ΔΙΕΘΝΕΣ
19/06/2020 21:57 EEST

Ιταλία: Έρευνα σε λύματα υποδεικνύει παρουσία του κορονοϊού από τον Δεκέμβριο του 2019

Βρέθηκαν ίχνη σε Μιλάνο και Τορίνο.

Simona Granati - Corbis via Getty Images

Επιστήμονες στην Ιταλία βρήκαν ίχνη του νέου κορονοϊού σε λύματα που συλλέγησαν από το Μιλάνο και το Τορίνο τον Δεκέμβριο του 2019, υποδεικνύοντας πως ο ιός (Covid-19) κυκλοφορούσε στη βόρεια Ιταλία πριν η Κίνα αναφέρει τα πρώτα κρούσματα.

Το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας εξέτασε 40 δείγματα που είχαν συλλεγεί από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στη βόρεια Ιταλία μεταξύ του Οκτωβρίου του 2019 και του Φεβρουαρίου του 2020. Ανάλυση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη αναφέρει πως τα δείγματα από το Μιλάνο και το Τορίνο στις 18 Δεκεμβρίου έδειχναν την παρουσία του SARS-Cov-2.

«Αυτή η έρευνα ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την αρχή της κυκλοφορίας του ιού στην Ιταλία» είπε η Τζουζεπίνα Λα Ρόζα, ειδικός σε θέματα λυμάτων και μία εκ των συντελεστών της έρευνας. Εκπρόσωπος του ινστιτούτου είπε ότι τα πλήρη δεδομένα και η μελέτη θα δημοσιεύονταν την επόμενη εβδομάδα.

Έρευνες στην Ολλανδία, τη Γαλλία, την Αυστραλία και αλλού έχουν βρει ενδείξεις πως ο ιός που προκαλεί Covid-19 μπορεί να εντοπιστεί σε λύματα, και πολλές χώρες έχουν αρχίσει αναλύσεις για να παρακολουθούν την ασθένεια.

Επιστήμονες λένε ότι ο εντοπισμός ιχνών του ιού πριν το τέλος του 2019 συνάδει με στοιχεία σε άλλες χώρες πως η Covid-19 ενδεχομένως να κυκλοφορούσε πριν η Κίνα αναφέρει τα πρώτα κρούσματα στις 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως έρευνα τον Μάιο από Γάλλους επιστήμονες έδειξε πως ένας άνδρας είχε μολυνθεί από τις 27 Δεκεμβρίου, σχεδόν έναν μήνα πριν η Γαλλία επιβεβαιώσει τα πρώτα της κρούσματα.

Η Λα Ρόσα είπε ότι η παρουσία του ιού στα δείγματα δεν «δείχνει αυτόματα πως οι κύριες αλυσίδες μετάδοσης που οδήγησαν στην εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας προήλθαν από εκείνα τα πρώτα κρούσματα».

Δείγματα θετικά σε ίχνη του ιού που προκαλεί Covid-19 βρέθηκαν επίσης σε λύματα από τη Μπολόνια, το Μιλάνο και το Τορίνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020. Δείγματα από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019 βρέθηκαν αρνητικά.

Sponsored Box