ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/03/2019 14:17 EET | Updated 27/03/2019 15:12 EET

Κακουργηματική δίωξη για δάνεια 800.000 ευρώ σε στενό συνεργάτη του Στουρνάρα

Για θαλασσοδάνεια ύψους 800.000 ευρώ.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, που φέρεται να έλαβε δάνεια ύψους περίπου 800.000 ευρώ το 2007, τα οποία, όμως, δεν εξυπηρετούνται από τότε.

Ο θεωρούμενος βασικός κατηγορούμενος είναι επιτελικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και θεωρείται στενός συνεργάτης του επικεφαλής της, Γιάννη Στουρνάρα.

Την δίωξη για την υπόθεση της σκανδαλώδους ενδοϋπηρεσιακής χρηματοδότησης άσκησε ο επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς, Κ. Κούτριας, που διενεργεί την έρευνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας η εν λόγω δανειοδότηση προκάλεσε ζημία στην τράπεζα σε ποσό τουλάχιστον όσο είναι το σύνολο των τριών δανείων που έλαβε το στέλεχος της.

Η δίωξη για την υπόθεση αφορά τα κακουργήματα της απιστίας από κοινού και κατ′ εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία από κοινού και κατ′ εξακολούθηση. Τα αδικήματα αφορούν τόσο το -κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα- στέλεχος της τράπεζας που έλαβε τα δάνεια όσο και τους συναδέλφους του που ενέκριναν τις επίμαχες χορηγήσεις.

Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή Διαφθοράς ο οποίος θα καλέσει σε απολογίες όλους τους εμπλεκόμενους.

Κυβερνητικά πυρά κατά του διοικητή της ΤτΕ

«Μείζον ζήτημα» για το οποίο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, πρέπει να δώσει εξηγήσεις χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τα τρία θαλασσοδάνεια του συνεργάτη του διοικητή της ΤτΕ κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Μάλιστα επεσήμανε την έλλειψη αντανακλαστικών του Γ. Στουρνάρα, ειδικά σε σχέση με άλλες υποθέσεις όπου παρενέβη άμεσα όπως το δάνειο Πολάκη.

«Ο διοικητής της ΤτΕ σε παλαιότερες υποθέσεις, στην περίπτωση του Π. Πολάκη, είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά, τα οποία δεν φαίνεται να επιδεικνύει με τον συνεργάτη του τον κ. Πάσχα στον οποίον ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για θαλασσοδάνεια ύψους 800.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζ,ανακόπουλος και πρόσθεσε: «αναμένουμε τις εξηγήσεις του, την δημόσια τοποθέτησή του. Εγείρει τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται σήμερα η ΤτΕ. Πρόκειται για μείζον ζήτημα».

Ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Γ. Στουρνάρα και σημείωσε ότι «δεν δείχνει την ίδια ζέση και τον ίδιο ζήλο». Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε ζήτημα και για τα μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι και αυτά δεν δείχνουν ζήλο στην ανάδειξη της υπόθεσης. «Πρόκειται για δύο μέτρα και δύο σταθμά που κάποια στιγμή και το μηντιακό σύστημα, ο πολιτικός διάλογος και η δημόσια σφαίρα πρέπει να τα συζητήσει» υπογράμμισε.

Υιοθετώντας ακόμη πιο σκληρό ύφος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, εξαπέλυσε επίθεση στο διοικητή της ΤτΕ, δηλώνοντας στις τηλεοπτικές κάμερες: «Γεννώνται ορισμένα ερωτήματα: Δεν ντρέπεται ο κ. Στουρνάρας να στέλνει αυτόν τον άνθρωπο να εκπροσωπεί την Τράπεζα της Ελλάδας στην εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων; Δεν ντρέπεται να τον έχει διευθυντή επιθεώρησης εποπτευόμενων εταιρειών; Δηλαδή, αυτός ο άνθρωπος εποπτεύει τις τράπεζες. Ελέγχει αν δανειοδοτούν με τους όρους που πρέπει.
Δεν ντρέπεται να τον έχει ακόμη στη θέση του; Δεν ντρέπεται να μην με έχει ακόμη καλέσει, όπως έχω ζητήσει, να παραβρεθώ στο Συμβούλιο της Τράπεζας και να τους πάω εγώ τα στοιχεία για μία σειρά από πρόσωπα αφού δεν τα βρίσκουν; Εγώ τον πήρα τηλέφωνο και του είπα “ορθώς με έλεγξες, αλλά κάν′ το και για τους διπλανούς”, κάν′ το για αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα; Εκεί δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα ο κύριος διοικητής».

Παράλληλα, διερωτήθηκε: «Μετά από αυτή την αποκάλυψη της κακουργηματικής δίωξης ότι το δεξί χέρι του Γιάννη Στουρνάρα χρωστάει 800.000 είναι ακόμη στη θέση του ο κ. Πάσχας και, δεύτερον, έχει την ευθιξία ο κ. Στουρνάρας να παραιτηθεί;».

«Το Πάσχα της διαπλοκής να το πάρουν χαμπάρι έχει τελειώσει» κατέληξε ο Π.Πολάκης

Πηγή: ΑΠΕ