ΔΙΕΘΝΕΣ
17/11/2020 12:27 EET | Updated 17/11/2020 22:25 EET

Καλπάζει ο κορονοϊός παγκοσμίως - 500.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο και πάνω από 7.000 θάνατοι

Τουλάχιστον 1.330.000 θάνατοι συνολικά παγκοσμίως.

MIGUEL MEDINA via Getty Images
Σχολείο στην Ιταλία

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1.330.000 θανάτους σε όλον τον κόσμο μέχρι σήμερα, ενώ συνολικά έχουν διαγνωστεί πάνω από 55 εκατ. άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.  Ο αριθμός αυτών των διαγνωσμένων μολύνσεων δεν αντικατοπτρίζει, ωστόσο, παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες διενεργούν τεστ μόνο σε σοβαρά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα διαγνωστικά τεστ κατά προτεραιότητα για τον εντοπισμό και ορισμένες φτωχές χώρες διαθέτουν περιορισμένη μόνο ικανότητα εντοπισμού

Συνολικά έχουν αναρρώσει πάνω από 38,5 εκατ. άτομα, όπως το δεύτερο και πιο ισχυρό δεύτερο κύμα ανησυχεί της κυβερνήσεις των κρατών που πλήττονται, βλέποντας τα εθνικά lockdown ως τη μόνη λύση για την ανακοπή του ιού, μέχρι τουλάχιστον να μπορούν να στραφούν στη λύση των εμβολίων.

Μόνο σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν παγκοσμίως πάνω από 7.300 θάνατοι ενώ τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τις 500.000. 

Η λίστα με τις 10 χώρες με τους περισσότερους θανάτους σε ένα 24ωρο είναι η εξής:

 • ΗΠΑ – 740
 • Γαλλία – 506
 • Ιταλία – 504
 • Ιράν – 486
 • Ινδία – 450
 • Ρωσία – 442
 • Αργεντινή – 291
 • Μεξικό – 283
 • Βραζιλία – 256
 • Μ.Βρετανία – 213

Η λίστα με τις 10 χώρες με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα είναι οι εξής:

 • ΗΠΑ – 162.346
 • Ινδία – 28.555
 • Ιταλία – 27.354
 • Ρωσία – 22.410
 • Μ.Βρετανία – 21.363
 • Πολωνία – 20.816
 • Γερμανία – 14.419
 • Βραζιλία – 13.647
 • Ιράν – 13.053
 • Ελβετία – 12.839

Ουρές στη Νέα Υόρκη για μια γαλοπούλα

Η οικονομική κρίση είναι μια από τις συνέπειες της πανδημίας που έχει χτυπήσει τόσο βαριά την ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη κάνουν ουρές για να εξασφαλίσουν ένα γιορτινό τραπέζι για την Ημέρα των Ευχαριστιών, μέσω βοήθεια από οργάνωση αρωγής κατά της πείνας, την ώρα που η πανδημία της COVID-19 έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ στην ανεργία.

Η οργάνωση Τράπεζα Τροφίμων για την Πόλη της Νέας Υόρκης μοίρασε χθες Δευτέρα 500 γαλοπούλες, τρόφιμα σε κονσέρβες και λαχανικά σε εκατοντάδες οικογένειες στη γειτονιά του Χάρλεμ. Πολλοί από αυτούς έλεγαν ότι δεν είχαν ποτέ φανταστεί ότι θα χρειαζόντουσαν βοήθεια για να επιβιώσουν.

ASSOCIATED PRESS

«Δεν σκέφτεσαι για τον εαυτό σου ότι θα καταλήξεις να βρίσκεσαι στην ουρά», είπε η Ρουθ Κρόουφορντ με δάκρυα στα μάτια την ώρα που περίμενε μαζί με τη μητέρα της για να πάρουν μια γαλοπούλα για το οικογενειακό τραπέζι στις 26 Νοεμβρίου.

Γαλλία

Είναι Γαλλία είναι σε εθνική καραντίνα για καιρό και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα αρθεί.

Η εθνική καραντίνα επιβλήθηκε στη χώρα στις 30 Οκτωβρίου, αρχικά για μια περίοδο ενός μήνα.

