ΔΙΕΘΝΕΣ
29/01/2021 15:29 EET | Updated 29/01/2021 19:14 EET

Johnson & Johnson: 72% αποτελεσματικό το εμβόλιο στις ΗΠΑ αλλά 66% παγκοσμίως

Ανησυχία για την αποτελεσματικότητά του απέναντι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Sipa USA via AP

Η Johnson & Johnson δήλωσε την Παρασκευή ότι το εμβόλιο της (με μια μονή δόση) είναι 72% αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά παρατηρήθηκε χαμηλότερο ποσοστό της τάξης του 66% παγκοσμίως στη μεγάλη δοκιμή που διεξήχθη σε τρεις ηπείρους συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών παραλλαγών. 

Στη δοκιμή σχεδόν 44.000 εθελοντών, το επίπεδο προστασίας έναντι της μέτριας και σοβαρής Covid-19 ήταν 66% στη Λατινική Αμερική και μόλις 57% στη Νότια Αφρική, όπου κυκλοφορεί μια ιδιαίτερα ανησυχητική μετάλλαξη του νέου κορονοϊού.

Αυτά τα αποτελέσματα μοιραία συγκρίνονται με τα υψηλά ποσοστά που έχουν εμφανίσει τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna, τα οποία είναι περίπου 95% αποτελεσματικά. Αυτές οι δοκιμές, ωστόσο, διεξήχθησαν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και πριν από την ευρεία εξάπλωση των νέων παραλλαγών που βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο.

Ο κύριος στόχος μελέτης της J&J ήταν η πρόληψη της μέτριας έως σοβαρής Covid-19 και το εμβόλιο παρουσιάστηκε 85% αποτελεσματικό στη διακοπή της σοβαρής νόσου και στην πρόληψη της νοσηλείας σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και έναντι πολλαπλών παραλλαγών 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Αυτό το επίπεδο πρόληψης «θα προστατεύσει δυνητικά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τα σοβαρά και θανατηφόρα αποτελέσματα της νόσου», δήλωσε του ο Δρ Πολ Στόφελς, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της J&J.

Η εταιρεία σκοπεύει να ζητήσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων την επόμενη εβδομάδα.

Σε αντίθεση με τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna, αυτά της J&J δεν χρειάζονται δεύτερη δόση ούτε είναι ανάγκη να διατηρούνται κατεψυγμένα, θέτοντας ισχυρή υποψηφιότητα για χρήση σε μέρη του κόσμου με αδύναμες υποδομές μεταφοράς και ανεπαρκείς εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Αρκετές μελέτες εμφανίστηκαν αυτόν τον μήνα που δείχνουν ότι μια παραλλαγή του κορονοϊού από τη Νότια Αφρική έχει μεταλλαχθεί, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά των εμβολίων.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, σε μια υπο-μελέτη 6.000 εθελοντών στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον Στόλφελς, ότι το εμβόλιο J&J ήταν 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών. 

Στη δοκιμή J&J, που πραγματοποιήθηκε σε οκτώ χώρες, το 44% των συμμετεχόντων ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 41% ​​από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική και το 15% από τη Νότια Αφρική. Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των εθελοντών ήταν άνω των 60 ετών.

Δεν υπήρξαν σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα μεταξύ εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο, είπε η εταιρεία. 

Εν αναμονή επίσημου αιτήματος η Ε.Ε.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένει ότι θα λάβει σύντομα αίτημα για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19.

«Μόλις ακούσαμε κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα από το εμβόλιο Janssen, με την ελπίδα ότι θα μας υποβληθεί (το αίτημα) προσεχώς», ανέφερε η Εμερ Κουκ, η εκτελεστική διευθύντρια της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.