Και πάλι «Όχι» στις γυναίκες της Αργεντινής. Η Γερουσία αρνήθηκε να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην άμβλωση

Και πάλι «Όχι» στις γυναίκες της Αργεντινής. Η Γερουσία αρνήθηκε να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην άμβλωση
EITAN ABRAMOVICH via Getty Images

Ένα μεγάλο «όχι» στο δικαίωμα της γυναίκας να ορίζει το σώμα της και τη ζωή της εισέπραξαν ξανά οι γυναίκες στην Αργεντινή με την Γερουσία να απορρίπτει το νομοσχέδιο που επιτρέπει την άμβλωση. Παρά τις προσδοκίες μετά και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, η νίκη επί του συντηρητισμού και του στενού εναγκαλισμού κράτους και κοινωνίας με την Καθολική Εκκλησία δεν επαναλήφθηκε.

Η Γερουσία δεν αφουγκράστηκε το κοινό αίσθημα με 6 στους 10 πολίτες να τάσσονται υπέρ της αποποινικοποίησης, έκλεισε τα αυτιά στις χιλιάδες γυναίκες που βροντοφώναζαν στους δρόμους, αδιαφόρησε για την έγκριση του νομοσχεδίου από την Κάτω Βουλή και υπέκυψε για μια ακόμη φορά στον βαθύ συντηρητισμό που επιβάλλει η πρόσδεση της στην Καθολική Εκκλησία.

Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος, είχε μόλις πρόσφατα αναφερθεί εκ νέου στο θέμα των αμβλώσεων, εξομοιώνοντας αυτές με το πρόγραμμα ευγονικής των Ναζί!

Το νομοσχέδιο συζητείτο στη Γερουσία επί 16 ώρες και η μάχη που δόθηκε μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων πλευρών ήταν σκληρή. Καθ′ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων στους δρόμους του Μπουένος Άιρες γυναίκες, άνδρες, ακτιβιστές, δικηγόροι είχαν συγκεντρωθεί διαδηλώνοντας υπέρ της άμβλωσης ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε διοργανώσει δική της συγκέντρωσης, με τους συμμετέχοντες να τάσσονται κατά του δικαιώματος στην άμβλωση.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έφερε δάκρυα και οργή στις γυναίκες που ξενυχτούσαν έξω από το κτήριο όπου συνεδρίαζε η Γερουσία και πανηγυρισμούς στο αντίπαλο στρατόπεδο που είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικό πάρκο.

EITAN ABRAMOVICH via Getty Images

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου που ήθελαν να επιτρέπεται η διακοπή της κύησης μέχρι την 14 εβδομάδα ηττήθηκαν και εκτιμάται πως αυτή ακριβώς η ήττα είναι καθοριστικής σημασίας καθώς δεν αποκλείεται να πάει πίσω την ατζέντα που προωθείτο και σχετίζεται με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Σημειώνεται πως πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι έχει ταχθεί και αυτός κατά της ψήφισης του νόμου, αλλά σε περίπτωση που υπερψηφιζόταν στη Γερουσία είχε δεσμευτεί πως δεν θα ασκούσε βέτο.

Σε κάθε περίπτωση 38 βουλευτές, όπως αναφέρουν οι News York Times ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου και 31 υπέρ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αντανακλά και τον διχασμό που υπάρχει τόσο στο νομοθετικό σώμα όσο και στην κοινωνία - αν και εκεί έστω και με μικρή διαφορά οι πολίτες τάσσονται υπέρ.

