Σε πλοίο της Frontex και σε μονάδα της ιταλικής ακτοφυλακής οι 450 πρόσφυγες που ήταν σε αλιευτικό

Στη Λαμπεντούζα γυναίκες και παιδιά
Stringer . / Reuters

Η κυβέρνηση της Μάλτας απέρριψε κατηγορηματικά την ιταλική απαίτηση να σπεύσει σε βοήθεια ενός υπερφορτωμένου πλεούμενου που μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η διάσωση των ανθρώπων που επιβαίνουν σε αυτό είναι ευθύνη των αρχών της Ιταλίας.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι αξίωσε νωρίτερα από τις αρχές της Μάλτας να αναλάβουν τη διάσωση και την υποδοχή των περίπου 450 μεταναστών που επιβαίνουν στο πλεούμενο αυτό, ενόσω βρισκόταν στην περιοχή ευθύνης των μαλτέζικων αρχών ως προς τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ερίζοντας πως «αυτό το σκάφος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφιχθεί» στην Ιταλία.

Αφότου ανέλαβε τον θώκο τον περασμένο μήνα, ο Σαλβίνι διεξάγει εντατική εκστρατεία για να εκμηδενίσει τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ιταλικά λιμάνια, κλείνοντάς τα στα πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Όταν ήλθαμε σε επαφή μαζί τους, οι άνθρωποι πάνω στο σκάφος ενημέρωσαν τις αρχές της Μάλτας ότι η πρόθεσή τους ήταν να πάνε στη Λαμπεντούζα», ανέφερε η Βαλέτα σε ανακοίνωσή της. Αναφερόταν στο ιταλικό νησί ανάμεσα στη Σικελία και τη Λιβύη, από τις ακτές της οποίας συχνά διακινητές στέλνουν επικίνδυνα πλεούμενα γεμάτα μετανάστες και πρόσφυγες προς την κατεύθυνση των ιταλικών ακτών.

«Η Μάλτα επιτηρούσε το σκάφος για να εγγυηθεί ότι θα προσφερόταν άμεσα βοήθεια εάν αυτό απαιτείτο. Το σκάφος βρίσκεται τώρα στα ιταλικά χωρικά ύδατα», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Η Μάλτα τήρησε όλες τις υποχρεώσεις της βάσει των εφαρμοστέων διεθνών συμβάσεων για τον συντονισμό σε περιπτώσεις συμβάντων έρευνας και διάσωσης», συμπληρώνεται.

Υπήρξαν ήδη άλλες δύο τέτοιες διενέξεις ανάμεσα στη Βαλέτα και στη Ρώμη αφότου ανέλαβε την εξουσία η νέα ιταλική κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Λέγκα του Σαλβίνι και το λαϊκιστικό, «αντισυστημικό» Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), την 1η Ιουνίου. Στη μία περίπτωση, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στην Ισπανία, στη δεύτερη στη Μάλτα.

Ο Σαλβίνι, ο αρχηγός της Λέγκας, επέμεινε πως η Ιταλία δεν θα υποδεχθεί τους μετανάστες διότι είναι ευθύνη της μαλτέζικης κυβέρνησης. Η Μάλτα, ένα μικρό νησί-κράτος, γενικά έχει αποφύγει την υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Από το 2014, στην Ιταλία έχουν αφιχθεί πάνω από 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι πάντως κατά κανόνα στη συνέχεια προσπαθούν να φύγουν προς τον βορρά, προς άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος οι αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 85% και πλέον.

Το ιταλικό λιμενικό εξάλλου παρέλαβε περίπου 30 σύρους πρόσφυγες από ένα πλεούμενο νωρίτερα την Παρασκευή, που μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Σαλβίνι, ο συναρμόδιος υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι (M5S) ζήτησε επίσης από τη Μάλτα να ενεργήσει λέγοντας πως είναι «καθήκον της» να στείλει πλοία και να «ανοίξει τα δικά της λιμάνια».

Tις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, αφότου η Ρώμη έκλεισε τα λιμάνια της στα πλοία των ΜΚΟ, πάνω από 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, πνίγηκαν ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Αναμένουν πολιτική λύση

Εν αναμονή πολιτικής λύσης παραμένουν οι 450 μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με ότι διαρρέει, αυτή την στιγμή, κατά την ιταλική κυβέρνηση υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές.

Να μπορέσει να συμφωνηθεί η κατανομή των «απελπισμένων της θάλασσας» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, να τους δεχθεί, τελικά, η Μάλτα, να μεταφερθούν και πάλι πίσω στην Λιβύη, ή να ξεκινήσουν, στο μεταξύ, οι διαδικασίες ταυτοποίησης μέσα στα πλοία.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, πάντως, επιμένει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν δεκτοί όλοι στην Ιταλία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στο μεταξύ, αποφάσισε να απευθύνει επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία τονίζει ότι «η Ιταλία δεν είναι διατεθειμένη, πλέον, να σηκώσει μόνη της το βάρος ενός προβλήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μέχρι αυτή την στιγμή η συνολική προσέγγιση του Ιταλού πρωθυπουργού ταυτίζεται με εκείνη του υπουργού εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, έστω και αν η Ρώμη φαίνεται να έχει επιλέξει πιο χαμηλούς τόνους απ′ ότι στο πρόσφατο παρελθόν.

Η Γαλλία και η Μάλτα θα λάβουν 50 μετανάστες από τους 450 πρόσφυγες

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε απόψε πως η Γαλλία και η Μάλτα είναι διατεθειμένες να λάβουν η κάθε μια 50 από τους 450 διασωθέντες μετανάστες που βρίσκονται πάνω σε δύο πλοία στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

«Η Γαλλία και η Μάλτα θα λάβουν αντίστοιχα 50 από τους 450 μετανάστες που επιβαίνουν σε δύο πολεμικά πλοία. Πολύ σύντομα θα φθάσει και η αποδοχή άλλων ευρωπαϊκών χωρών», έγραψε ο Κόντε στη σελίδα του στο Facebook.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είπε ότι αυτό επετεύχθη «έπειτα από μια ημέρα τηλεφωνικών και γραπτών επαφών με όλους τους 27 ευρωπαίους ηγέτες», λέγοντας ότι τους υπενθύμισε «τη λογική και το πνεύμα του καταμερισμού που περιελήφθησαν στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου».

Ο Κόντε πρόσθεσε σε αυτό το σχόλιο ένα αντίγραφο της επιστολής που απηύθυνε στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Στο πλαίσιο αυτό που βλέπει την Ιταλία πάντα στην πρώτη γραμμή απέναντι στην επιτακτικότητα της διάσωσης ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα, σου ζητώ μια σαφή ένδειξη καταμερισμού της ευθύνης της διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου και να εξετάσεις την πιθανότητα να δεχθείς σε ένα λιμάνι ή να αναλάβεις ένα μέρος των περίπου 450 διασωθέντων», γράφει ο Κόντε στην επιστολή αυτή που απευθύνεται επίσης στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή