Ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Ηλιακού Συστήματος σε μια εντυπωσιακή εικόνα.
NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), M.H. Wong (University of California, Berkeley), and the OPAL Team

Είναι πραγματικά ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Ηλιακού Συστήματος, και απεικονίζεται εντυπωσιακός σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA στις 4 Ιουλίου.

Η φωτογραφία δείχνει το βόρειο ημισφαίριο του γιγαντιαίου αυτού κόσμου, που βρίσκεται σε απόσταση 1,35 δισ. χλμ από τη Γη, κατά τη θερινή του περίοδο. Το Hubble βρήκε έναν αριθμό από μικρές ατμοσφαιρικές θύελλες – φαινόμενα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται κατά τις ετήσιες «ματιές» του διαστημικού τηλεσκοπίου. Η ατμόσφαιρα του Κρόνου αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, με ίχνη αμμωνίας, μεθανίου, υδρατμών και υδρογονανθράκων, που του δίνουν το χαρακτηριστικό του κιτρινωπό- καφέ χρώμα.

Το Hubble φωτογράφισε μια κοκκινωπή ομίχλη πάνω από το βόρειο ημισφαίριο, κάτι που μπορεί να οφείλεται στη θερμότητα από τον ήλιο, που μπορεί είτε να επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία είτε να εξαφανίζει πάγους. Άλλη μια θεωρία είναι πως η αύξηση του ηλιακού φωτός κατά τους θερινούς μήνες αλλάζει τις ποσότητες φωτοχημικού νέφους που παράγονται. «Είναι εντυπωσιακό το ότι ακόμα και μέσα σε λίγα χρόνια βλέπουμε εποχικές αλλαγές στον Κρόνο» είπε η επικεφαλής ερευνήτρια, Έιμι Σάιμον, του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου αποτελούνται κυρίως από τμήματα πάγου σε διάφορα μεγέθη- από μικρούς κόκκους μέχρι γιγαντιαία κομμάτια. Το πώς και πότε σχηματίστηκαν παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Ηλιακού Συστήματος. Η γενικότερη αντίληψη είναι πως είναι ίδιας ηλικίας με τον πλανήτη- περίπου 4 δισ. ετών. Ωστόσο η φωτεινότητά τους οδηγεί και σε μια άλλη θεωρία- πως μπορεί να σχηματίστηκαν κατά την εποχή των δεινοσαύρων στη Γη. Πολλοί αστρονόμοι συμφωνούν στο ότι δεν υπάρχει κάποια ικανοποιητική θεωρία που να εξηγεί πώς σχηματίστηκαν εντός «μόλις» των τελευταίων εκατομμυρίων ετών. Ωστόσο, οι μετρήσεις από το διαστημόπλοιο Cassini της NASA υποδεικνύουν πως οι δακτύλιοι μπορούν να αντέξουν «μόνο» για άλλα 300 εκατομμύρια χρόνια.

Δημοφιλή