Θέμα προς συζήτηση και τον 21ο αιώνα;

Σημειώνεται πως η νομοθεσία για τις αμβλώσεις, ακόμη και στον 21ο αιώνα, αποτελεί σε πολλές γωνιές του πλανήτη θέμα προς συζήτηση. Αυτό μάλιστα παρά το γεγονός πως εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο αναγκάζονται ακόμη να προβούν σε παράνομες αμβλώσεις, στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, οι οποίες τελούνται συχνά από άτομα που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις ούτε προσφέρουν τις απαιτούμενες συνθήκες. Και βέβαια δεν είναι, ακόμη και στις μέρες μας, λίγες εκείνες οι γυναίκες που προσπαθούν μόνες τους να προκαλέσουν αποβολή του εμβρύου με μεθόδους που θυμίζουν άλλους αιώνες. Το τίμημα που πληρώνουν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι η πρόκληση, πολλές φορές, ανεπανόρθωτης βλάβης στην υγεία τους ενώ πολλές έχουν πεθάνει από αιμορραγίες, μολύνσεις και άλλες επιπλοκές.

EITAN ABRAMOVICH via Getty Images
MARTIN BERNETTI via Getty Images

Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφερθούμε σε συγκεκριμένες χώρες και υποθέσεις για να μπορέσει κανείς να έχει μια πολύ γενική εικόνα των τραγικών επιπτώσεων της απαγόρευσης της έκτρωσης σε διάφορες χώρες:

-Η Χιλή είναι μια από τις χώρες όπου απαγορεύεται η άμβλωση ακόμη και όταν η ζωή της γυναίκες βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Οι γυναίκες βρίσκονται συχνά σε ένα πλήρες αδιέξοδο και καταφεύγουν σε διάφορα επικίνδυνα τεχνάσματα για προκαλέσουν διακοπή της κύησης. Στο πλαίσιο μια καμπάνιας με σκοπό να επισημάνει το πρόβλημα η ΜΚΟ Miles είχε δημιουργήσει ένα σοκαριστικό βίντεο στο οποίο εμφανίζονται γυναίκες που πέφτουν από σκάλες, που καταστρέφουν τα τακούνια τους για πέσουν δήθεν κατά λάθος πάνω σε πυροσβεστικό κρουνό.

The Center for Reproductive Rights

-Στις ΗΠΑ η πολεμική κατά της άμβλωσης είναι πολύ έντονη ενώ η νομοθεσία διαφέρει από Πολιτεία σε Πολιτεία. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο η άμβλωση είναι νόμιμη αλλά υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλουν οι νόμοι κάθε Πολιτείας. Τουλάχιστον οκτώ Πολιτείες περιορίζουν σημαντικά το δικαίωμα στην άμβλωση και πολλές ακόμη έχουν εισάγει πολλούς περιορισμούς που καθιστούν την όλη διαδικασία πολύ δύσκολη. Η δε προεδρία του Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο 25.000.000 γυναίκες κάθε χρόνο, τη στιγμή που υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα με το οποίο ουσιαστικά παύει την χρηματοδότηση ΜΚΟ που δρουν στο εξωτερικό και τολμούν ακόμη και να περιλάβουν την άμβλωση στην ενημέρωση που κάνουν περί οικογενειακού προγραμματισμού. Η διακοπή αυτών των προγραμμάτων σημαίνει πως θα καταφύγουν ξανά σε μη ασφαλείς μεθόδους διακοπής κύησης και σε παράνομες εκτρώσεις.

-Η Παραγουάη που επίσης απαγορεύει τις αμβλώσεις εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου, διχάστηκε όταν το 2015 ένα κοριτσάκι 10 ετών έμεινε έγκυος από τον βιαστή του και το Υπ.Υγείας απαγόρευε την άμβλωση. Ανάλογες τέτοιες περιπτώσεις έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες, όπως και στην Ιρλανδία, προκαλώντας έντονες διαμάχες.

-Στην Πολωνία, οι γυναίκες αναγκάζονται ακόμη και σήμερα να διαδηλώνουν κρατώντας στα χέρια τους κρεμάστρες- έναν συνηθισμένο τρόπο για την τέλεση διακοπής της κύησης, συνήθως από τις ίδιες τις γυναίκες- αφού η κυβέρνηση προσπαθεί επίμονα να αυστηροποιήσει ακόμη περισσότερο την ήδη περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Δημοφιλή