ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/03/2015 09:11 EET | Updated 19/03/2015 09:11 EET

Γιούνκερ: Οι Έλληνες δεν είναι λαός τεμπέληδων. Νομικό ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας οι αποζημιώσεις

Juan Naharro Gimenez via Getty Images
MADRID, SPAIN - MARCH 05: King Felipe VI of Spain (not pictured) receives the President of the European Commission Jean-Claude Juncker at Zarzuela Palace on March 5, 2015 in Madrid, Spain. (Photo by Juan Naharro Gimenez/Getty Images)

«Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα «και να συμβάλουμε, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται».

Ερωτηθείς εάν είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη, απάντησε «όχι, αλλά πρόκειται για έναν διάλογο, ελπίζω έντιμο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε». Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει στον ορίζονταν νέος «σεισμός» στην Ευρωζώνη λόγω Ελλάδας, γιατί «έχουμε πάρει ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. Εάν υπάρξει κρίση».

Όσον αφορά στην αποψινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι θα του επαναλάβει αυτά που του έχει πει τις δύο φορές που συναντήθηκαν: «Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Γιούρογκρουπ το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν».

Αναφερθείς στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα νομικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, που δεν αφορά την Ευρώπη. «Θεωρώ, όμως, ότι αυτό το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι σήμερα το αναγκαίο για την Ελλάδα» πρόσθεσε.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post