ΔΙΕΘΝΕΣ
30/05/2019 08:57 EEST

Και η Λουιζιάνα απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα

Δηλαδή πριν καν μια γυναίκα καταλάβει πως είναι έγκυος.

EMILY KASK via Getty Images

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας της Λουιζιάνας ενέκρινε την Τετάρτη σχέδιο νόμου που απαγορεύει την άμβλωση από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι η καρδιά του εμβρύου έχει αρχίσει να χτυπά, κάτι που συχνά συμβαίνει από την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Πρακτικά δηλαδή πριν, πριν καν μια γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι κυοφορεί.

Η Λουιζιάνα προστέθηκε έτσι σε μια σειρά αμερικανικών Πολιτειών που θέσπισαν το τελευταίο διάστημα αυστηρούς περιορισμούς στο δικαίωμα της άμβλωσης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία — 79 ψήφοι υπέρ έναντι 23 κατά — από το σώμα, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, εστάλη στον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Πολιτείας, τον Τζον Μπελ Έντουαρντς.

Ο κυβερνήτης Έντουαρντς έχει καταστήσει σαφές ότι «είναι διατεθειμένος» να επικυρώσει το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως σε περιπτώσεις που η ζωή της μητέρας διατρέχει κίνδυνο λόγω της κύησης.

ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Απαγορεύονται οι εκτρώσεις ακόμα και σε θύματα βιασμού αγαπητή Αλαμπάμα;

H ιστορία της Λουτσία. 11 ετών γέννησε το παιδί του βιαστή της γιατί έτσι ήθελε η Εκκλησία στην Αργεντινή.

Και άλλες αμερικανικές Πολιτείες, όπως η Τζόρτζια, το Οχάιο, ο Μισισιπής, το Κεντάκι, η Άιοβα και η Βόρεια Ντακότα έχουν υιοθετήσει παρόμοιους νόμους. Η δε Αλαμπάμα πριν μερικές εβδομάδες απαγόρευσε την άμβλωση σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμη και εάν η εγκυμοσύνη οφείλεται σε βιασμό ή αιμομιξία. Το Μιζούρι από την πλευρά του υιοθέτησε νόμο που απαγορεύει την άμβλωση μετά την όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Όμως όλοι αυτοί οι νόμοι αναμένεται να αμφισβητηθούν στα δικαστήρια, αφού έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου στην ιστορική υπόθεση Roe v. Wade (1973), βάσει της οποίας κατοχυρώθηκε το δικαίωμα στην άμβλωση για όσο το έμβρυο δεν μπορεί ακόμη να ζήσει, περίπου ως την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Η ολομέτωπη επίθεση της αμερικανικής δεξιάς για το ζήτημα έχει προφανή — και διακηρυγμένο — σκοπό να επιστρέψει το ζήτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, καθώς οι συντηρητικοί πλειοψηφούν εκ νέου σε αυτό μετά την έγκριση του διορισμού του Μπρετ Κάβανο, που διόρισε στο σώμα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)