Καλοκαιρινός «πονοκέφαλος»: Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για λήψη μέτρων και σε άλλα νησιά

Συνεχής αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων στις τουριστικές περιοχές.
Mykonos
Mykonos
Eurokinissi

Μπορεί η κυβέρνηση να ήλπιζε σε ένα καλοκαίρι με αυξημένη τουριστική κίνηση, που θα ενίσχυε την οικονομία και θα «έδειχνε» μία σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, όμως η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και οι συνεχείς αυξήσεις των κρουσμάτων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Ήδη ισχύουν νέα περιοριστικά μέτρα για τη Μύκονο και τα βλέμματα ειδικών και κυβερνώντων είναι στραμμένα σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Πάρο, Σαντορίνη και άλλα τουριστικά μέρη, ώστε αν παραστεί ανάγκη να αποφασισθούν δράσεις σε τοπικό επίπεδο για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας του κορονοϊού. Αυτό άφησε να εννοηθεί και η Αριστοτελία Πελώνη που χαρακτήρισε τους περιορισμούς στη Μύκονο ως «καμπανάκι για όλους».

Ουσιαστικά γίνεται από την κυβέρνηση μία συνεχής αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων στις τουριστικές περιοχές, κυρίως στα νησιά. Το γεγονός ότι η τελευταία ΚΥΑ με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσια υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, που έχει διάρκεια έως τις 26 Ιουλίου, δείχνει ακριβώς ότι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περιορισμούς και σε άλλα σημεία.

Παράλληλα βρίσκεται σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει πιθανές αυξημένες ανάγκες για ξενοδοχεία καραντίνας.

«Υπάρχει συνεννόηση της Πολιτικής Προστασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, ανάλογα με τα κρούσματα και τις ανάγκες. Όπου κρίνεται ότι χρειάζεται περαιτέρω παρέμβαση, γίνεται. Χρειάζεται όμως και η συνδρομή τοπικών ξενοδόχων, ιδιοκτητών καταλυμάτων. Όπου υπάρχει ανάγκη να συνδράμουν και αυτοί, ώστε να υπάρξουν αυτά τα ξενοδοχεία ή τα δωμάτια και στα μικρότερα μέρη που μπορεί να παρουσιαστούν ζητήματα με θετικά κρούσματα. Επαναλαμβάνω, ωστόσο, ότι επαναξιολογείται το πρωτόκολλο σε σχέση με αυτό», ανέφερε συγκεκριμένα η κυβερνητική εκπρόσωπος μετά από σχετική ερώτηση που δέχθηκε στο μπρίφινγκ της Δευτέρας (19/7).

Πάντως η εσωτερική τουριστική κίνηση στα νησιά δέχεται ισχυρή πίεση από την έξαρση της πανδημίας, καθώς αρκετοί πολίτες φαίνεται ότι θα επιλέξουν κάποιον ηπειρωτικό τουριστικό προορισμό, ίσως λιγότερο δημοφιλή, ώστε να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς αλλά και γιατί σκέφτονται την πιθανότητα επιβολής περιορισμών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και πολλές επιχειρήσεις σε νησιά που καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη του προσωπικού τους έχουν προσβληθεί από την πανδημία επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί.

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για τους επαγγελματίες σε εστίαση και ψυχαγωγία, ρωτήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η Αριστοτελία Πελώνη, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει ότι οι επαγγελματίες στα πεδία αυτά θα εμβολιαστούν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των υποχρεωτικών εμβολιασμών καθώς «όλα αξιολογούνται ανάλογα με τη στιγμή και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας».

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια να πεισθούν να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες. Από σήμερα όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού ακόμα και για αυθημερόν εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια καθώς πλέον υπάρχει πληθώρα από αυτά.

Επίσης από σήμερα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την έγγραφή πολιτών οι οποίοι έχουν δυσκολίες μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Το πρόγραμμα αφορά πολίτες που έχουν σοβαρά κινητικά προβλήματα ή πάσχουν από βαριά ψυχική ή νοητική νόσο.

Πάντως στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στις νεότερες ηλικίες καθώς, σύμφωνα και με τα στοιχεία, η μεταδοτικότητα οφείλεται και στην κινητικότητα που έχουν οι πιο νέοι άνθρωποι.

Από το αποτέλεσμα της προσπάθειας θα κριθεί αν τελικά οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας, κάτι που κρίνεται αναγκαίο για την αντιμετώπιση ενός νέου ισχυρότερου κύματος από το φθινόπωρο.

Δημοφιλή