ΔΙΕΘΝΕΣ
16/09/2021 22:39 EEST | Updated 16/09/2021 23:06 EEST

Ιταλία: Υποχρεωτικό το «πράσινο πιστοποιητικό» για όλους τους εργαζόμενους

"Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν έχει γίνει αυτό. Βάζουμε τη χώρα στην πρώτη γραμμή", δήλωσε ο υπ. Δημόσιας Διοίκησης.

Flavio Lo Scalzo via Reuters

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη ένα από τα αυστηρότερα μέτρα κατά της COVID-19 στον κόσμο, καθιστώντας υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους, είτε να δείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ, είτε πρόσφατη ανάρρωση από τον ιό. Το μέτρο ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ  από τις 15 Οκτωβρίου στην τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να πείσει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν σε μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό.

Οποιοσδήποτε εργαζόμενος που παραλείπει να προσκομίσει έγκυρο πιστοποιητικό υγείας θα μπαίνει σε αναστολή χωρίς αμοιβή, αλλά δεν θα μπορεί να απολυθεί, όπως δήλωσαν οι υπουργοί στους δημοσιογράφους αφού το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα μέτρα.

Οι άνθρωποι που αγνοούν το διάταγμα και πηγαίνουν στη δουλειά τους ανεξαρτήτως θα τιμωρούνται με πρόστιμο μεταξύ 600 και 1.500 ευρώ. Η κύρωση για τους εργοδότες θα είναι 400 με 1000 ευρώ.

 

Guglielmo Mangiapane via Reuters

 ″Τίποτα αντίστοιχο δεν έχει γίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη ... βάζουμε τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή διεθνώς”, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «το μέτρο αυτό αφορά 23 εκατομμύρια πολίτες» και πως «δεν είναι τυχαίο ότι το πράσινο πάσο θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου, διότι δίδεται η ευκαιρία σε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται, να εμβολιαστούν».

Ο Μπρουνέτα, παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί, τώρα που θα μπούμε στο φθινόπωρο και θα μειωθεί η θερμοκρασία, να μην ευνοηθεί η κυκλοφορία νέων παραλλαγών του ιού».

 Αν και ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δώσει εντολή στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας τους να κάνουν υποχρεωτικά το εμβόλιο, κανένα δεν έχει κάνει μέχρι τώρα το λεγόμενο «Green Pass» υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους.

Πηγή: Reuters