Όπως είπε ο Βεράν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις δεν θα αρθούν την 1η Δεκεμβρίου, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ την περασμένη εβδομάδα.

Bέλγιο

Ειδική δύναμη θα είναι υπεύθυνη για τον εμβολιασμό στο Βέλγιο, όταν αυτός ξεκινήσει.

Οδηγίες για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά τον εμβολιασμό αναμένεται να δώσουν οι επιστήμονες και οι προτάσεις τους θα συζητηθούν για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Het Nieuwsblad, ένας στους έξι Βέλγους δεν είναι πρόθυμος να εμβολιαστεί. Από τους 1.700 πολίτες που ρωτήθηκαν, το 36% τάχθηκε υπέρ του άμεσου εμβολιασμού, το 47% είναι αρνητικό στον άμεσο εμβολιασμό και το 17% είναι αρνητικό στο να εμβολιαστεί.

Πάντως, ο στόχος των βελγικών αρχών είναι να εμβολιαστούν περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες.

Το εμβόλιο αναμένεται να διατεθεί δωρεάν, όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Υγείας στη χώρα, και ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός.

Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 14.419 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 815.746, δείχνουν σήμερα Τρίτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα, 267 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 12.814 ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Ολλανδία

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας (RIVM) ανακοίνωσε την Τρίτη πως καταγράφηκαν 37.706 νέα κρούσματα Covid-19 την εβδομάδα έως τη 17η Νοεμβρίου, ένας αριθμός μειωμένος από τα 43.621 νέα κρούσματα την εβδομάδα έως τη 10η Νοεμβρίου και ο χαμηλότερος από τις αρχές Οκτωβρίου.

«(Εντούτοις) ο αριθμός των ανθρώπων με θετικό τεστ παραμένει πολύ υψηλός», σημείωσε το RIVM, με περισσότερες από 150 μολύνσεις ανά 100.000 πολίτες σχεδόν σε κάθε περιοχή της χώρας.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 2.146 ασθενείς COVID-19 σε ολλανδικά νοσοκομεία και 576 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται υπό πίεση και τα τακτικά χειρουργεία έχουν ανασταλεί.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως τα περισσότερα από τα ισχύοντα μέτρα κατά του νέου κορονοϊού πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως τα μέσα Δεκεμβρίου, παρά την πρόσφατη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στη χώρα.

«Είναι ωραία όσα καταφέραμε μαζί», είπε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αφότου αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών ανακοίνωσαν πως οι νέες μολύνσεις μειώθηκαν κατά 15% την τελευταία εβδομάδα.

«Όμως, εάν κοιτάξει κανείς γύρω στην Ευρώπη, η εικόνα είναι ιδιαίτερα ζοφερή», τόνισε, με τις περισσότερες χώρες να ενισχύουν τα μέτρα παρά να τα χαλαρώνουν.

Η Ολλανδία εισήλθε σε μερικό lockdown στα μέσα Οκτωβρίου και η κυβέρνηση του Ρούτε ενίσχυσε περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα την 3η Νοεμβρίου, λίγο αφότου τα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν σε άνω των 11.000 στις 30 Οκτωβρίου.

Οι δημόσιες συναθροίσεις απαγορεύονται αυτή τη στιγμή, η χρήση της μάσκας «συστήνεται έντονα» εντός των καταστημάτων και τα εστιατόρια λειτουργούν μονάχα για υπηρεσίες takeaway. Τα σχολεία παρέμειναν ανοικτά.

Ο Ρούτε επισήμανε σήμερα πως ο δρόμος της χώρας για να βγει από την κρίση το 2021 θα περιλαμβάνει ένα μείγμα «μαζικών εμβολιασμών, γιατρών που θα εργάζονται σε καλές συνθήκες και ακόμα περισσότερων και γρηγορότερων τεστ».

Ρωσία

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα ημερήσιο αριθμό ρεκόρ 442 θανάτων από covid-19, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 33.931.

