Και τώρα Τζόνσον; - Τι φέρνει η εκλογή νέου αρχηγού των Τόρις και πρωθυπουργού στη Βρετανία

Οι παραιτήσεις υπουργών, το αντίο στη Μέι και οι «δαίμονες» των Εργατικών.
Peter Nicholls / Reuters

Μετά από 17 ανοιχτές συζητήσεις με ψηφοφόρους, συνεντεύξεις και δύο τηλεοπτικά debates με συνυποψήφιους η ψηφοφορία που αναδεικνύει τον επόμενο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος (Τόρις) της Βρετανίας- και κατ′ επέκταση πρωθυπουργό της χώρας- ολοκληρώνεται στις 7μμ(ώρα Ελλάδος). Η διαδικασία ωστόσο δεν ήταν ανέφελη αφού χιλιάδες εκ των 160.000 μελών του κόμματος διαμαρτύρονται πως δεν τους επετράπη να ψηφίσουν.

Αλλά δεδομένου ότι η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου υποψήφιου δεν αναμένεται να είναι μικρή, εκτιμάται πως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα.

Πριν καν την ανακοίνωση του αποτελέσματος όμως, ο υπουργός Εξωτερικών, για θέματα Ευρώπης και Αμερικής, Άλαν Ντάνκαν έσπευσε να υποβάλλει την παραίτηση του. Και όπως αναμένεται να δείξει αυτή η εβδομάδα, η εκλογή Τζόνσον, που φαίνεται δεδομένη, θα φέρει πολλές ακόμη παραιτήσεις. Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για 12 παραιτήσεις.

Ας δούμε όμως τι αναμένεται να γίνει αυτή την «καυτή» εβδομάδα για την βρετανική σκηνή.

Η «στέψη»

Ο Τζόνσον αναμένεται να «στεφθεί» επικεφαλής των Τόρις και νέος πρωθυπουργός το πρωί της Τρίτης.

Η δε προκάτοχός του, Τερέζα Μέι αναμένεται την Τετάρτη να εμφανιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων για μια τελευταία συμμετοχή στη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων από βουλευτές, τις οποίες θα πρέπει να απαντήσει. Όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε κάνει μια ανάλογη εμφάνισή στις 13 Ιουνίου 2016, κέρδισε το θερμό χειροκρότημα των συναδέλφων του.

WPA Pool via Getty Images

Στην περίπτωση της Μέι όμως, όπως τονίζει η βρετανική έκδοση της HuffPost το κλίμα δεν αναμένεται να είναι ανάλογο. Για την ακρίβεια προβλέπεται πως θα είναι μάλλον υποτονικό.

Εξάλλου όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο Κένεθ Κλαρκ, ένας από τους πιο παλιούς βουλευτές στη Βρετανία δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς αφού η χώρα, και η Βουλή «καλείται να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων τα επόμενα χρόνια» και όπως φαίνεται ουδείς (ούτε η Μέι ούτε, ο Τζόνσον) γνωρίζει τι σημαίνει ένα Brexit αυτή τη στιγμή. Τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Μέι θα μεταβεί στο Παλάτι και θα υποβάλλει την παραίτησή της στη Βασίλισσα Ελισάβετ. Τη μονάρχη θα επισκεφθεί με τη σειρά του ο Τζόνσον για να την ενημερώσει για την εκλογή του.

«Ο μήνας του μέλιτος όμως θα είναι σύντομος» όπως παρατηρεί η HuffPost UK.

Και μετά τι;

Τόσο ο Φίλιπ Χάμοντ όσο και ο Ντέιβιντ Γκάουκ, υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης αντίστοιχα έχουν δηλώσει πως εφόσον εκλεγεί ο Τζόνσον θα παραιτηθούν από μέλη της κυβέρνησης, πριν ο νέος πρωθυπουργός αναλάβει καθήκοντα και τους απομακρύνει. Αντίστοιχα ο Ρόρι Στιούαρτ (Υπ.Ανάπτυξης) καθώς και άλλοι υπουργοί που αντιδρούν σε ένα no-deal Brexit εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν τους συναδέλφους τους.

oversnap via Getty Images

Γενικότερα η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η εκλογή του Τζόνσον θα γεμίσει τα πίσω έδρανα με υπουργούς από τους οποίους θα σπεύσει να απαλλαχθεί ενώ αναμένεται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Και ήδη έχουν διαρρεύσει και κάποια πρώτα ονόματα. Μεταξύ αυτών οι Υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και άλλοι (αρκετοί εκ των οποίων έσπευσαν να στηρίξουν τον Τζόνσον αφού διαπίστωσαν πως η νίκη του είναι εξασφαλισμένη).

Άλλοι υπουργοί πάλι, οι οποίοι ήλπιζαν να «προαχθούν» θα πρέπει να είναι χαρούμενοι εάν καταφέρουν έστω να διατηρήσουν τις καρέκλες τους στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όλα αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα των Τόρις και στην συντηρητική κυβέρνηση, θα έπρεπε να ήταν «βούτυρο στο ψωμί» της αντιπολίτευσης, όπως λέμε στην Ελλάδα. Αλλά ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, έχει τα δικά του προβλήματα.

