ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/01/2019 08:01 EET

Και κούρεμα και ρύθμιση με 120 δόσεις για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία - Πότε ξεκινά , ποιους αφορά

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης.

sorbetto via Getty Images

Τον Μάρτιο βάζουν ως χρονικό ορίζοντα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Οικονομικών προκειμένου να εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για όλους μαζί με ένα «κούρεμα» της συνολικής οφειλής. Η ρύθμιση θα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι βρέθηκαν την 31η ∆εκεµβρίου 2016 με χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Συγκεκριμένα με βάση τους υπολογισμούς η ρύθμιση θα αφορά 958.000 µη µισθωτούς. Οι 584.000 από αυτούς ήταν ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 στον πρώην ΟΓΑ και 18.000 στον πρώην ΕΤΑΑ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης θα δοθεί ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί με ένα «βουνό» χρέη, τη στιγμή μάλιστα που «τρέχουν» και οι νέες υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ. 

Ταυτόχρονα, η ρύθμιση θα ανοίξει το δρόμο σε τουλάχιστον 70.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι χρωστούν στα Ασφαλιστικά τους Ταμεία και δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη εξαιτίας των οφειλών τους. 

Η φιλοσοφία της νέας ρύθμισης

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει «κούρεµα» της βασικής οφειλής και ταυτόχρονα «κούρεµα» των προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 85%. Το ποσό που θα επανακαθοριστεί μετά το «κούρεμα», αλλά και με βάση το πραγµατικό φορολογητέο εισόδηµα των ασφαλισµένων και όχι το τεκμαρτό θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 120 δόσεις. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης είναι: 

  • Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των Ασφαλιστικών οφειλών, καθώς θα γίνει με βάση το φορολογητέο  και όχι το τεκμαρτό εισόδημα που είχε ο ασφαλισμένος την περίοδο που δημιούργησε τα χρέη. 

  • Η ρύθμιση αφορά τα χρέη που δημιούργησαν οι ασφαλισμένοι έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

  • Οι προσαυξήσεις θα κουρεύονται κατά 85% στα πρότυπα του εξωδικαστικού.

  • Η αποπληρωμή το νέου ποσού το οποίο θα προκύψει μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και τον επανυπολογισμό των οφειλών θα γίνεται σε έως και 120 δόσεις, ανάλογα με το ποσό της οφειλής. Συγκεκριμένα θα είναι 36 για οφειλές έως 3.000 ευρώ και έως 120 για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ.

  • Στη ρύθμιση θα οριστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να μην ευνοηθούν όσοι θεωρούνται «στρατηγικοί κακοπληρωτές» 

  • Η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται µε αίτηση του οφειλέτη και όχι αυτόματα.

Οι οριστικές αποφάσεις για τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά και τις λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής της νέας ρύθμισης αναμένεται να ληφθούν σε συνεργασία με τους δανειστές, οι οποίοι θέλουν να ελέγξουν ότι η ρύθμιση δεν θα ευνοεί όσους «έχουν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο»

Sponsored Post