Οι αρχές ανέφεραν επίσης 22.410 νέα κρούσματα του κορονοϊού μέσα στο τελευταίο 24ωρο, περιλαμβανομένων 5.882 στην πρωτεύουσα Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 1.971.013.

NurPhoto via Getty Images
Μεξικό

Καναδάς

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στον Καναδά έφθασε χθες Δευτέρα τους 301.332, εκ των οποίων 11.007 υπέκυψαν στην COVID-19, σύμφωνα με το καναδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CTV.

Τα εθνικά δεδομένα από την υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας καταδεικνύουν ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό ξεπερνά τις 4.000 από την 6η Νοεμβρίου.

Στον Καναδάς των 38 εκατομμυρίων κατοίκων ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού έφθασε από τα 200.000 στα 300.000 μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, ενώ ώσπου να φθάσουν τα 100.000 τα κρούσματα αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά του πέρασαν μήνες.

Οι δύο μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες επαρχίες του Καναδά, το Οντάριο και το Κεμπέκ, μετρούν αντίστοιχα πάνω από 95.000 και πάνω από 125.000 κρούσματα, ενώ καθεμιά τους προσθέτει στον κατάλογο περίπου χίλια ακόμη την ημέρα.

picture alliance via Getty Images

Σε νοσοκομεία στο Οντάριο νοσηλεύονται τουλάχιστον 500 ασθενείς με την COVID-19, με τουλάχιστον 125 να έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Στο Κεμπέκ, νοσηλεύονται 591 άνθρωποι, οι 87 σε ΜΕΘ. Οι αρχές τονίζουν πως οι αριθμοί αυτοί είναι σίγουρα υποτιμημένοι: 40 νοσοκομεία δεν έστειλαν δεδομένα στην υπηρεσία δημόσιας υγείας το Σαββατοκύριακο.

Στο Κεμπέκ, το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδήγησε ξανά στο κλείσιμο για αρκετές εβδομάδες των μπαρ, των αιθουσών των εστιατορίων, των μουσείων, των χώρων θεάματος και των κλειστών γυμναστηρίων, μέτρα που υιοθετήθηκαν κατόπιν και από τις αρχές στο Οντάριο. Εξάλλου, απαγορεύεται στους πολίτες του Κεμπέκ να υποδέχονται περισσότερους από έναν συγγενή στα σπίτια τους ως την 23η Νοεμβρίου, επί ποινή υψηλών χρηματικών προστίμων.

Πρόσφατα έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας σχολεία, χώροι εργασίας, αλλά και γηροκομεία, όπως συνέβη και την άνοιξη.

Αίγυπτος

Συνολικά 200 ανέρχονται οι Αιγύπτιοι γιατροί που έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας.

Τελευταίο θύμα ήταν ο ορθοπαιδικός Μόμεν Μοχάμεντ, Αναπληρωτής Δ/ντής του Νοσοκομείου της Αστυνομίας της Αλεξάνδρειας, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο αναφοράς στη γειτονική πόλη του Άγκαμι.

Ο αριθμός των γιατρών που έχουν μολυνθεί στην Αίγυπτο έχει ξεπεράσει τους 3.500, τους οποίους ο Ιατρικός Σύλλογος της Αιγύπτου προσπαθεί να στηρίξει με κάθε τρόπο και με οικονομικά επιδόματα που έχουν φτάσει τα 71 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (περίπου 3,8 εκατομμύρια ευρώ).

Παράλληλα την αυστηρή επιβολή ποινών σε όσους δε φοράνε μάσκα προσώπου, που θα φτάνουν τις 4.000 αιγυπτιακές λίρες (περίπου 216 ευρώ), θα εφαρμόσει η Αίγυπτος από το ερχόμενο Σάββατο σε όλους τους επιβάτες που θα χρησιμοποιούν τις γραμμές του Μετρό του Καΐρου.

Μάλιστα, θα απαγορεύεται πλήρως και η είσοδος στους σταθμούς σε όσους δε φοράνε μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό.

Η εταιρεία διαχείρισης του Μετρό της αιγυπτιακής πρωτεύουσας ενημερώνει ότι θα εγκαταστήσει μηχανήματα αυτόματης πώλησης μάσκας στις εισόδους των σταθμών.

