ΔΙΕΘΝΕΣ
08/05/2018 08:24 EEST

Και η Παραγουάγη μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ ακολουθώντας την απόφαση Τραμπ

Ronen Zvulun / Reuters

Η Παραγουάη θα μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ μέχρι τα τέλη του Μαΐου, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Ασουνσιόν και ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ τη Δευτέρα, καθώς η χώρα ακολουθεί τα βήματα των ΗΠΑ και της Γουατεμάλας.

Το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στα οποία διαφωνούν το Ισραήλ, που λέει πως η ιερή πόλη είναι η αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσά του, και οι Παλαιστίνιοι, που θέλουν το ανατολικό τμήμα της πόλης να γίνει πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.

«Ο πρόεδρος της Παραγουάης Οράσιο Καρτές σχεδιάζει να έλθει στο Ισραήλ ως τα τέλη του μήνα για να ανοίξει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, ο Εμανουέλ Ναχσόν, σε ανακοίνωσή του.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Παραγουάης διευκρίνισε ότι ο Κορτές σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ για τη μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ την 21η Μαΐου ή την 22α.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βενεζουέλα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς τόνισε πως ελπίζει ότι οι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν θα μιμηθούν την Παραγουάη, τη Γουατεμάλα και τις ΗΠΑ. «Ελπίζουμε ότι οι άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου δεν θα μετακινήσουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, καθώς αυτό αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

Η αναγγελία έγινε μία εβδομάδα πριν ανοίξει η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, τη 14η Μαΐου, μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την 6η Δεκεμβρίου να αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η κίνηση του Τραμπ ενθουσίασε τη δεξιά κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου, αλλά εξόργισε τους Παλαιστίνιους και προκάλεσε αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αποσπώντας τη από τον έλεγχο της Ιορδανίας, στον πόλεμο του 1967. Την έχει έκτοτε προσαρτήσει, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τη 16η Μαΐου, δύο ημέρες μετά τη μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Απρίλιο ότι «τουλάχιστον μισή ντουζίνα» χώρες πλέον «συζητούν σοβαρά» το να μιμηθούν τις ΗΠΑ, χωρίς να τις κατονομάσει.

Τον Δεκέμβριο, 128 χώρες ενέκριναν μια μη δεσμευτική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που προέτρεψε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Ισραήλ. Εννέα χώρες την καταψήφισαν, 35 απείχαν, άλλες 21 δεν ψήφισαν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Sponsored Post