Αυτά είναι τα όπλα των τζιχαντιστών

Αυτά είναι τα όπλα των τζιχαντιστών
YouTube/ Military Archive

Η τρομοκρατία βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας, μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία. Παράλληλα, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS- Daesh) εξακολουθεί να συνεχίζει τη δραστηριότητά του, διατηρώντας αναμμένες τις φλόγες του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Παρά την έμφαση που δίνεται την τελευταία περίοδο στη τζιχαντιστική δραστηριότητα εντός των ορίων της Ευρώπης, οι ομοϊδεάτες «αδελφοί εν όπλοις» των δραστών των επιθέσεων στη Γαλλία δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κρυφτούν ούτε να χαμηλώσουν τους ρυθμούς τους, εκμεταλλευόμενοι όλα τα δυνατά μέσα- τα οποία περιλαμβάνουν βαρύ οπλισμό.

Ο οπλισμός του ISIS και οι πηγές του

Σε ανάλυση του οπλισμού του ISIS προέβη το Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center (Israeli Intelligence Heritage and Commemoration Center), στο πλαίσιο ευρύτερης μελέτης πάνω στην οργάνωση. Όπως αναφέρεται, το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού του ISIS προήλθε από τον ιρακινό και τον συριακό στρατό, υπό τη μορφή λαφύρων, καθώς και από άλλες αντάρτικες οργανώσεις στη Συρία (είτε υπό τη μορφή συνδρομής, είτε λαφύρων). Επιπρόσθετα, υπήρξαν αγορές οπλισμού που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ, στη Συρία και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με μελέτη του Conflict Armament Research, όπλα που βρέθηκαν στα χέρια κουρδικών δυνάμεων (οι οποίες μάχονται κατά του ISIS) υποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν αμερικανικής προέλευσης όπλα και πυρομαχικά, τα οποία είχαν δοθεί σε θεωρούμενες «μετριοπαθείς» αντάρτικες οργανώσεις στη Συρία από τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, μαχητές και πράκτορες του ISIS αιχμαλώτισαν σημαντική ποσότητα αμερικανικών ελαφρών όπλων, περιλαμβανομένων τυφεκίων Μ-16. Επίσης, βάσει της μελέτης, αντιαρματικά βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν από συριακές οργανώσεις ήταν ίδιες με τα βλήματα 90 χιλιοστών Μ79 που είχαν φτάσει στα χέρια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού από τη Σαουδική Αραβία το 2013. Είχαν κατασκευαστεί στη δεκαετία του 1980 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης, πάντα σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, το ISIS διαθέτει πυρομαχικά που κατασκευάστηκαν στο Ιράν μεταξύ του 2006 και του 2013 (θεωρείται ότι έφτασαν στο ISIS ως λάφυρα από τον συριακό στρατό και τους υποστηρικτές του, όπως η Χεζμπολά).

Το ISIS διαθέτει ελαφρά όπλα, διάφορα είδη ρουκετών, όλμους, αντιαρματικούς πυραύλους και εκτοξευτές και αντιαεροπορικά όπλα, καθώς και οχήματα Humvee αμερικανικής προέλευσης- λάφυρα από τον ιρακινό στρατό κατά την κατοχή της Μοσούλης, όπως και οχήματα Toyota με πολυβόλα.

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, το ISIS διαθέτει βαριά όπλα και προηγμένης τεχνολογίας συστήματα που έχουν αιχμαλωτιστεί από τον ιρακινό και τον συριακό στρατό. Σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, η οργάνωση διέθετε ή διαθέτει άρματα μάχης, διάφορα είδη πυροβολικού, διάφορους τύπους φορητών (εκτοξευόμενων από τον ώμο) αντιαεροπορικών πυραύλων, έναν ή παραπάνω πυραύλους Scud, ένα ή παραπάνω μαχητικά αεροσκάφη MiG-21, πυραύλους αέρος- επιφανείας και διάφορα είδη τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς και αέριο μουστάρδας και πιθανώς άλλα είδη χημικών όπλων. Στο οπλοστάσιό του περιλαμβάνονται προηγμένα αντιαρματικά βλήματα Konkurs και Kornet.

Άρματα μάχης και άλλα βαριά όπλα

Το ISIS διαθέτει ή διέθετε έναν αριθμό αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής. Σύμφωνα με αναφορά του Business Insider (Jeremy Bender), στα άρματα που πήρε το ISIS από τον ιρακινό στρατό περιλαμβάνονται/αν 30 T-55 και μεταξύ πέντε και δέκα T-72, όπως και αυτοκινούμενα πυροβόλα και ΤΟΜΑ ΒΜΡ-2. Tα οχήματα αυτά έχουν στοχοποιηθεί από τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ωστόσο, σημειώνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στις μάχες στο Κομπάνι.

Αεροσκάφη

Στα τέλη του Οκτωβρίου του 2014, το ISIS δημοσιοποίησε βίντεο με ισχυρισμούς ότι ένας πιλότος του είχε πετάξει ένα MIG στους ουρανούς πάνω από το Χαλέπι, καθώς και μια φωτογραφία με έναν μαχητή του στο κόκπιτ ενός MIG-21. Παράλληλα, σημειώνεται ότι υπήρξαν περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απογειώσεις ενός αεροσκάφους από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλ Τζαρά κοντά στο Χαλέπι, το οποίο πραγματοποίησε χαμηλές πτήσεις.

Σύμφωνα με αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, έξι μαχητικά είχαν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών και, βάσει αναφορών, το ISIS είχε θέσει υπό τον έλεγχό του αεροδρόμιο, ενώ έχουν υπάρξει πληροφορίες πως αναζητεί επαγγελματίες πιλότους για να τα πετούν. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα αεροπλάνα περιλαμβάνονταν τρία MIG-21 και ένα MIG-23 τα οποία ήταν από τεχνικής πλευράς σε θέση να πετάξουν, ενώ έχουν υπάρξει αναφορές πως Ιρακινοί πρώην αξιωματικοί εκπαίδευαν μαχητές ως πιλότους, καθώς και ότι τουλάχιστον ένας Σύριος πιλότος είχε προσχωρήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική απειλή που συνιστούν τα όποια αεροσκάφη έχουν στα χέρια τους οι τζιχαντιστές θεωρείται εξαιρετικά μικρή.

MANPADS (φορητά συστήματα αεράμυνας)

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, στις αρχές του Οκτωβρίου του 2014, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της αεροπορικής εκστρατείας εναντίον του ISIS οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούσαν επιθετικά ελικόπτερα Apache σε αποστολές υποστήριξης του ιρακινού στρατού και των κουρδικών δυνάμεων. Αμέσως μετά το ISIS μέσω Twitter έδωσε οδηγίες στους μαχητές του σχετικά με τη χρήση MANPADS (man-portable air defense systems, συστήματα αεράμυνας που μεταφέρονται από έναν άνδρα) για την αντιμετώπισή τους. Προηγουμένως, τον Σεπτέμβριο του 2014, το ISIS είχε δημοσιοποιήσει βίντεο ενός ιρακινού ελικοπτέρου στην περιοχή του Μπαΐτζι εναντίον του οποίου χρησιμοποιούνταν κινεζικοί θερμοανιχνευτικοί πύραυλοι FN-6, οι οποίοι μπορεί να προήλθαν από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία ή από τους Σύριους αντάρτες.

Επίσης, στα τέλη του Οκτωβρίου του 2014, η Bild am Sonntag ανέφερε ότι το ISIS διέθετε MANPADS. Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, η οποία βασιζόταν σε πηγές γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι πύραυλοι είχαν προέλθει από συριακές αποθήκες οπλισμού που είχε καταλάβει το ISIS. Επίσης, οι NY Times είχαν αναφέρει ότι οι Σύριοι αντάρτες διέθεταν MANPADS από το 2012, και ότι το ISIS ήταν σε θέση να αποκτά τέτοια συστήματα.

Όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη του ITIC, δεν είναι γνωστό πόσους αντιαεροπορικούς πυραύλους έχει το ISIS στο Ιράκ και στη Συρία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό απειλεί όχι μόνο τα εναέρια μέσα του συριακού και του ιρακινού στρατού, αλλά στο μέλλον μπορεί να δυσχεράνει και επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που προϋποθέτουν τη χρήση ελικοπτέρων, καθώς και να απειλήσει πολιτικά αεροσκάφη. Παράλληλα, υπογραμμίζεται το ότι τέτοιου είδους συστήματα μπορεί να καταλήξουν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις και δίκτυα εκτός Ιράκ και Συρίας.

UAV (Μη επανδρωμένα αεροσκάφη)

Τον Αύγουστο του 2014, το ISIS δημοσιοποίησε βίντεο στο YouTube το οποίο επεδείκνυε τη χρήση UAV για παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών σε εμπόλεμες ζώνες στο Ιράκ και στη Συρία. Επίσης, επιδείχθηκαν φωτογραφίες από αέρος μιας συριακής βάσης κοντά στην Αλ Ράκα. Ακόμη τον Οκτώβριο, σε άλλο βίντεο φαίνονταν εικόνες που θεωρείται ότι ελήφθησαν από UAV του ISIS.

Τα βίντεο αυτά υποδεικνύουν ότι το ISIS χρησιμοποιεί UAV για παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών. Επίσης, δείχνουν ότι το ISIS διαθέτει προηγμένα όπλα και τεχνολογία, που μέχρι τώρα ήταν «αποκλειστικότητα» τακτικών στρατών (εξαιρείται η περίπτωση της Χεζμπολά, που επίσης έχει χρησιμοποιήσει UAV).

Χημικά όπλα

Τον Οκτώβριο υπήρξε σειρά αναφορών σε αραβικά και δυτικά ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες το ISIS είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι. Σύμφωνα με τα συμπτώματα που επέδειξαν τα θύματα χρησιμοποιήθηκε αέριο χλωρίνης ή κάποιο άλλο χημικό όπλο. Στο παρελθόν είχε αναφερθεί χρήση αερίου χλωρίνης από το ISIS στο Ιράκ.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες , τον Ιούνιο του 2014 το ISIS κατέλαβε αποθήκη οπλισμού στο Αλ Μουθανά, κοντά στην πόλη της Σαμάρα στο Ιράκ, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όπου ήταν αποθηκευμένα χημικά όπλα επί Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χακίμ, Ιρακινός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, έστειλε επιστολή στον Μπαν Κι Μουν ότι 2.500 πεπαλαιωμένες ρουκέτες, οι οποίες είχαν εξοπλιστεί με αέριο Σαρίν πριν δεκαετίες ήταν αποθηκευμένες μαζί με άλλες χημικές ουσίες. Θεωρείται ότι τα χημικά στο Αλ Μουθανά ήταν μάλλον ακίνδυνα πλέον, και ότι οι ρουκέτες δεν ήταν σε κατάσταση να χρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται το ενδεχόμενο χρήσης των χημικών, μέσω αυτοσχεδιασμών.

Συμπερασματικά, θεωρείται πιθανό το ISIS να χρησιμοποίησε όντως αέριο χλωρίνης στο Κομπάνι, και πιθανώς άλλα χημικά όπλα, όπως αέριο μουστάρδας. Το αέριο χλωρίνης είναι σχετικά εύκολο να αποκτηθεί. Εκτιμάται ότι μάλλον προήλθε από αποθήκες στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ δεν θεωρείται απίθανο να αποκτήθηκε μέσω αγοράς. Η χρήση του στη Συρία και στο Ιράκ φαίνεται να έγινε για τακτικούς σκοπούς τοπικού χαρακτήρα, από τη στιγμή που δεν είναι θανατηφόρο και οι επιπτώσεις του είναι κυρίως ψυχολογικές. Θεωρείται ότι το ISIS πιθανότατα θα προσπαθήσει να αναπτύξει τις δυνατότητές του στους τομείς των χημικών και των βιολογικών όπλων.

Δημοφιλή