Κορονοϊός: Ομαλοποίηση για Ισπανία, Ιταλία -Ταραχές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής φέρνει η πανδημία

Τι δείχνουν τα στατιστικά για τις δύο χώρες που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους ενώ ο φόβος, η άγνοια και τα σκληρά μέτρα ανάβουν εστίες φωτιάς στη χώρες κυρίως της Ν.Αμερικής ενώ ο κορονοϊός εξαπλώνεται αθόρυβα στις πιο φτωχές.
Οδομαχίες έξω από την πρωτεύουσα της Ονδούρας με κατοίκους να αντιδρούν στην ταφή νεκρών που κατέληξαν λόγω κορονοϊού, επειδή φοβούνται πως θα μολυνθούν (4 Μαΐου)
Οδομαχίες έξω από την πρωτεύουσα της Ονδούρας με κατοίκους να αντιδρούν στην ταφή νεκρών που κατέληξαν λόγω κορονοϊού, επειδή φοβούνται πως θα μολυνθούν (4 Μαΐου)
ORLANDO SIERRA via Getty Images

Αν και η προσοχή του πλανήτη έχει επικεντρωθεί στις ανεπτυγμένες χώρε της Δύσης, αφού οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών από την πανδημία κορονοϊού δικαιολογημένα σοκάρουν η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη σε φτωχές χώρες όπως της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής ενώ ελάχιστες είναι οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε χώρε της Αφρικής πέραν της Ν.Αφρικής.

Όχι μόνο τα συστήματα υγείας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, η πραγματική εικόνα για την εξάπλωση του ιού διαφεύγει από τις αρχές και οι πολίτες αφενός δεν διαθέτουν συχνά τα μέσα για να τηρήσουν κανόνες υγιεινής ενώ υπάρχει τραγικό έλλειμμα πληροφόρησης που συχνά οι αρχές αντιμετωπίζουν με τη λήψη ακραίων μέτρων. Χαρακτηριστικές είναι οι ειδήσεις που έρχονται τα τελευταία 24ωρα από χώρες όπως η Ονδούρα όπου διεξάγονται οδομαχίες πολιτών που δεν θέλουν να ταφούν στην περιοχή τους θύματα του κορονοϊού με δυνάμεις καταστολής. Στην Κολομβία πολίτες και ομάδες πολιτών επιτίθενται σε γιατρούς και νοσηλευτές επειδή πιστεύουν πως θα τους κολλήσουν. Στο Ελ Σαλβαδρό πολίτες που παραβίασαν τα μέτρα βρέθηκαν κρατούμενοι ενώ τραγικές είναι οι αναφορές για την κατάσταση σε Περού και Ισημερινό.

Σε βόρεια Αμερική και Ευρώπη η εικόνα δεν έχει αλλάξει αφού βλέπουμε μια συνεχής, σταδιακή βελτίωση της κατάστασης σε Ιταλία, Ισπανία ενώ οι ΗΠΑ παρά τη μείωση σε αριθμό κρουσμάτων και νεκρών σε ημερήσια βάση τα τελευταία 24ωρα δεν φαίνεται να έχει να διανύσει ακόμη αρκετό δρόμο όπως επίσης η Ρωσία και η Βραζιλία. Το δε Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως μπορεί να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που υπήρχαν πως είναι να είναι η χώρα της Ευρώπης που θα πληρώσει το υψηλότερο τίμημα.

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί μέχρι 3.663.968 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 252.758 έχουν πεθάνει και 1.205.928 έχουν αναρρώσει ενώ η κατάσταση της υγείας 49.644 ασθενών κρίνεται σοβαρή ή κρίσιμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Meters.

Κομμωτήριο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ (4 Μαΐου)
Κομμωτήριο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ (4 Μαΐου)
ASSOCIATED PRESS

ΗΠΑ- 69.921 νεκροί, 1.212.900 ασθενείς

Πέμπτο συνεχόμενο 24ωρο κατά το οποίο, παρά τις αυξομειώσεις, η χώρα καταγράφει έναν σχετικά μικρότερο αριθμό των νέων θανάτων σε ημερήσια βάση φθάνοντας τους 1.324 ενώ μειωμένος είναι και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανήλθαν σε 24.713.