Τα βάσανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Αυτό καθώς σήμερα έχει συνάντηση μερίδα των Εργατικών προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα αμφισβητήσουν την ηγεσία του Κόρμπιν. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που βουλευτές των Εργατικών θέλουν να ξεφορτωθούν τον Κόρμπιν-σε αντίθεση με τη βάση του κόμματος. Αυτή τη φορά αφορμή για το νέο αντάρτικο της ομάδας των βουλευτών -που ούτως ή άλλως εδώ και καιρό λειτουργούν σχεδόν αυτόνομα- ήταν η απομάκρυνση της σκιώδους Υπουργού για το Brexit, βαρόνης, Νταϊάν Χάιτερ, την περασμένη εβδομάδα. Η Χάιτερ όμως ήταν και εκλεγμένη αντιπρόεδρος του κόμματος ενώ είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Κόρμπιν, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο τρόπος που ηγείται του κόμματος θυμίζει αυτόν «των τελευταίων ημερών του Χίτλερ», θέλοντας προφανώς να υπερτονίσει το θέμα που έχει ανακύψει για φαινόμενα αντισημιτισμού στο κόμμα.

ASSOCIATED PRESS

Το αποτέλεσμα οποιαδήποτε ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Τη μέρα δηλαδή που τα κλειδιά της οικίας με τον αριθμό 10 στην Ντάουνινγκ Στριτ (πρωθυπουργική κατοικία) θα παραδίδονται στον Τζόνσον.

Βέβαια, η οποία ψηφοφορία και το όποιο αποτέλεσμα αυτής δεν αναγκάζει τον Κόρμπιν να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος αλλά πολλοί εκτιμούν θα υπάρξει και μια δεύτερη, επίσημη διαδικασία που θα τον αμφισβητεί.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη το απόγευμα, ο Κόρμπιν θα προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με φαινόμενα ισλομοφοβίας που έχει καταγγείλει και σίγουρα δεν θα είναι δύσκολο να καταφέρει έναν χτύπημα στους Τόρις με αυτόν τον τρόπο. Το ερώτημα βέβαια είναι εάν θα καταφέρει να φύγει από την Επιτροπή χωρίς να χρειαστεί να απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με τον αντισημιτισμό.

Επιπλέον ο Κόρμπιν δεν αποκλείεται να ανανεώσει τη σκιώδη κυβέρνηση ως απάντηση στις αλλαγές που θα κάνει ο Τζόνσον στο υπουργικό συμβούλιο ενώ οι Εργατικοί δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τζόνσον.

Η Τζο Σουίνσον στην ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Peter Nicholls / Reuters

Στο μεταξύ, την ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αναλαμβάνει η 39χρονη Τζο Σουίνσον η οποία αναδείχθηκε νικήτρια στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ξεπερνώντας σε ψήφους τον αντίπαλό της.

Η Σουίνσον κέρδισε με περίπου 20.000 ψήφους διαφορά (63,1% των ψήφων) τον Εντ Ντέιβι στην κούρσα διαδοχής του παραιτηθέντος σερ Βινς Κέιμπλ.

Ο Βινς Κέιμπλ, προκάτοχός της, δεσμεύτηκε να παραδώσει ένα «ισχυρότερο κόμμα» στη διάδοχό του.

Μέσω twitter ευχαρίστησε τον Κέιμπλ πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Η νέα επικεφαλής εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της νεοσύστατης τότε περιφέρειας το 2005, σε ηλικία 25 ετών. Έχασε την έδρα προσωρινά το 2015 για να την ανακτήσει στις εκλογές του 2017.

Η Σουίνσον ηγείται πλέον ενός κόμματος που αναγεννήθηκε το τελευταίο διάστημα τασσόμενο ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ μέσω δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η ίδια αμέσως μετά την εκλογή της δήλωσε πως «πετά στον ουρανό» για το αποτέλεσμα και πως είναι έτοιμη να παλέψει για τις ζωές των συνανθρώπων της.

Δεσμεύτηκε επίσης πως θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει το Brexit.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που καταφέρνει να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Μιλώντας για τον Μπόρις Τζόνσον, η Σουίνσον είπε πως δεν θεωρεί πως είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να βρεθεί στη θέση του πρωθυπουργού και τόνισε πως το κόμμα της είναι έτοιμο να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις νεότερες δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου σε βουλευτικές εκλογές το κόμμα της βρίσκεται πολύ κοντά στα υπόλοιπα τρία κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι με κεντρικό άξονα πολιτικής το Remain, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατετάγησαν δεύτεροι στις πρόσφατες ευρωεκλογές πίσω από το Κόμμα του Brexit και πάνω από το Εργατικό και το Συντηρητικό Κόμμα.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην βρετανική έκδοση της HuffPost και έγινε απόδοση αυτού στα ελληνικά.

Δημοφιλή