images

Στις 15 Αυγούστου ένα ζευγάρι Γάλλων συνελήφθη στη Σαρδηνία με 40 κιλά άμμου μέσα στο αυτοκίνητό του την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πορθμείο στο Πόρτο Τόρες για να μεταβεί στην Τουλόν. Η άμμος είχε κλαπεί από παραλία της Κία στη Σαρδηνία και είχε τοποθετηθεί μέσα σε 14 πλαστικά μπουκάλια.

Όπως είπε το ζευγάρι στην αστυνομία, δεν γνώριζε ότι ήταν παράνομη η συλλογή άμμου. Στην Ιταλία η κλοπή άμμου, βότσαλων ή κοχυλιών τιμωρείται με έως και έξι χρόνια φυλάκιση, ενώ στη Γαλλία τα πρόστιμα για τη συλλογή άμμου ή κοχυλιών μπορούν να φθάσουν έως και τα 1.500 ευρώ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ) 

Sponsored Post