  • Στις ΗΠΑ το όριο των 100.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, στο οποίο αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, πιθανόν ξεπεραστεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με πολλά επιδημιολογικά μοντέλα, κανένα από τα οποία δεν διαβλέπει απότομη επιβράδυνση των μολύνσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά ίσως το αντίθετο. «Θα χάσουμε 75.000, 80.000 ή 100.000 ανθρώπους», είπε ο πρόεδρος και επιχειρηματολόγησε ότι η επιβολή περιορισμών και η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας επέτρεψε να αποφευχθεί πολύ βαρύτερος απολογισμός νεκρών, που θα μπορούσε όπως είπε να φθάσει «κατ’ ελάχιστον» το 1,5 εκατομμύριο Αμερικανούς. Στην πραγματικότητα, η πρόβλεψη είναι χαμηλή. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγράφουν τάξη μεγέθους 30.000 νέων κρουσμάτων καθημερινά. Την ίδια ώρα, πολλές πολιτείες επιλέγουν να επιτρέψουν την επανέναρξη της δραστηριότητας, χωρίς να περιμένουν να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Ο ίδιος ο Λευκός Οίκος προβλέπει από 100.000 ως 240.000 νεκρούς. Εσωτερική έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η οποία περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας The New York Times, τόνιζε πως υπάρχει ενδεχόμενο νέας αναζωπύρωσης από τα μέσα του Μαΐου, με σχεδόν διπλάσιο αριθμό θανάτων ως την 1η Ιουνίου, δηλαδή περί τους 3.000, από περίπου 1.500 την ημέρα τα τελευταία 24ωρα. Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν ενστερνίζεται το περιεχόμενο της έκθεσης.

  • Οι αρχές της Καλιφόρνιας, της πρώτης αμερικανικής πολιτείας η οποία επέβαλε περιορισμό στην κίνηση των πολιτών για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού, θα αρχίσει να χαλαρώνει κάποια από τα μέτρα περιορισμού στα τέλη της εβδομάδας, ενώ θα επιτρέψει να λειτουργήσουν ξανά ορισμένα καταστήματα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ. Η Καλιφόρνια είναι η πέμπτη κατά σειρά Πολιτεία με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων αφού έχουν φτάσει τους 56.112 ενώ θρηνεί 2.283 θύματα.

  • ΗΠΑ: Εφιαλτική εκτίμηση της FEMA για 200.000 κρούσματα και 3.000 θανάτους την ημέρα ως την 1η Ιουνίου

  • ΗΠΑ: Τον σκότωσαν επειδή δεν άφησε την κόρη τους να μπει στο μαγαζί χωρίς μάσκα

Επιστροφή στην εργασία υπό αυστηρά μέτρα προστασίας στην Ιταλία (4 Μαϊου)
Επιστροφή στην εργασία υπό αυστηρά μέτρα προστασίας στην Ιταλία (4 Μαϊου)
ASSOCIATED PRESS

Ισπανία - 25.428 νεκροί, 248.301 ασθενείς

Και νέα μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων αλλά και των ασθενών αφού τη Δευτέρα καταγράφηκαν 1.179 και 164 αντίστοιχα και η εικόνα φαίνεται να έχει αναστραφεί θυμίζοντας αυτή περί τα μέσα Μαρτίου, πριν δηλαδή την μεγάλη έξαρσης της επιδημίας.

Ιταλία - 29.079 νεκροί, 211.938 ασθενείς

Ανάλογη εικόνα και στην Ιταλία που μοιάζει να επιστρέφει στα δεδομένα των αρχών του Μαρτίου. Τη Δευτέρα οι αρχές ανέφεραν 1.221 νέα κρούσματα και 195 θανάτους.

  • Μετά από δύο μήνες lockdown αφού ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ”χτυπήθηκε” από την επιδημία με την μεγαλύτερη σφοδρότητα η χώρα προχώρησε τη Δευτέρα σε μερική άρση των μέτρων. Το lockdown επιβλήθηκε στις 11 Μαρτίου ενώ η κρίση στη χώρα ήταν η μακρύτερη σε διάρκεια και από κάθε άλλη στην Ευρώπη. ”Δεν τελείωσε. Εάν τα κρούσματα αυξηθούν, σε δύο εβδομάδες θα τα κλείσουμε ξανά”, προειδοποίησε ο σύμβουλος του Υπ.Υγείας.