Η απόφαση αυτή αυστηρότερης εφαρμογής της εν λόγω απόφασης έρχεται εβδομάδες αφότου ο πρωθυπουργός Μοστάφα Μάντμπουλι προέτρεψε την αυστηρότερη επιβολή κανονισμών που καθιστούν υποχρεωτικές τις μάσκες σε δημόσιους χώρους και σε μέσα μεταφοράς, και ενώ αυξάνονται οι περιπτώσεις κορονοϊού στη χώρα.

Η Αίγυπτος κατέστησε υποχρεωτικές τις προστατευτικές μάσκες στις 30 Μαΐου, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 στην πυκνοκατοικημένη χώρα.

Η Αίγυπτος έχει καταγράψει μέχρι σήμερα επίσημα 111.009 περιπτώσεις κορονοϊού. Από επιπλοκές της COVID-19, έχουν καταλήξει 6.465 άτομα.

Τουρκία

Το επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο της Τουρκίας συνέστησε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για να επιβραδύνει την εξάπλωση της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Άγκυρα ανακοινώνει μόνο τον ημερήσιο αριθμό συμπτωματικών περιπτώσεων μόλυνσης και σήμερα ανέφερε 3.316 περιπτώσεις, καθώς και 94 θανάτους. Οι δύο αριθμοί κινούνται στα επίπεδα που καταγράφηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο, όταν εφαρμόστηκε ένα μερικό lockdown μεταξύ άλλων περιοριστικών μέτρων.

Σε γραπτή ανακοίνωση μετά από μια συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου, ο Κοτζά είπε ότι τα μέλη αυτού συζήτησαν προληπτικά μέτρα, τονίζοντας ότι η κύρια αιτία της εξάπλωσης του ιού είναι άνθρωποι που μετακινούνται και παρευρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους με την πτώση της θερμοκρασίας.

Κύπρος

Με τον μέγιστο δυνατό αριθμό διαγνωστικών ελέγχων καθημερινά, τόσο στα γρήγορα τεστ αντιγόνου, όσο και στους μοριακούς ελέγχους PCR, το υπουργείο Υγείας Κύπρου συνεχίζει τις προσπάθειες για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Από χτες Δευτέρα (16/11), εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στις πόλεις Λεμεσού και Πάφου, καθώς σε αυτές τις επαρχίες εστιάζεται το επιδημιολογικό φορτίο, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα οι Αρχές να ανακοινώσουν συγκεκριμένα σημεία διεξαγωγής rapid tests.

Κατά την 1η μέρα εφαρμογής του προγράμματος, διενεργήθηκαν συνολικά 4,151 rapid tests από 11 κινητές μονάδες δειγματοληψίας, από τα οποία προέκυψαν 50 θετικά αποτελέσματα. Ολα έλαβαν οδηγίες αυτοπεριορισμού, προκειμένου να μην μεταδώσουν τον ιό σε συμπολίτες τους.

Οι μετακινήσεις από και προς Λεμεσό και Πάφο δεν προϋποθέτουν rapid test εφόσον ο εργαζόμενος έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο PCR με ισχύ 7 ημερών.

picture alliance via Getty Images
Βερολίνο

Βουλγαρία

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας κατέγραψαν τις προηγούμενες 24 ώρες 3.519 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 101.770, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της βαλκανικής χώρας.

Το ίδιο διάστημα, 152 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 — αριθμός άνευ προηγουμένου — με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 2.282 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Το προηγούμενο μακάβριο ρεκόρ, 106 θάνατοι, είχε καταγραφεί την περασμένη Τρίτη.

Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα για 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, έναντι 8 την προηγουμένη.

Όλα τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», διευκρίνισε το υπουργείο. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον όρο αυτόν όταν αναφέρεται σε μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 12, από 14 την προηγουμένη.

Ακόμη 36 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από νοσοκομεία. Ως χθες βράδυ σε κινεζικές δομές υγείας νοσηλεύονταν 353 άνθρωποι με την COVID-19, τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.361 μολύνσεων.