ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/10/2020 08:01 EEST

Και τώρα η επιβολή των ποινών για τους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Και το κρίσιμο ερώτημα της αναστολής εκτέλεσης αυτών ή όχι που επίσης θα κρίνει εάν θα δούμε ενόχους στη φυλακή.

Eurokinissi
Eurokinissi

Στις 12:30 το μεσημέρι συνεδριάζει εκ νέου το δικαστήριο με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για τους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής. 

Σήμερα, θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση  σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν. 

Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθηθεί και για την επιβολή των ποινών.

Η εκτίμηση είναι πως σήμερα, Πέμπτη, το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν αναγνωριστεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή των κατηγορουμένων στο δικαστήριο. 

Χρυσή Αυγή: Η Αντιτρομοκρατική έτοιμη για συλλήψεις

Οι ιστορικές αποφάσεις για τη Χρυσή Αυγή: Ένοχοι

Σημειώνεται ότι το Ά′ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ομόφωνα αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης μεταξύ των οποίων ο ηγέτης του νεο-ναζιστικού μορφώματος Νίκος Μιχαλολιάκος και άλλους 11 τους έκρινε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση όπως και δύο πυρηνάρχες. 

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ′ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης και άλλα πέντε στελέχη

Ενοχος ο Ρουπακιάς και άλλοι 15 για τη δολοφονία Φύσσα

Αποφάσεις για Χρυσή Αυγή: Ανατροπή στην υπόθεση της επίθεσης σε μέλη του ΠΑΜΕ- Αλλαγή κατηγορίας

Αποφάσεις για τη Χρυσή Αυγή: Ένοχοι οι δράστες της δολοφονικής επίθεση σε αιγύπτιους αλιεργάτες