Ένα ακόμη "ευχαριστούμε" στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε δρόμο του Λονδίνου, στο Η.Β. (3 Μάιοι)
Ένα ακόμη "ευχαριστούμε" στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε δρόμο του Λονδίνου, στο Η.Β. (3 Μάιοι)
ASSOCIATED PRESS

Ηνωμένο Βασίλειο - 28.734 νεκροί, 190.584 ασθενείς

Νέα μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων σε ημερήσια βάση καταγράφηκε την Δευτέρα αν και παραμένουν αρκετά υψηλοί. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν 3.985 νέοι ασθενείς και 288 νέοι θάνατοι ενώ υπενθυμίζεται πως η χώρα έχει ξεπεράσει πλέον τον αριθμό των νεκρών στην Ισπανία (η οποία έχει σημαντικά υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων) και αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να ξεπεράσει και την Ιταλία.

  • Περίπου 6,3 εκατ. άνθρωποι τέθηκαν σε καθεστώς μερικής ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και επωφελούνται από την αποζημίωση έκτακτης ανάγκης που χορηγείται στη Βρετανία λόγω της κρίσης του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου στο ένα πέμπτο του εργασιακά ενεργού πληθυσμού στη χώρα, που ανήλθε περίπου στα 34,4 εκατ. άτομα σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία. Συνολικά, 800.000 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από αυτή τη ρύθμιση για να αποφύγουν τις απολύσεις κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας σε διάφορους κλάδους, λόγω των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν. Ο υπουργός είπε ότι αυτό το επίπεδο δεν είναι «βιώσιμο» αλλά στόχος είναι να δοθούν διαβεβαιώσεις πως η βοήθεια για την διατήρηση της απασχόλησης, που καλύπτει το 80% των μισθών ύψους έως 2.500 λιρών έως τα τέλη Ιουνίου, δεν θα σταματήσει «εν μία νυκτί». Παράλληλα, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για έκτακτο δανεισμό με κρατικές εγγυήσεις την πρώτη ημέρα του προγράμματος αυτού.

Γαλλία - 25.201 νεκροί, 169.462 ασθενείς

Πολύ κοντά στον αριθμό των νεκρών που καταγράφει η Ισπανία είναι και η Γαλλία η οποία τη Δευτέρα κατέγραψε μικρή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και κυρίως των νέων θανάτων, με τις αρχές να ανακοινώνουν 769 και 306.

Επιστροφή στη νέα κανονικότητα και για τους Γερμανούς και κάποιοι επέλεξαν να επισκεφθούν έκθεση φωτογραφίας "Παρίσι 1930 - Φωτογραφίες από την Αβαν Γκάρντ (4 Μαΐου)
Επιστροφή στη νέα κανονικότητα και για τους Γερμανούς και κάποιοι επέλεξαν να επισκεφθούν έκθεση φωτογραφίας "Παρίσι 1930 - Φωτογραφίες από την Αβαν Γκάρντ (4 Μαΐου)
ASSOCIATED PRESS

Γερμανία - 6,993 νεκροί, 6,993 ασθενείς

Συνεχίστηκε η μείωση το αριθμού των νέων κρουσμάτων αν και η χώρα διανύει ήδη τη δεύτερη εβδομάδα μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε αισθητά για τα μέχρι τώρα δεδομένα της χώρας. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα αναφέρθηκαν 488 νέοι ασθενείς και 127 θάνατοι.

  • Βέβαιος ότι θα υπάρξει και δεύτερο, ενδεχομένως και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, o Λόταρ Βίλερ, και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών. «Γνωρίζουμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα. Οι περισσότεροι επιστήμονες είναι σίγουροι γι′ αυτό και πολλοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα», δήλωσε ο καθηγητής Βίλερ, επισημαίνοντας ότι η σχεδιαζόμενη εφαρμογή για την ιχνηλάτηση των επαφών θα είναι τότε ιδιαίτερα χρήσιμη.

Ρωσία - 1.451 νεκροί, 155.370 ασθενείς

Στα ύψη και την Τρίτη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων φτάνοντας τα 10.102 (με τον υψηλότερο μέχρι σήμερα αριθμό να είναι 10.633) ενώ αναφέρθηκαν ακόμη 95 θάνατοι.

  • Υπερδιπλασιάστηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλθηκαν στις αρχές στη Ρωσία στη διάρκεια της καραντίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η Τατιάνα Μοσκάλκοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, από τις 10 Απριλίου ο αριθμός των θυμάτων και των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές”, δήλωσε η ίδια στο πρακτορείο RIA- Novosti.“Οι γυναίκες καταγγέλλουν ότι στο πλαίσιο της καραντίνας δεν μπορούν να εμφανιστούν (στις αρχές)” για να τους ζητήσουν βοήθεια “και αν το κάνουν, σε γενικές γραμμές δεν τις δέχονται”, επεσήμανε η Μοσκάλκοβα.“Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται στις γυναίκες το δικαίωμα να πηγαίνουν σε κέντρα βοήθειας για θύματα βίας και να μην θεωρείται αυτό παραβίαση των κανόνων του lockdown”, τόνισε η ίδια.

Μι γυναίκα με μάσκα περνά μπροστά από βιτρίνα με κέρινα πρόσωπα, στην Αγ.Πετρούπολη της Ρωσίας (4 Μαΐου)
Μι γυναίκα με μάσκα περνά μπροστά από βιτρίνα με κέρινα πρόσωπα, στην Αγ.Πετρούπολη της Ρωσίας (4 Μαΐου)
ASSOCIATED PRESS

Τουρκία - 3.461 νεκροί, 127.659 ασθενείς

Οι αρχές συνεχίζουν να αναφέρουν μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων και συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσαν ακόμη 1.614 και 64 αντίστοιχα.

Βραζιλία - 7.367 νεκροί, 108.620 ασθενείς

Η χώρα κατέγραψε ακόμη ένα ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο αναφέροντας συνολικά 7,119 αλλά ο αριθμός των νέων θανάτων ήταν μειωμένος, φθάνοντας τους 318.

Ιράν - 6.340 νεκροί, 99.970 ασθενείς

Ελεγχόμενη φαίνεται να παραμένει η εικόνα στη χώρα παρά την χαλάρωση των μέτρων για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα αφού δεν έχει καταγραφεί κάποια εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων αν και σαφώς υπάρχουν αυξομειώσεις. Την Τρίτη οι αρχές ανέφεραν ακόμη 1.323 κρούσματα ενώ αύξηση καταγράφηκε στον αριθμό των νεκρών που έφτασαν τους 73.

Συγγενείς γύρω από έναν νεκρό 88χρονο που κατέληξε στο σπίτι του στο Μανάου της Βραζιλίας. Ο ηλικιωμένος πέθανε μετά από βαριά πνευμονία, δεν εξετάστηκε για τον ιό και οι δικοί του καταγγέλλουν πως περίμεναν 10 ώρες για να παραλάβει το γραφείο κηδειών το άψυχο κορμί του (30 Απριλίου)
Συγγενείς γύρω από έναν νεκρό 88χρονο που κατέληξε στο σπίτι του στο Μανάου της Βραζιλίας. Ο ηλικιωμένος πέθανε μετά από βαριά πνευμονία, δεν εξετάστηκε για τον ιό και οι δικοί του καταγγέλλουν πως περίμεναν 10 ώρες για να παραλάβει το γραφείο κηδειών το άψυχο κορμί του (30 Απριλίου)
ASSOCIATED PRESS

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Κολομβία: Ομάδες ενόπλων αλλά και απλοί πολίτες επιτίθενται σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. «Καλούμε την κοινότητα, τους ασθενείς και τους οικείους τους, καθώς και τις παράνομες οργανώσεις να σέβονται το ιατρικό προσωπικό», τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και καταστροφών του υπουργείου Υγείας, ο Λουίς Φερνάντο Κορέα. Σε περιοχές της χώρας έχουν στηθεί οδοφράγματα που εμποδίζουν τη διέλευση ασθενοφόρων σε απομονωμένες περιοχές, καταγράφονται κλοπές υγειονομικού υλικού, καθώς και προπηλακισμούς μελών του ιατρικού προσωπικού. Η Μπογκοτά κάνει λόγο για 64 «επιθέσεις» ενώ γιατροί στην Κολομβία καταγγέλλουν πως γίνονται θύματα διακρίσεων και προπηλακισμών, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στις γειτονιές όπου ζουν, κυρίως από πλευράς ανθρώπων που φοβούνται ότι θα τους μολύνουν. Στην Κολομβία, όπου εφαρμόζονται από την 25η Μαρτίου μέτρα περιορισμού σε όλη την επικράτεια, οι αρχές έχουν αναφέρει περί τους 340 θανάτους και 7.600 κρούσματα.

