ΔΙΕΘΝΕΣ
29/03/2018 07:34 EEST | Updated 29/03/2018 07:39 EEST

Συμπεριφορές της Ελλάδας «δεν συνάδουν με την καλή γειτονία», ανακοίνωσε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Umit Bektas / Reuters

Παρατηρούνται συμπεριφορές της Ελλάδος που «δεν συνάδουν με την καλή γειτονία», υποστηρίζεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, και στην οποία, κατά τα άλλα, κυριάρχησεε η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία. 

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τα τρία από τα πέντε θέματά του αφορούσαν την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία και στην περιοχή Μανμπίζ ενώ έγινε αναφορά στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: «Έγινε γενική αξιολόγηση των εξελίξεων στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Διατυπώθηκε ειδικότερα ότι παρακολουθούνται από την πλευρά μας με ευαισθησία, η στάση και οι συμπεριφορές της Ελλάδος που δεν συνάδουν με την καλή γειτονία και αποφασίστηκε ότι δεν πρόκειται επ΄ουδενί να γίνουν παραχωρήσεις από τα δίκαια και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης πως η Τουρκία θα δράσει εάν δεν αποσυρθούν «άμεσα» οι Κούρδοι αντάρτες από τη Μανμπίζ στη Συρία και περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.

«Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι οι τρομοκράτες στη Μανμπίζ θα έπρεπε να απομακρυνθούν από την περιοχή, αλλιώς η Τουρκία δεν θα διστάσει να πάρει πρωτοβουλία από μόνη της, όπως έκανε και σε άλλες περιοχές» ανακοίνωσε το Συμβούλιο, στο οποίο προέδρευε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, στην ανακοίνωση συμπληρώνεται ότι αναμένεται η ιρακινή κυβέρνηση να εμποδίσει τις επιχειρήσεις του ΡΚΚ στο Ιράκ, ειδικά σε πόλεις όπως η Σιντζάρ και η Καντίλ. Εάν αυτό δεν ήταν δυνατόν, η Τουρκία «θα τις εμποδίσει μόνη της». 

Η Τουρκία, η οποία κατέλαβε την πόλη του Αφρίν στη βόρεια Συρία την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από επιχείρηση δύο μηνών εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις ανατολικότερα, στη Μανμπίζ, όπου βρίσκονται αμερικανικά στρατεύματα.

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν «μπλέκει» τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς με τους 8 Τούρκους που κατέφυγαν στην Ελλάδα

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post