ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2019 15:03 EEST

Ιταλία: Φοιτητές θα πληρώσουν πρόστιμο 13 εκατομμυρίων επειδή κατηγορούνται πως έβαλαν φωτιά σε δάσος

Μπορούν όμως να τα πληρώσουν;

Reuters

Πρόστιμο 13,5 εκατομμυρίων ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν δύο φοιτητές που κατηγορούνται πως προκάλεσαν μια δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κόμο.

Οι νεαροί, που είναι 22 ετών, έκαναν μπάρμπεκιου στο σπίτι που ανήκε στον παππού του ενός εκ των δύο. Η κατοικία βρίσκονταν σε αρκετά ορεινό σημείο. Το περιστατικό συνέβη στις 30 Δεκεμβρίου την χρονιά που πέρασε.

Ο τεράστιος λογαριασμός για τους νεαρούς υπολογίστηκε από τους τοπικούς αξιωματούχους με βάση μια φόρμουλα που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της έκτασης των ζημιών που προκαλούνται από τη φωτιά.

Ένας από τους δύο κατηγορούμενους για την πυρκαγιά δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πως ο ίδιος και ο φίλος του είναι οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» για το γεγονός. Ο ένας από τους δύο μιλώντας στη «La Stampa» εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το συμβάν ενώ συμπλήρωσε: «Είμαστε τα πραγματικά θύματα αυτής της ιστορίας».

Οι ερευνητές ωστόσο που μελετούν την υπόθεση, σχολίασαν πως, με βάση τις μελέτες που πραγματοποίησαν, η πρώτη σπίθα πυροδοτήθηκε από τα κάρβουνα που είχαν χρησιμοποιηθεί για το μπάρμπεκιου σε συνδυασμό με την ξηρότητα του περιβάλλοντος.

Η πυρκαγιά διήρκεσε αρκετές μέρες, καταστρέφοντας περίπου 1.000 εκτάρια δάσους στο Monte Berlinghera. Η ζημιά μάλιστα θεωρείται μη αναστρέψιμη.

Η La Stampa αναφέρει πως σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, επιβάλλεται πρόστιμο 118-593 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Οι ζημιές που προκάλεσαν οι φοιτητές ανέρχονται σε 6.840 τετραγωνικά μέτρα και ως εκ τούτου προέκυψε και το υψηλό πρόστιμο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των νεαρών από την άλλη σημείωσε πως ένα πρόστιμο πρέπει να είναι λογικό ώστε να είναι πιθανή και η καταβολή του. «Ποιο το νόημα να επιβληθεί ένα τέτοιο πρόστιμο όταν δεν μπορούν να το πληρώσουν καν;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εισαγγελέας από την πλευρά του δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Il Giorno Como ότι η ποινή είναι στην ουσία ένα μήνυμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ακόμα πιο υπεύθυνοι σχετικά με ό,τι έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος.

(Με πληροφορίες από BBC

Sponsored Post