Φόβος και αναταραχές με στόχο κυρίως γιατρούς και νοσηλευτές στον Κολομβία. Εδώ αρμόδιοι από τις τοπικές αρχές και τον στρατό συνομιλούν με έναν άνδρα και συνεννοούνται για την διανομή τροφίμων (4 Μαϊου)
Φόβος και αναταραχές με στόχο κυρίως γιατρούς και νοσηλευτές στον Κολομβία. Εδώ αρμόδιοι από τις τοπικές αρχές και τον στρατό συνομιλούν με έναν άνδρα και συνεννοούνται για την διανομή τροφίμων (4 Μαϊου)
ASSOCIATED PRESS

Ονδούρα: Σε πολλές περιοχές, κάτοικοι «εμποδίζουν να περάσουν οι νεκροφόρες» που μεταφέρουν θύματα της πανδημίας καθώς φοβούνται πως μπορεί να μολυνθούν όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας της Ονδούρας, ο Ρομπέρτο Κοσένσα. Περίπου 300 άνθρωποι απέκλεισαν τη Δευτέρα δρόμο που συνδέει την Τεγκουσιγκάλπα με το Ολάντσο, περίπου δέκα χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, με πέτρες και κλαδιά δέντρων, ώστε να εμποδίσουν την ταφή θυμάτων της πανδημίας σε τοπικό νεκροταφείο. Την Κυριακή «ήρθαν να θάψουν ένα πτώμα. Όλα τα μέτρα ασφαλείας τηρήθηκαν, αλλά αν μέλη της οικογένειας (που έχουν μολυνθεί) πάνε να αγοράσουν κάτι σε ένα μαγαζί του χωριού, θα μολύνουν κι εμάς», είπε διαδηλωτής στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal 3. Σύμφωνα με τον ίδιο διαδηλωτή, παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και σε άλλες κοινότητες κοντά στην Τεγκουσιγκάλπα. Οικογένειες που πενθούν αναγκάζονται να «αναζητήσουν άλλες περιοχές για τις ταφές» των δικών τους, διότι κάτοικοι εμποδίζουν τις κηδείες στους τόπους καταγωγής των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην Τεγκουσιγκάλπα και στη Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας, κατήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας. Στη χώρα έχουν καταγραφεί 82 θάνατοι και 1.055 κρούσματα και σχεδόν το 40% των (λιγοστών)τεστ που γίνονται καθημερινά έχουν θετικό αποτέλεσμα, ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Ένας βιολιστής σε δρόμο της πρωτεύουσας της Ονδούρας (26 Απριλίου)
Ένας βιολιστής σε δρόμο της πρωτεύουσας της Ονδούρας (26 Απριλίου)
ORLANDO SIERRA via Getty Images

Ελ Σαλβαδόρ: Τουλάχιστον 300 έγκλειστοι σε δύο κέντρα κράτησης στο Ελ Σαλβαδόρ όπου κρατούνται όσοι παραβίασαν τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού διαδήλωσαν χθες απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι και να τους παραδοθούν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ στα οποία υποβλήθηκαν. Οι κρατούμενοι σε αθλητικό κέντρο στο Σαν Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα της χώρας, κατήγγειλαν πως παραμένουν σε καραντίνα για πάνω από 40 ημέρες· είπαν επίσης ότι υποβλήθηκαν σε διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τα αποτελέσματά τους. Η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters να σχολιάσει τις καταγγελίες. Ο Πάμπλο Πέρες, αγρότης, 52 ετών, ο οποίος διευκρίνισε ότι συνελήφθη επειδή περπατούσε στον δρόμο, δήλωσε πως οι έγκλειστοι στο κέντρο είναι υγιείς. Συμπλήρωσε ότι οι κρατούμενοι εξετάζονται συχνά από γιατρούς. Παράλληλα σε άλλο κέντρο, το οποίο εγκαταστάθηκε στον χώρο στάθμευσης μιας εκκλησίας Βαπτιστών στην πρωτεύουσα, άλλη ομάδα εγκλείστων βγήκε στα παράθυρα και στην ταράτσα για να καταγγείλει τον πλεονάζοντα αριθμό των κρατουμένων, τις ανθυγιεινές συνθήκες και το γεγονός ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν. Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας επιτηρούσαν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Reuters.

Κλόουν με προστατευτική μάσκα στη Βιέννη της Αυστρίας, (2 Μαΐου)
Κλόουν με προστατευτική μάσκα στη Βιέννη της Αυστρίας, (2 Μαΐου)
ASSOCIATED PRESS

Αυστρία: Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της μερικής άρσης των μέτρων η Αυστρία πέρασε με ”άριστα” αυτό το πρώτο τεστ όπως δηλώνει ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ. Μετά την αξιολόγηση του πρώτου βήματο η κατάσταση είναι ”πολύ σταθερή, πολύ θετική”, ο αριθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι πλέον μόνον διψήφιος και ο αριθμός των νέων αποθεραπευόμενων είναι σαφώς υψηλότερος εκείνου των νέων λοιμώξεων, γεγονός που δικαιολογεί την εκτίμηση ότι υπήρξε ”εξαιρετική εφαρμογή” της πρώτης φάσης. Για να προκύψουν αποτελέσματα της δεύτερης φάσης χαλάρωσης, θα πρέπει να περάσουν δέκα έως δώδεκα ημέρες και η κυβέρνηση ελέγχει την πορεία επαγγελματικά και με ακρίβεια, όπως ανέφερε ο Ρούντολφ ’Ανσομπερ, προσθέτοντας ότι κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός γιατί αυτή η πανδημία είναι ”άγνωστο πεδίο”, δεν υπάρχουν πρότυπα παγκοσμίως, και ακόμη και το θετικό παράδειγμα της Σιγκαπούρης έχει και πάλι καταγράψει αύξηση των λοιμώξεων.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στο Ισραήλ (2 Μαΐου)
Αντικυβερνητική διαδήλωση στο Ισραήλ (2 Μαΐου)
ASSOCIATED PRESS

Ισραήλ: Κοινοβουλευτική επιτροπή στο Ισραήλ έδωσε σήμερα άδεια στην υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας Σιν Μπετ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί έως τις 26 Μαΐου μια εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα ώστε να παρακολουθεί όσους έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, παρατείνοντας μια πρωτοβουλία οι επικριτές της οποίας καταγγέλλουν ότι απειλεί την ιδιωτικότητα των πολιτών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιθυμούσε μεγαλύτερη παράταση, έξι εβδομάδων, καθώς η κυβέρνησή του προχωρά τη νομοθεσία που ρυθμίζει την πρακτική αυτή βάσει των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο ανησυχεί για την απειλή που αποτελεί για τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών. Παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο τον Μάρτιο, καθώς η επιδημία covid-19 εξαπλωνόταν, το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου ενέκρινε έκτακτες ρυθμίσεις ώστε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία αυτή που αρχικά αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σε δύο εβδομάδες η κυβέρνηση Νετανιάχου θα παρουσιάσει νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει τους κανόνες παρακολούθησης των πολιτών από τη Σιν Μπετ. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για μία εβδομάδα και μετά θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση. Οι υποστηρικτές της παρακολούθησης εκτιμούν ότι είναι πιο απαραίτητη από ποτέ καθώς έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Κίνα: Ανακοίνωσε ένα νέο κρούσμα και ούτε έναν νέο θάνατο για τη χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία ενώ εντοπίστηκαν 15 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων.

Νέα Ζηλανδία: Οι υγειονομικές αρχές δεν κατέγραψαν κανένα νέο κρούσμα το τελευταίο εικοσιτετράωρο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν , διευκρινίζοντας ότι η έκβαση των συνομιλιών της κυβέρνησής της με αυτή την Αυστραλία για την επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής συζητούν το άνοιγμα των συνόρων τους, καθώς θεωρούν ότι κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Δημοφιλή